Cămașa lui de Augustina Șiman

image

Editura: Librex

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 159

„Autoarea se prăbușește în iubire de pe marginile trupului și a sufletului feminin pe care le analizează minuțios… Se prăbușește, într-un final, în ~Cămașa lui~, intens, profund, dezinhibat, genial.

Despre noi, despre ele, despre ea, despre ei, despre El.”

– Alina Matei, redactor șef „TheWoman.md”

” Augustina Șiman este scriitoarea care, asemeni unei femei trecute prin experiența anilor, și-a descoperit acel Chanel No 5 al său în felul de a scrie – unic și irepetabil ca parfum. Savurezi fiecare metaforă a textului ei, o treci prin corzile sufletului și o simți vibrând în gânduri încă multă vreme după… Nu am să greșesc spunând că fiecare femeie își regăsește cel puțin pentru una dintre stările de spirit o undă din parfumul acestor rânduri. Savurați-le pe îndelete.”

– Nadia Darie, editor „PentruEa.md”

Augustina Șiman a debutat în literatură la 19 ani, semnând cu numele său cartea ” Încercări de a Trăi sau Prin Prisma Ochilor Albaștri”, epuizând rapid cele 500 de exemplare. Prefața cărții a fost realizată de Acad. Mihai Cimpoi.

Autoarea primei cărți audio din Republica Moldova „Parfumul” – un tribut adus femeii, și autoarea primului videoclip literar din România și din Republica Moldova: „Parfumul”.

Publicată în reviste literare din Republica Moldova și de Peste Prut, inclusă în Antologia Anuală a Scriitorilor Români 2014 a asociației culturale Agatha Grigorescu Bacovia, România.

La data de 9 Noiembrie 2014 a fost decorată de către Mitropolitul Basarabiei cu Înalta Distincție „Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru Mireni” pentru activitatea de redactor al filmului ” Basarabia– două veacuri de străinătate”, pentru merite deosebite față de Mitropolia Basarabiei în promovarea creștinismului românesc și idealurilor naționale, fiind prima femeie din Republica Moldova care obține acest ordin.

Despre autoarea Augustina Siman nu auzisem absolut nimic până în urmă cu aproximativ un an, când o prietenă de-a mea căuta cu disperare cartea ei: ~ Cămașa lui~.

De atunci, am auzit păreri diferite despre carte, dar încă nu reușisem să fac rost de ea.

Ei bine, mulțumită Librex , am acum posibilitatea să o citesc. Mulțumesc Librex pentru cartea oferită spre recenzie! Încă un vis devenit realitate!!

” Am să te iubesc, iar după-o să împart fiecare milimetru al pielii tale în cuvinte, și nu o să mai înțelegi niciodată: ai fost tu care m-ai făcut poet sau poezia care te-a zămislit pe tine.”

Frumos citatul acesta! Romantic, plin de întrebări ascunse, și în același timp, este precum o odă închinată perfecțiunii iubirii….

Cartea este structurată pe 3 părți: Suflet, Lumina, El. Prima parte fiind alcătuită din mai multe capitole, 25 la număr, care sper să-mi permită a-mi forma o idee despre carte… Primul capitol, este chiar cel care dă titlul cărții.

Îmi place foarte mult modul de prezentare al acestei cărți, foarte frumoasă coperta– transmite ceva, face cumva legătura cu ceea ce te aștepți să găsești în carte. Această copertă anume, mă face să mă gândesc la dorința femeii de a-și simți iubitul aproape, chiar și atunci când nu este….

” Cămașa albă, șifonată, largă, pe care se încâlcea Parfumul lui și Parfumul meu (pe care insistă întotdeauna să îl port) într-un deliciu olfactiv – Cămașa noastră.”

Un stil lejer, și în același timp, plin de profunzime. Sincer. O scriere de tip jurnal, care face cititorul să fie captivat încă de la primele rânduri.

Trăiri intense, expuse cu sinceritate, care se adresează fiecărei femei care a avut vreodată ocazia de a iubi!

