Jocurile foamei: Sfidarea de Suzanne Collins

image

Dupa un prim volum de excepție, al doilea parcă s-a citit de la sine, așa de repede l-am devorat!

Debutul este cam lipsit de vlagă, nimic interesant…. Până când, înaintea Turului Învingătorilor, Katniss se trezește cu președintele Snow acasă, care o amenință că…dacă nu-l convinge pe el și Districtele că este cu adevărat îndrăgostită de Peeta, ar putea să-l ucidă pe Gale. De ce această amenințare? Păăăi…. Datorită unui sărut pe care i l-a dat Gale la câteva săptămâni după întoarcerea acasă de la Jocuri…

Spunându-i toate astea lui Haymitch în timpul turneului, acesta îi dă replica:

” Tu și Peeta veți fi mentori în fiecare an de acum înainte. Și în fiecare an vor regăsi idila voastră și vor difuza amănuntele vieții voastre intime, și n-o să poți niciodată, absolut niciodată, să faci altceva decât să trăiești fericită alături de băiatul ăsta, până la adânci bătrâneți.”

Ca pentru a o consola, îi mai spune:

” – Știi, ai fi putut să nimerești cu mult mai rău.”

În timpul turului se opresc în fiecare district și la final ajung la Capitoliu. În Districtul 11 lui Katniss îi este cel mai greu – amintirea lui Rue este una care o doare.

La sfârșitul turneului, la Capitoliu, în timpul interviului cu Cezar, Peeta se lasă în genunchi și o cere în căsătorie! Dar, pentru președintele Snow, se pare că nu este de ajuns….nu l-au convins…

La întoarcerea acasă sunt nevoiți să mai participe la un banchet și în casa primarului află că în Districtul 8 oamenii se revoltă.

De acum parcă acțiunea cărții se resuscitează puțin. Nu foarte mult, dar totuși!

Gale este biciuit în piața publică deoarece a fost prins vânând– ceea ce nu avea voie să facă; Katniss le întâlnește pe Bonnie și Twill- două fugare din Districtul 8 ce-i arată imprimată pe un biscuit gaița ei zeflemitoare. Tot ea află cum Capitoliul a aruncat în aer o uzină știind că erau oameni în ea… Și astfel începe să-și pună întrebări…

Alături de Peeta, completează cartea cu plante a familiei, plante medicinale adăugate de familia mamei; plante de mâncat adăugate de tatăl ei; și ea adaugă alte plante cărora Peeta le face desenul. Urmează o ședință foto în rochii de mireasă, și află că aproape jumătate din Districte s-au revoltat.

În cadrul acesta, ușor plictisitor, în care acțiunea a tot trenat, la televizor se anunță:

” – La a 75-a aniversare, pentru a li se reaminti rebelilor că nici cei mai puternici dintre ei nu pot înfrânge puterea Capitoliului, tributurile de sex bărbătesc și femeiesc vor fi extrase din totalul Învingătorilor în viață.”

Cu stupoare și neîncredere am citit acest alineat de mai multe ori, și tot nu-mi venea să cred! Cu aceeași stupoare realizează și Katniss că în Districtul 12 sunt doi câștigători bărbați dar o singură femeie, aceea fiind ea….

Încep antrenamentele deși nu au voie, urmăresc foștii câștigători, Haymitch este forțat de Peeta să renunțe la băutură…

La extragere este ales Haymitch dar Peeta se oferă voluntar. Sunt duși direct la trenul ce-i va duce la Capitoliu fără a fi lăsați să își ia rămas bun de la apropiați…

Acum avem parte de o atmosferă tristă și tăcută, fiind concentrați să afle cine vine din restul districtelor.

Se încheie alianțe între concurenți.

La antrenamentele individuale, Peeta o pictează pe Rue moartă, înconjurată de flori; Katniss îl arată spânzurat pe fostul șef al creatorilor de joc – demonstrându-și abilitatea în crearea nodurilor. Amândoi obțin note maxime: 12!

Unul dintre cele mai intense momente din punct de vedere emoțional a fost la interviuri.

