DUFF- Desemnată urâțica și dolofana din gașca fetelor de Kody Keplinger

image

Titlul original: The Duff

Editura: Epica Publishing House

Anul apariției: 2016

Traducerea: Dana Popescu

Număr de pagini: 298

” Provocatoare și convingătoare. O carte pe care nu o poți lăsa din mână.” – Simone Elkeles, autoarea seriei bestseller Chimie perfectă.

” – Iar tu, draga mea, ești o DUFF. Desemnată Urâțica și Dolofana din gașca Fetelor, clarifică Wesley. Nu te supăra pe mine, n-am zis că arăți ca un Căpcăun, dar în comparație cu…a spus el și a ridicat din umerii lați. Ai niște prietene tare… Tare bune. S-a oprit din vorbit, cu ochii la ce se petrecea pe ringul de dans, apoi s-a întors către mine:

– Ideea e următoarea: s-a dovedit științific că în fiecare grup de prieteni există o VERIGĂ SLABĂ, o DUFF.”

Kody Keplinger s-a născut și a crescut într-o mică localitate din vestul statului Kentucky. După publicarea acestei cărți, scrisă când avea 17 ani, a ales să devină scriitoare.

” Duff” a devenit bestseller New York Times și USA Today iar în 2015 a fost ecranizată.

Sinopsis:

” Bianca Piper are 17 ani, este o fire cinică, dar o prietenă loială, și nu se crede deloc cea mai frumușică din grupul ei de amice. Totodată, este mult prea isteață ca să se lase atrasă de șarmul fustangiului Wesley Rush, vedeta liceului. De fapt, Bianca îl urăște. Ba chiar, după ce acesta o poreclește ~ Duff~, îi răstoarnă un pahar de Cola direct în cap.

Însă lucrurile nu stau prea bine în familia Biancăi, iar ea caută cu disperare ceva care să o distragă. Așa că îl Sărută pe Wesley. Mai mult decât atât, chiar îi place. Dornică de o evadare, Bianca începe cu el o relație secretă, de tipul ~ inamici cu beneficii~.

Dar, apoi, situația se schimbă. Wesley nu e deloc un tip superficial, iar viața lui e la fel de încâlcită ca a ei. Dintr-odată, îngrozită, Bianca își dă seama că e pe punctul de a se îndrăgosti de tipul pe care credea că îl urăște cel mai mult.”

Acest sinopsis, trebuie să recunosc că sună mai mult decât interesant! Doar m-a convins să cumpăr această carte!

Bianca împreună cu Casey și Jessica formează un trio de excepție, chiar dacă Bianca este mai tăcută, mai plinuță și nu atât de populară precum prietenele ei. Dar, când Wesley – tipul super-popular din clasa lor îi spune că este o Duffy comparativ cu prietenele ei– acest lucru nu-i pică tocmai bine. Mai ales când acesta îi spune că vrea ca ea să fie prietenoasă cu el pentru a putea să se culce cu prietenele ei!

” Vreau să spun, niciodată nu mă crezusem deosebit de atrăgătoare și nu era greu să-ți dai seama că Jessica și Casey, așa subțiri și blonde cum erau, arătau mortal, dar totuși… Nu-mi trecuse niciodată prin cap că eu jucam rolul fetei urâte pe lângă duetul seducător. Mulțumită lui Wesley Rush, acum vedeam cum stăteau lucrurile de fapt.

Uneori e mai bine să fii neștiutor.”

Cred că, pentru o adolescentă de 17 ani, nu are cum să pice prea bine aceste constatări… Plus că se întrevăd probleme și acasă– de acest lucru își dă seama dintr-o discuție între părinți la telefon, pe care o aude fără să vrea…se pare că pe ai ei îi paște divorțul…

Dar Bianca este cea afectată, și mai rău este că nu își exteriorizează grijile. Asta, până când la bar apare Wesley– cel care a poreclit-o Duffy. Și atunci izbucnește:

” Iar eu am făcut cel mai aiurea lucru. Singura mea scuză era că mă simțeam copleșită de un stres enorm și că așa speram să găsesc o ieșire. Aveam nevoie de ceva care să-mi distragă atenția– orice în stare să mă țină departe de drama părinților mei– măcar pentru o secundă. Și, atunci când mi-am dat seama de șansa pe care o aveam, nu m-am mai gândit la cât de mult urma să regret mai târziu. Ocazia perfectă apăruse chiar lângă mine, pe scaunul de la bar, iar eu m-am năpustit asupra ei. Literalmente.”

