Nelli și locul învăluit în ceață de Annika Scheffel

Titlul original: Nelli und der Nebelort

Autorul: Annika Scheffel

Editura: Univers Enciclopedic

Traducerea: Doina Fischbach

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 255

„Mai toate poveștile încep cu o călătorie. Eroii călătoresc în cele mai diverse locuri. Această poveste începe cu o sosire. Micuța Nelli și mama ei, Ava, care au pornit în căutarea tatălui fetiței, ajung în cel mai ciudat loc cu putință. Peste tot în jur sunt semne de interdicție și, pe neașteptate, Ava dispare fără urmă.

Oare ce va face Nelli acum?”

„O carte captivantă a talentatei scriitoare Annika Scheffel.”

Se pare că luna Martie este pentru mine luna copilăriei, luna în care poveștile își fac din nou loc în lecturile mele.

Povești magice, pline de neprevăzut, inocență și gingășie, din care tot timpul putem trage niște concluzii. Iar cei mici, au un întreg Univers de explorat alături de părinții lor care-i învață să-și deschidă aripile și să zboare. Imaginația lor fiind tărâmul fertil unde părinții, cu ajutorul poveștilor, pot sădi semințele cunoașterii.

Povestea lui Nelli și a Avei, fiică și mamă, care seamănă izbitor de mult una cu alta și-n același timp sunt foarte diferite, te va captiva de la început!

O lectură ușoară, pe care o poți citi copilului pe parcursul a câteva seri, discutând pe marginea acesteia, petrecând astfel, timp calitativ împreună cu micuțul/ micuța tău/ ta.

O călătorie în căutarea lui Eric:

„Misterul legat de Eric există dintotdeauna. Misterul legat de Eric există de când își poate aduce aminte Nelli.

(……)

Eric este marea iubire a Avei și tatăl marinar al lui Nelli.”

O poveste simplă și în același timp complicată. Plină de aventuri, despre o călătorie fantastică prin diferite locuri magice văzute prin ochii de copil ai lui Nelli. Ava și Nelli întâlnesc diferite personaje care mai de care mai interesante.

„Astăzi este ziua în care marea aventură începe cu adevărat. Poate că ea a început deja în urmă cu câțiva ani. Odată cu dispariția lui Eric sau cu nașterea lui Nelli sau cam așa ceva. Dar astăzi este ziua în care Nelli își dă seama că se află în mijlocul unei aventuri.”

Și astfel, plini de zel, pornim la drum și noi alături de ele.

Întâlnim oameni dungați care înoată până la linia orizontului, inorogi și zebre, girafe și alte ființe interesante. Omul dungat chiar îi urează călătorie plăcută și îi spune să nu aibe frică… Oare de ce? Ce i se poate întâmpla unui copil de zece ani? Un copil care găsește ceva interesant oriunde s-ar afla… Ba chiar era cât pe ce să facă și un accident!

Explorările lor le aduc într-un loc cețos pe care își doresc să îl exploreze. Și se întâlnesc, mai bine spus îl văd, pe omul care zboară pe bicicletă! În ceața deasă, Nelli aproape că nu-și mai zărește mama. Noroc cu lumina dată de lanterna costumului de explorator care i-o dezvăluie!

Călătoria este din ce în ce mai ciudată. Locul acesta învăluit în ceață o cam sperie pe Nelli, cu glasuri care se aud fără a se vedea nimeni.

„Dar a fost cineva acolo, cineva sau ceva. Poate o fantomă? Nelli își poate imagina foarte bine că aici există fantome. Acest loc cețos este exact locul potrivit pentru fantome: există un ceas uriaș pentru ora fantomelor, un poștaș zburător, o Ava ciudat de temătoare. Și o piele de găină înțepătoare pe ceafa lui Nelli.”

Oare ce ar mai putea să se întâmple? Este acest loc cețos periculos?

Datorită lui Nelli, vom afla! Fata, deși mama ei i-a interzis, pleacă să exploreze. Iar la întoarcere…

„Se îndreaptă clătinându-se spre turnul cu ceas, iar acolo unde înainte se afla autobuzul nu este….

Nimic.”

Deci, cam asta s-a petrecut! Nelli nu și-a ascultat mama, a pornit singură să exploreze împrejurimile și la întoarcere a rămas singură… De aici începe aventura lui Nelli în acest loc ciudat!

O carte foarte interesantă care învață copiii să-și asculte părinții chiar și atunci când nu sunt de acord cu deciziile acestora… Asta pe lângă faptul că, îi învață să aibă curaj, să înfrunte necunoscutul cu tupeu, să se descurce cu ceea ce au la îndemână. Să viseze la lucruri magice, la imposibilul care, pe tărâmul poveștilor, poate deveni posibil. Imaginația copilului este stârnită atât de ușor…

„Nelli îl urmează cu capul plecat. Mii de gânduri triste sunt în el. Mii de întrebări. Mai mult de o mie de ori și încă și mai mult frică. Nelli se ghemuiește în spatele panoului, îl ia pe Jupiter în brațe și plânge.”

Speriată că nu-și mai găsește mama, Nelli găsește totuși adăpost la Henri– băiețelul fantomă. Iar împreună cu acesta, descoperă multe dintre secretele locului acesta învăluit în ceață, căci sunt destule!

În același stil lejer, capitol cu capitol – din care înveți câte ceva, Nelli parcurge un drum spre cunoaștere. Cunoașterea mamei sale și a trecutului acesteia, a locului de unde provine, a rudelor despre existența cărora nu știa absolut nimic. Și ceea ce află este uimitor!

Dar, mai rămâne o singură întrebare: o găsește Nelli pe Ava? Dar pe tatăl ei?

Citiți cartea! Sigur aflați deznodământul acestei povești pline de farmec.

O carte pentru copii, despre copii, cu copii!

Poate fi citită de adulți, pentru ei sau copiii lor. O poveste cu un farmec aparte, o călătorie într-o lume fantastică, unde imaginația are rolul principal.

Mulțumesc Univers Enciclopedic pentru cartea oferită spre recenzie.

Nota mea pentru carte este 9, 4!

4 gânduri despre &8222;Nelli și locul învăluit în ceață de Annika Scheffel&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.