Katniss e obligată de președintele Snow să poarte o rochie de mireasă pe care Cinna reușește să o transforme într-una de gaiță zeflemitoare– care este simbolul revoltelor.

Dar bomba bombelor este lansată de Peeta, care anunță în direct că Katniss este însărcinată.

La finalul interviului, toate cele 24 de tributuri își unesc mâinile ca într-un gest suprem de sfidare.

Sfatul lui Haymitch este memorabil:

” – Katniss când o să fii în arenă… Doar să nu uiți cine e dușmanul.”

Înaintea lansării în arenă, Cinna este încătușat și bătut de apărătorii păcii, chiar sub privirile neputincioase ale lui Katniss.

Primele ei impresii în arenă:

” Îmi înalț încet fruntea și cuprind cu privirea apa care se întinde în toate direcțiile. Reușesc să încheg doar un singur gând coerent.

Ăsta nu e locul potrivit pentru o fată din foc.”

Descoperă că Finnick și Mags din Districtul 4 le sunt aliații aleși de Haymitch.

De acum putem spune că această carte devine mai alertă, acțiunea te ține cu sufletul la gură, curios să vezi ce le mai pregătesc creatorii jocului, plus emoțiile care dau în clocot.

Pornesc pe munte și caută apă – pe care n-o găsesc…. Vor să încerce cealaltă parte a muntelui care se dovedește a fi închisă de un câmp de forță electrificat căruia Peeta îi cade victimă. Katniss devine isterică iar Finnick încearcă manevre de resuscitare și respirație gură la gură – Peeta revine în joc și la viață.

În această junglă unde lipsa apei este cea mai mare grijă, găsesc mâncare: nuci și oposumi pe care-i prăjesc aruncându-i în câmpul de forță.

Primul dar primit de echipa lui Katniss  de la sponsori este o canea: fac astfel rost de apă înfigând-o în copaci.

După prima zi mor 8 foști câștigători ai Jocurilor Foamei…

Se luptă cu o ceață otrăvitoare căreia îi cade victimă Mags – bătrâna se sacrifică pentru ca restul echipei să se poată salva.

Reveniți la Cornul Abundenței, descoperă că apa sărată le vindecă rănile.

Dar apar maimuțele mutant cu care au ceva de furcă. Când una din ele este cât pe ce să-l muște pe Peeta…un alt tribut se sacrifică în locul lui.

Al doilea dar de la Haymitch îi ajută să scape de mâncărimile date de ceața otrăvitoare –devin verzi ea și Finnick, îl sperie pe Peeta când îl trezesc, apoi mai găsesc și puterea să râdă! Demonstrează că încă se mai pot bucura de momentele amuzante, nu au devenit simple mașini de ucis…

Alt dar este o pâine din districtul lui Finnick pe care o mănâncă cu moluște… Mai apar alți trei: Johanna, Beetee și Wiress… La un moment dat Johanna spune ceva de genul:

” – Cine crezi că i-a scos din jungla aia pentru tine? Și tu…”

Printre discuții și mormăieli fără sens, Wiress tot spune: TIC- TAC. Până la urmă Katniss realizează că locul de lansare este un ceas cu 12 spițe– fiecare oră punctată de tunete și fulgerul care lovește copacul cel mai înalt.

Se luptă cu iluziile create de gaițele-limbute: Katniss cu vocea lui Prim care o strigă și Finnick cu vocea lui Annie.

La sfârșitul celei de-a doua zi a jocurilor, 16 tributuri sunt moarte.

Îi vin în minte cuvintele președintelui Snow:

” … pentru a li se reaminti rebelilor că nici cei mai puternici dintre ei nu pot înfrânge puterea Capitoliului.”

Acum realizează Katniss că vor muri cu toții. Nici unul nefiind lăsat în viață.

Ce se mai întâmplă?

Mor sau trăiesc? Nu putem afla decât citind volumul al doilea al acestei serii.

Altă carte de nota 10 a acestei autoare!

9 gânduri despre &8222;Jocurile foamei: Sfidarea de Suzanne Collins&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.