L-a săturat pe Wesley după care l-a pălmuit plină de furie. O furie îndreptată mai mult asupra ei decât asupra lui…

Este o carte despre frământările unei adolescente care vede că părinții ei nu prea se înțeleg, despre gândurile și ideile de viitor… dar mai ales, despre gândurile care-i zboară la flușturaticul Wesley, cel pe care l-a sărutat deși îl urăște…care încearcă să intre în vorbă cu ea…

” – Interesant. Așa-i saluți tu pe toți băieții pe care-i placi?

( cu creionul îndreptat spre gâtul lui , precum o armă)

– Pe tine nu te plac!

– Atunci, înseamnă că mă iubești, nu?…

– Înseamnă că te urăsc, m-am răstit eu. Și dacă n-ai de gând să stai naibii departe de mine, am să te raportez pentru hărțuire sexuală.”

Oare să-l urască cu adevărat? Sau e atrasă de el și nu-și dă seama? Cine știe… vom vedea cum decurge treaba de acum înainte.

Dar soarta se încăpățânează să-i aducă împreună…hmmmm, soarta, mai bine zis profesoara de engleză care le dă de făcut un referat despre  ~ Litera stacojie~ pe perechi: culmea! La catalog Bianca și Wesley sunt unul după altul, așa că… n-au ce face!

Până una alta, vine ~ Noaptea fetelor~ când Bia, cu Jessica și Casey au maraton de filme! Hmm… Cu celebrul actor scoțian James MacAvoy!!!! ❤ Nu-i rău, nu-i așa?

Puțin cam cinica Bianca noastră, descoperă avantajele de a fi o Duff:

” Avantajul numărul unu: n-avea nici un rost să-ți faci griji în privința părului sau a machiajului.

Avantajul numărul doi: nu exista nicio presiune să fii trendy; nu la tine se uita lumea.

Avantajul numărul trei: nu existau scene penibile cu băieți.”

Dar șocul cel mare îl are după ~ Noaptea fetelor~ când, întoarsă acasă, o găsește devastată, Cioburi de sticlă prin casă și sticle de bere aruncate… Tatăl ei ( alcoolic care se lăsase) băuse, deși nu mai făcuse așa ceva – cel puțin nu de când se născuse ea. Și apoi mai găsește și cireașa de pe tort: actele de divorț ale părinților ei…

Câte probleme! Este atât de supărată pe mama ei că a trimis actele par-avion, încât nu se mai poate gândi la nimic altceva. Simte că o urăște pentru că, din cauza ei, tatăl a reînceput să bea după 18 ani…

Și atunci sună Wesley să-i spună că vine să facă proiectul! Până la urmă merge ea la el. Și cât discută despre proiect, pur și simplu nu-i iese din cap faptul că mamei ei nu i-a păsat de ea suficient cât să o anunțe chiar și prin telefon de ceea ce va face…

Ce reacție credeți că are Bianca?

Îl Sărută pe Wesley din nou, deoarece își aduce aminte că dacă-l sărută, atunci toate problemele ei îi dispar din minte. Iar de aici până la a se culca cu el nu e decât un pas… Pe care îl face! Ca un debușeu, pentru a scăpa de gânduri! Nu este tocmai un pas cu care să fiu de acord, dar o înțeleg. Chiar o înțeleg!

Dar nu asta este ceea ce mă surprinde…

M-a surprins să aflu că Bianca și-a început viața sexuală la 14 ani cu Jake, fratele prietenei ei. Și asta nu-i nimic! Cel mai aiurea era că tipul avea deja o prietenă despre care Bianca nu știa nimic, și o ținea pe ea doar ca să o folosească. Oare cum te simți la 14 ani, să afli ca tipul de care ești îndrăgostită, de fapt și-a bătut joc de tine?

