Jocurile foamei: Revolta de Suzanne Collins

image

Titlul original: Mockingjay

Editura: Nemira

Anul apariției: 2013

Traducerea: Ana – Veronica Mircea

Număr de pagini: 332

Debutul celei de-a treia părți a Jocurilor Foamei, Revolta, este puțin ciudat…îți ia ceva timp până te obișnuiești… Deși Katniss își revine, aflăm că este dependentă de morfină– în urma comoției provocate de lovitura Johannei.

O altă veste neașteptată este că Districtul 13 încă există, doar că în pământ…nu la suprafață.

Și ultima veste!!! Ca să accepte să fie Gaița Zeflemitoare, pune și ea câteva condiții. Era de prevăzut așa ceva.

= familia ei să-l poată păstra pe Buttercup- pisoiul lui Prim.

= să vâneze cu Gale în pădure

= garantarea imunității lui Peeta, Johannei și Enobariei la sfârșitul războiului în fața oamenilor din Districtul 13 și 12.

= să i se dea posibilitatea de a-l ucide ea însăși pe Snow.

După ce ia ea însăși hotărârea de a fi Gaița Zeflemitoare, i se arată un album cu uniforma ei, creată de Cinna, care sub insigna ei cu Gaița i-a scris:

” Pariez în continuare pe tine!”

descoperă că ajutoarele lui Cinna au fost aduse aici, dar tratate foarte rău…

Începe să își pună diferite întrebări; să vâneze alături de Gale în aer liber… Când se face anunțul public că ea acceptă să devină Gaița Zeflemitoare, președinta și conducătoarea revoltei, Coin, adaugă:

” În schimb, Katniss Everdeen a promis să se dedice cauzei noastre. Ca urmare, orice abatere de la misiunea ei, e considerată încălcare a înțelegerii.

Imunitatea va fi ridicată și soarta celor patru învingători va fi hotărâtă conform legilor Districtului 13. Precum și a ei.”

Îl revede pe Beetee într-un scaun cu rotile când acesta îi spune că va primi un arc nou….

Se pregătește prima apariție televizată a lui Katniss sub îndrumarea lui Haymitch, la locul unei lupte din Districtul 8. Acolo ajută la doborârea aruncătoarelor de bombe trimise de Capitoliu. Mesajul pentru locuitorii districtelor, venit din partea lui Katniss este:

” Dacă noi ardem, voi ardeți împreună cu noi!”

Ca răspuns, apare….un interviu cu Peeta, care-i transmite un mesaj:

” Întreabă-te dacă ai cu adevărat încredere în oamenii cu care lucrezi. Știi într-adevăr ce se petrece? Iar dacă nu știi…află.”

La următorul interviu cu Peeta, Katniss vede că acesta este din ce în ce mai rău, iar Peeta îi transmite un mesaj înainte de a fi bătut:

” Până dimineață….moartă!”

care mesaj, se dovedește a fi adevărat. Iar Prim îi spune ceva:

” Nu cred că președintele Snow o să-l ucidă pe Peeta. Dacă o face, n-o să mai rămână nimeni la care ții. N-o să mai aibă cum să te rănească…

– Și ce crezi că i-ar putea face?

– Orice e necesar ca să te zdrobească.”

Și cât de adevărate se dovedesc a fi aceste vorbe! Se duce să-l salveze pe Peeta după o criză a lui Katniss, și vor încerca să o aducă și pe Annie a lui Finnick…. Gale pleacă ca voluntar să-i aducă.

Tot printr-un interviu, aflăm povestea cutremurătoare a lui Finnick și șantajele lui Snow asupra lui…

Le reușește planul de a-i aduce pe Annie, Johanna și Peeta, dar…șoc: Peeta este „vespchestrat”= înveninat și încearcă să o omoare pe Katniss, considerând-o un mutant.

Katniss realizează că Peeta o urăște și vrea s-o omoare. Pleacă în Districtul 2, pe care reușesc să-l aducă de partea lor datorită vorbelor lui Katniss.

Atât Johanna cât și Katniss își încep antrenamentele și primesc o cameră în care locuiesc amândouă. După antrenamente intense, este selectată în detașamentul 451– pentru atacarea Capitoliului. Când unul dintre membrii moare, este înlocuit de Peeta la ordinul președintei Coin….

” … dacă l-a trimis pe Peeta aici, Coin a mai luat și altă decizie. Că îi sunt mai de folos moartă decât vie.”

Deși prima jumătate a cărții nu a fost pe cât de plină de acțiune mă așteptam eu să fie, tot mi-a plăcut. Felul în care a reacționat când a realizat că Peeta vrea să o omoare…l-am înțeles. Și hotărârea cu care luptă pentru un ideal…mă face să observ miezul dur din interior care o face să ajungă până la atingerea scopurilor propuse!

La sugestia lui Haymitch, Katniss și restul detașamentului încep să-i spună lui Peeta adevărul despre el și ce s-a petrecut în realitate. Devine șefa detașamentului atunci când moare Boggs, încredințându-i holo-ul lui Katniss. Pornește spre Capitoliu să îl omoare pe Snow. Tot acum Peeta face prima încercare de a o omorâ…

Sincer, sunt șocată de acest nou Peeta, chiar dacă înțeleg torturile la care a fost supus…

De acum sunt expuși multor pericole, mai mulți membrii ai echipei mor, printre care și Finnick…

Când ajunge în fața vilei președențiale,  descoperă copii adunați acolo, ce primesc parașute ce se presupune că conțin ajutoare, dar…acestea explodează. Katniss o vede cu ochii ei pe Prim murind încercând să salveze acei copii…

Cade din nou în depresie sau își revine? Reușesc rebelii să preia Capitoliul? Ce se întâmplă cu Peeta și Katniss…rămân împreună?

Iată câteva dintre întrebările la care puteți afla un răspuns doar citind acest volum final al trilogiei Jocurile foamei!

Nota mea pentru carte este 10!

22 de gânduri despre &8222;Jocurile foamei: Revolta de Suzanne Collins&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.