Diamantul din șatră de Nelu Sorin Stancu

img_0383O carte ce reprezintă un crâmpei din istoria etniei rrome și a ceea ce reprezintă ei! Cu credințele lor în blesteme și vrăji, cu pasiunea care-i guvernează în tot ceea ce fac! Și mai ales, cei mai liberi!!!

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 415

Descrierea cărții:

” Romanul ~~Diamantul din șatră~~ al scriitorului Nelu Sorin Stancu, este banul de aur care lipsea din salba operelor literare inspirate de etnia rromă, salbă alcătuită din epopeea „Țiganiada” de Ion Budai Deleanu, din „Cântece țigănești” de Miron Radu Paraschivescu și din romanul „Șatra” de Zaharia Stancu.

Avem de-a face cu un roman exotic, scris într-o frumoasă limbă română îmbogățită cu expresii neaoșe din limba indo-europeană a patriei natale a rromilor, India fiind „izvorul tuturor limbilor, a întregii înțelepciuni și a toată poezia spiritului uman” ( Schegel).

Existența rromilor este prezentată idilic dar și veridic, romantic dar și modern. Romanul este captivant prin situațiile conflictuale (între ei sau cu autoritățile), prin poezia și magia vieții libere, prin senzualitatea fetelor de etnie rromă, prin codul lor moral, prin ritualuri, prin argoul pe care îl folosesc.

Autorul cultivă senzaționalul, ficțiunea împletindu-se cu realitatea obiectivă. Sângele eroilor și eroinelor le clocotește în vine, ei trăiesc la cea mai înaltă tensiune iar violența extremă ține, uneori, de cotidian.

Pe lângă valoarea artistică, romanul are și o înaltă valoare etică, romancierul militând pentru un ideal, căruia merită să-i jertfești întreaga viață pentru a-l vedea împlinit, fiindcă „adevăratele înfrângeri sunt renunțările la vis.”

                      – PETRUȘ ANDREI, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Nelu Sorin Stancu s-a născut în toamna anului 1973 și locuiește în București. Scriitorul, farmecă cititorii cu romanul său de debut – Diamantul din șatră!

„Romanul redă, într-o perspectivă romantică, Tradițiile lumii fascinante și misterioase a rromilor nomazi, prin prisma unei intrigi complexe în care misterul și suspansul se împletesc cu poveștile de dragoste și scenele de ocultism.”– Show Bizz Event

„Acest roman a fost scris pentru a-mi aduce contribuția la cultura scrisă a etniei rrome. Multă vreme, am ascuns apartenența mea la etnia rromă, din cauza prejudecăților ce îmi micșorau considerabil șansele de reușită în domeniul de activitate pe care îl urmam.”                              – declară însuși autorul în prefața romanului său.

Și, de ce să nu recunoaștem? Rromii sunt priviți cu scepticism și suspiciune, și asta înainte de a cunoaște efectiv persoana respectivă. Prejudecata și eticheta îl cataloghează pe un rrom înainte de a i se acorda măcar o șansă, din păcate… Iar unii chiar o merită, această șansă.

Acest roman se vrea un îndemn pentru toți tinerii de a-și urma visul, de a lupta și a avea încredere în propriile puteri, fără a uita de unde am pornit…precum Șandor – eroul principal al romanului.

Despre țiganii șătrari nu știu decât foarte puține, dar un lucru mi-a rămas în minte: căruțele cu coviltir viu colorat sunt toată casa și averea pe care o au, se încred foarte mult în misticism, și iubesc cu adevărat libertatea! Traiul în aer liber, comuniunea cu natura și respectarea acesteia, pasiunea și patosul pe care îl pun în tot ceea ce fac! Cam asta știu eu despre ei!

În 1942, rromii au fost deportați în Transnistria. Așa debutează romanul de față… „Sub arșița nemiloasă, convoiul se deplasa anevoios, oamenii abia târându-și picioarele. Din când în când, vântul se îndura de bietele făpturi, dăruindu-le o boare ce era prețuită la fel de mult ca o gură de apă pentru un drumeț însetat. Unii mai aveau câte-o boccea cu diverse lucruri: haine, merinde, în vreme ce alții le abandonaseră pe drum, căci era peste puterile lor să le care…”

Tot acum, în prefață, facem cunoștință cu micuța Sia, fiica vrăjitoarei unei șatre de țigani de pe lângă București. Această șatră, pentru a nu-și lăsa aurul pe mâna soldaților, își ascunde prețioasa comoară, legată prin blestem, acela de a fi folosită doar pentru un singur scop: pentru binele și dăinuirea șatrei…

Secret bine ascuns în talisman, la loc sigur, de a cărei existență știau doar doi oameni: bătrânul Godrun – bulibașa șatrei și vrăjitoarea acestei șatre.