„…și nu cred că există o femeie mai frumoasă decât cea care dimineața se alintă, se dezmiardă, înflorește, prinde viață în cămașa bărbatului său.”

O carte sensibilă prin sinceritatea emoțiilor transmise. O carte cu care te identifici sau pe care nu o poți duce la final. O carte ce-mi aduce aminte de primii fiori ai iubirii, de emoții și sentimente unice:

„– da, da, eu cred în dragoste! Cred că există o persoană care de fiecare dată când te atinge îți dă atâta emoție încât ți se ridică fiecare firicel de păr, câtuși de mărunt, de pe mână…”

Nu pot spune că sunt de acord cu tot ce a scris autoarea în această carte, nici nu mă voi preta la a-i spune că ceea ce a scris este ireal sau fabulație… Nu!

Pentru o altă persoană care va citi cartea, poate se va potrivi cu mult mai bine. Dar, tocmai aici este frumusețea. Nu trebuie să mă regăsesc în fiecare paragraf….sunt de ajuns doar câteva, pentru a putea aprecia o carte.

Iar aceasta chiar merită apreciată!

„~Iubitul~ e bărbatul căruia lacrimile tale îi sfâșie inima și e bărbatul care într-adevăr se simte vinovat pentru ele– chiar și când nu este.”

Acum, înțeleg de ce această carte este atât de căutată. Te face să speri la iubirea perfectă, la fericirea până la adânci bătrâneți pe care ne-o ofereau Basmele copilăriei la final. Ne învață să sperăm!

În același timp, te face să observi, să cercetezi cu atenție relația pe care o ai, ceea ce te înconjoară…

” Astăzi mă întreb cum poți să nu dai o para chioară pentru omul pentru care erai gata cândva să îți dai și viața.”

Hmm, răspunsul are mai multe variante. Dar la bază este același: sentimentele nu au fost adevărate și trainice. Iubirea, dacă nu ai grijă de ea, poate fi sfărâmată….pentru ca apoi să se piardă fir cu fir în viața de zi cu zi, alertă și plină de griji….

„Oamenii călătoresc. Călătoresc prin trupuri ca să își găsească sufletul…”

„Eu nu te las…pur și simplu tu rămâi.”

O carte a trăirilor intense. Plină de sfaturi obținute prin experiența de viață.

Asemeni unui manual de viață, de apreciere a iubirii!

Cartea poate fi comandată de aici.

Nota mea pentru carte este 9,8!

13 gânduri despre &8222;Cămașa lui de Augustina Șiman&8221;

  1. Foarte frumoasa recenzia ta! Felicitari! Nu stiu daca este asa, dar cred ca se aseamana putin cu „Eu sunt femeie” de M .C.Tudose – un ghid sau jurnal adresat femeilor.Cred ca avem multe de invatat citind astfel de carti. Oricand ne pot fi de folos.
    Ma bucur tare mult ca la Librex au aparut atatea carti bune, autoare care merita aprecierea noastra, a cititorilor! Nu pot decat sa-i felicit. Plus ca ma simt profund onorata ca au suficienta incredere in mine, altfel nu mi-ar fi dat 3 carti la recenzat, cele doua scrise de Corina si una de Nicoleta. Cum sa nu ii apreciem cand vedem increderea ce ne-o acorda? Ma uit ce avant a luat dintr-o data editura si sper sa fie cat mai prolifica! Mai ales ca la ei a ajuns si Monica Ramirez ❤
    Inca o data felicitari pentru recenzie!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Au luat avânt pentru ca au știut sa creeze o punte de legătura între cititori si autori, au arătat ca le pasa! Ceea ce pentru mine înseamnă foarte mult!
      Da, încredere mi-au arătat si mie, ceea ce m-a bucurat.
      Sper ca si de acum înainte sa fie la fel: sa publice cât mai mulți autori talentați, sa rămână la fel de apropiați de noi– bloggeri/ cititori… 🙂

      Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.