Iar acum, Jake revine în oraș pentru câteva zile, împreună cu logodnica lui– nimeni alta decât prietena de pe vremea aceea…

În schimb, inamicii noștri cu beneficii se simt foarte bine unul cu altul:

” Nimic din toate astea nu putea șterge durerea pe care mi-o înfipsese însă în inimă ultimul lui cuvânt. O fi fost Wesley primul care-mi spusese că-s sexy, dar tot el mă botezase cel dintâi Duff. Iar cuvântul ăsta îmi rupea sufletul și mă bântuia de câteva săptămâni.”

Ciudată situație! Și totuși…nu. Cred că, fără să-și dea seama, fiecare dintre ei începe să simtă câte ceva față de partener. Ba chiar ajung să discute despre problemele lor, și Bianca chiar simte că-i pare rău pentru el– ceea ce este neașteptat.

Pe de altă parte, chiar de Sf. Valentin apare mama ei care-i spune că merge să-i dea tatălui ei vestea: acesta încă nu credea că soția sa divorțează de el!

Și de aici totul se schimbă! Tatăl începe să bea în mod regulat, sticlele de băutură împrăștiate prin casă devin ceva normal… Se îndepărtează de prietenele ei, și cu stupoare constată că:

” ~ Doamne sfinte!~ mi-am spus, când mi-am dat seama ce înseamnă strângerea aia din stomac. ~ Doamne Dumnezeule, sunt geloasă! La naiba cu toate, sunt pur și simplu geloasă! Fir-ar să fie!”

Și nu doar atât, dar constată că-i pasă de Wesley și că vrea să-l știe fericit. Chiar îi pasă!

Dar lucrurile nu ies tocmai OK. În aceeași zi, atât bunica lui Wesley cât și tatăl ei, acesta din urmă beat mort, o numesc târfă. Ba chiar, tatăl ei o mai și pălmuiește, noroc cu Wesley care-l pocnește și o ia pe Bianca acasă la el.

” – Ce sunt eu? Una care se culcă cu un tip care nu e iubitul ei și-și minte prietenele despre asta…dacă mi-or mai fi prietene.”

La care Wesley îi dă o replică care pur și simplu m-a făcut să-l iubesc:

„– Ascultă-mă, a zis, nu ești târfă. Mă auzi, Bianca? Dar ești o tipă inteligentă, exuberantă, sarcastică, cinică, capricioasă, loială și plină de compasiune. Asta ești, bine? Nu ești nici târfă, nici gâsculiță, nimic de genul ăsta. Doar pentru că ții ascunse niște secrete și ai niște scăpări… Nu ești decât confuză…ca noi toți.”

Dar substratul, ceea ce se citea printre rânduri, în ceea ce i-a spus Wesley a fost ceva special:

” Nu ești singură.”

După o noapte de dragoste ca-n povești, Bianca descoperă dimineață că e îndrăgostită iremediabil de el. Dar îl respinge și dă bir cu fugiții de teamă să nu fie respinsă de el… Ciudate sentimente!

Și mai ciudat însă, a fost momentul când Wesley a căutat-o și a descoperit-o cu altul în pat, chiar dacă nu se întâmplase nimic. Cel mai ciudat a fost să-mi dau seama că și el se îndrăgostise de ea! Și totuși, îl respinge!

Ce se întâmplă până la urmă?

Cum se va sfârși povestea dintre Bianca și Wesley?

Vor porni fiecare pe drumul lui? Sau vor fi până la urmă împreună?

Nota mea pentru carte este 10!

PS 1: Merită citită!

PS 2: ” Wesley Rush nu aleargă după fete, dar eu alerg după tine.”

 

Publicitate

16 gânduri despre &8222;DUFF- Desemnată urâțica și dolofana din gașca fetelor de Kody Keplinger&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.