Aflăm multe lucruri interesante din această carte, despre tradiții mai ales, despre iubiri pătimașe, mersul lucrurilor în șatră și deciziile luate lângă focul în aer liber, despre logodnele hotărâte de părinți fără a ține cont de sentimentele și dorințele copilului încă din leagăn…pe care se simt datori să le onoreze, deoarece cuvântul dar este sacru, iar promisiunea este sfântă!

O lume nouă, altfel! O lume în care autorul ne introduce puțin câte puțin, până când ne trezim acaparați cu totul de poveste, dornici fiind să aflăm ce se întâmplă cu comoara…

Toate acestea, prin intermediul lui Șandor – diamantul din șatră, păstrătorul talismanului, un tânăr împărțit între două mari iubiri: dragostea față de cărți, studiu și cunoaștere; și dragostea pentru Iris – fiica vrăjitoarei din șatra lor.

„Când se stinge tradiția, moare și poporul.”

          – proverb rrom

Prima parte a cărții ne aduce în prezent…8 Aprilie 1999, în țară, la periferia Bucureștiului; unde bătrânul Godrun este înconvoiat de griji și de atâtea suferințe pătimite de-a lungul vremii.

„Astăzi, din vechea șatră mai erau în viață doar el și Sia. Fetița de altădată era numită acum Mama Sia. Deprinsese tainele descântecelor, farmecelor, preparării leacurilor…

De comoara ascunsă nu se atinsese. În străfundurile sufletului, îi era frică de blestemul ce proteja comoara. La urma urmelor, oamenii din șatră aveau tot ce le trebuie.”

Când pleacă să își comemoreze morții în Transnistria, unde șatra a fost decimată; nici nu știau ei ce forțe ale răului se vor abate asupra lor! Secretul comorii este din greșeală dezvăluit, și de aici începe adevărata acțiune a cărții.  Avem parte de crime cu sânge rece, urmăriri ca în filme, frica care face ca o oră să pară o eternitate, dorința de a-ți salva șatra de la pieire pentru a doua oară… avem toate elementele unui thriller, combinat cu suspans, dragoste și umor.

„Durerea ce-o simțea înlăuntrul lui făcu să-i crească vertiginos pulsul. „

Pe umerii lui Șandor cade păstrarea talismanului și a secretului comorii, toată această responsabilitate cere forță și curaj!

Forță pentru a reuși să câștigi războiul, curaj pentru a te avânta în luptă contra unor mafioți puternici și plini de bani….

O va face? O întrebare pe care sunt sigură că și-o pune toată lumea. Dar acest răspuns vă las pe voi să îl descoperiți!

O poveste deosebită, asta vă așteaptă! Unde dragostea te face să comiți atât bune cât și rele, o carte complexă și cu multă acțiune. Dar, în același timp, este scrisă într-un stil simplu, un limbaj de cartier, care te distrează și te relaxează. Este un mare atu acest lucru! Cititorul rămâne conectat la poveste, în timp ce este plin de energie!

Pot doar să spun că această carte poate fi cu siguranță considerată o piedică în calea uitării trecutului. O aducere-aminte a unui crâmpei de istorie.

Mulțumesc domnului autor pentru cartea oferită spre recenzie.

A fost o adevărată aventură să o citesc.

Nota mea pentru carte este 10!

P.S. : ” Unora, vântul le șoptea despre vremurile de restriște, când rromii plecaseră din India pentru a afla ținuturi mănoase care să le ofere hrană; cum se împrieteniseră cu vântul și descoperiră astfel ceva mai de preț decât bogăția, mai de preț decât puterea: descoperiră gustul libertății. Libertatea deplină, libertatea hoinarului.”

14 gânduri despre &8222;Diamantul din șatră de Nelu Sorin Stancu&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.