Cel mai de preț cadou de Nicholas Sparks

img_0296

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titlul original: The best of me

Editura: Rao

Anul apariției: 2011

Traducerea: Cristina Mihaela Tripon

Număr de pagini: 313

 

Îmi plac cărțile lui Sparks în ciuda finalurilor triste pe care cel mai adesea le au, deoarece este impresionantă acuratețea cu care autorul reușește să redea emoțiile! Nu ai cum să nu verși lacrimi, să râzi sau să te bucuri alături de personaje. Nu poți rămâne insensibil!

Dawson Cole, provenit dintr-o familie de oameni ce au avut probleme cu legea, ca om matur are o serie de accidente care crede că ar fi trebuit să-l fi costat viața… să fie superstiție? Să fie noroc?

În 2009, în urma unei explozii la locul de muncă primește 6 luni de concediu medical, începe să aibă vedenii și în urma unui telefon revine în orășelul natal Oriental, Carolina de Nord, la înmormântarea lui Tuck – unicul om care a avut grija lui pe când era tânăr.

Trecem prin amintirile copilăriei și ne dăm seama că a fost un copil abuzat atât fizic cât și psihic.

În garajul lui Tuck găsește un loc de muncă și un pat unde să doarmă când pleacă de acasă. De ce pleacă? Pentru ca tatăl lui să nu îi însceneze ceva pentru care ar putea intra la închisoare… Mai există și asemenea părinți!

Tot în acea perioadă o cunoaște pe Amanda Collier, de care se îndrăgostește și pe care o lasă să plece deoarece părinții ei nu erau de acord cu el…

În prezent, Amanda revine și ea în Oriental la înmormântarea lui Tuck. Căsătorită, cu trei copii, al patrulea mort și cu un soț alcoolic, se luptă cu grijile și nu mai știe ce să facă să își salveze căsnicia.

Legătura cu Tuck, Amanda o reia când deja avea 36 de ani, și află una dintre ciudățeniile bătrânului: din cauza singurătății, acesta stătea de vorbă cu soția să decedată, Ba chiar este convins că o și vede.

La fel de singură se simte și ea acum, când vine la înmormântarea bătrânului.

Amanda și Dawson se reîntâlnesc la casa lui Tuck cu o zi înainte de întâlnirea fiecăruia cu avocatul lui Tuck, ajung să ia cina împreună și să depene amintiri din tinerețe!

Respectând dorințele lui Tuck, petrec împreună o noapte în care fac dragoste și își dau seama că încă se mai iubesc unul pe altul.

Ce vor face de acum înainte?

Fiecare din ei, primește de la Tuck câte o scrisoare… Ce scrie? De ce? Rămâne să vedeți voi.

Amanda îi povestește lui Dawson despre Bea, fetița ei cu o tumoare la cap, care a murit; despre problemele pe care le are cu soțul care este alcoolic. Realizează…

„cât de mult o iubise pe-atunci. Și încă te mai iubește.” Această constatare o pune pe Amanda în fața unor decizii de care nu era conștientă până acum.

Lui Dawson, Tuck îi scrie:

” Amândoi trebuie să înțelegeți ce se va întâmpla în continuare… Dar odată un lucru hotărât, amândoi trebuie să acceptați decizia.

Nici unul dintre voi nu poate trăi având regrete, pentru că o astfel de viață ajunge să te secătuiască. Aș vrea ca amândoi, copiii mei, să fiți bine.”

Iar Amandei îi spune:

„Dacă îi întorci spatele lui Dawson acum, vei fi bântuită toată viața de imaginea a ceea ce ai fi putut să trăiești. Știu că pe parcursul vieții, oameni nevinovați vor fi răniți din cauza deciziilor noastre.

Poți să spui că sunt un bătrân egoist, dar n-am vrut niciodată ca tu să fii unul dintre ei.”

Povestea se complică de acum, odată cu apariția lui Ted – vărul lui Dawson. De ce? TED vrea să îl omoare pe Dawson datorită faptului că acesta, în tinerețe i-a spart nasul… Un motiv pueril, aș spune eu.

Amanda primește un telefon de la fiul ei Jared care îi spune că a avut un accident de mașină când a mers să își aducă tatăl beat acasă.

Problemele se țin lanț: fiul Amandei are probleme cu inima și are nevoie urgentă de un transplant… Dawson este bântuit de efectele unui accident de mașină din tinerețe, în care un om și-a pierdut viața…

O rază de lumină se întrevede pentru el:

„Suferi de prea mult timp din cauza unei greșeli nefericite și, dacă ai fi băiatul meu, ți-aș spune că a venit vremea să dai totul uitării.”

Realizează că scrisoarea lui de la Tuck a rămas pe masa de lucru din garaj. Hotărăște să meargă să o ia în ciuda pericolelor reprezentate de verii lui. Îndreptându-se spre garajul lui Tuck, Dawson are iarăși viziunea bărbatului în hanorac albastru care îi tot apărea de la explozia de pe platformă.

Oprește mașina, începe să meargă după acea apariție care-l conduce spre restaurant… vă întrebați cine era fantoma? Era bărbatul care murise în accidentul de mașină pe care-l avusese în tinerețe. Acum, de ce îi apare abia acum? Ce încearcă să îi transmită?

Intrând în bar vede că TED și Abee – verii săi îl băteau pe Alan – băiatul celui pe care îl omorâse el cu ani în urmă. Dawson intervine. Și când vrea să îl scoată pe Alan afară, Ted îl împușcă în cap…

între timp, Amanda îi spune soțului ei:

” Fiul meu e ținut în viață de niște aparate, iar orele îi sunt numărate și asta pentru că n-am avut curajul să te părăsesc. Ar fi trebuit să fac asta mai demult.”

Vestea bună pentru Amanda sosește prin intermediul medicului lui Jared, care-i spune că a apărut un donator care chiar în acel moment este transportat la spital. Jared este operat, când își revine i se spune ce s-a întâmplat, și ușor ușor, trece printr-o depresie căreia îi face față într-un final.

Și pentru ca toate să fie la intensitate maximă, Amanda află că Dawson a murit…

” ~Ți-am dat tot ce-am avut mai bun în mine~ îi spusese el cândva și cu fiecare bătaie a inimii fiului ei, Amanda știa că asta și făcuse.”

Povestea în sine nu este foarte complicată, dar emoțiile trăite de-a lungul ei te cutremură. Și nu le poți uita prea curând. Sacrificiul, implacabilitatea destinului de a sacrifica o persoană în beneficiul alteia, credință că totul se petrece cu un scop… toate acestea, te fac să spui că ai avut parte de o carte de nota 10!

 

 

11 gânduri despre &8222;Cel mai de preț cadou de Nicholas Sparks&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.