Divergent de Veronica Roth

Titlul original: Divergent

Autoare: Veronica Roth

Editura: Leda

Anul apariției: 2014

Traducerea: Adrian Deliu

Număr de pagini: 444

Am citit această carte cu ceva timp în urmă și mi-a plăcut foarte mult. O distopie care te prinde în mrejele sale încă de la primele rânduri și te captivează până la final. Adrenalină la cote maxime, cu respirația tăiată o urmărim pe Tris prin aventura aceasta pe muchie de cuțit, unde oricând își poate pierde viața.

Avem de-a face cu o lume împărțită în Facțiuni: Abnegație, Candoare, Neînfricații, Erudiții, Prietenie.

La vârsta de 16 ani, fiecare tânăr din fiecare Facțiune dă un test de aptitudini.

Eroina noastră, Beatrice, este supusă testului – la început are de ales între cuțit și brânză – nu vrea să aleagă nimic și acesta e momentul când apare un câine fioros pe care Tris reușește să și-l facă prieten, dar… apare o fetiță care îl strigă, iar câinele vrea să o muște. Beatrice se aruncă pe câine să-l oprească.

Cea de-a doua etapă a testului: în autobuz un tip citește o știre în ziar, despre un asasin care îi pare foarte cunoscut fetei, iar când tipul o întreabă dacă-l cunoaște, minte.

Rezultatul testului: Tris are aptitudini pentru Abnegație, Erudiție și Neînfricare; ceea ce înseamnă că tânăra noastră este un DIVERGENT!!!

O carte pe care o citești ușor, în același timp este o carte cu impact emoțional asupra cititorului.

Ajunge în Facțiunea Neînfricaților unde sunt supuși testării încă de la început: sar în tren în timp ce acesta merge cu viteză și apoi sar pe un acoperiș în timp ce trenul trece în viteză pe lângă acesta.

Ajungând la sediu, Beatrice își schimbă numele în Tris.

Aici află o veste șocantă: din 19 novici ce își doresc să ajungă membrii ai acestei facțiuni, doar 10 vor fi acceptați la sfârșitul antrenamentelor.. Restul vor rămâne în afara facțiunilor.

Viața lui Tris se schimbă complet, iar noi suntem uimiți de ceea ce este pusă să facă încă de la început.

Trage cu arma, își tatuează 3 păsări pe corp în amintirea membrilor familiei pe care a lăsat-o în urmă. Tot aici învață lupta corp la corp, să boxeze și își demonstrează inteligența într-un joc de „hide and seek” ce are ca scop eliminarea dușmanilor și găsirea steagului. Deși nu este ea cea care ia steagul, ci cea care află unde se ascunde echipa adversă.

În același timp, se simte atrasă de îndrumătorul lor, Four.

Acțiunea romanului este atât de alertă și plină de suspans, că nu putem lăsa cartea din mână până la final.

În ziua pentru vizite își vede mama care o roagă ca atunci când merge să își vadă fratele, să-l roage să cerceteze serul pentru Aptitudini pe care îl beau toți copiii de 16 ani.

În Clasament, Tris ocupă locul 6 și în aceeași noapte, unul dintre băieți este înjunghiat în ochi cu un cuțit…

Lucruri ciudate se întâmplă și Tris este curioasă să afle de ce se întâmplă aceste lucruri.

Deviza Neînfricaților este:

„Cred în actele obișnuite de vitejie, în curajul care împinge o persoană să-i ia apărarea alteia.”

În cea de a doua etapă a inițierii, la teste, începe să fie clar pentru toți că Tris este DIVERGENTĂ – o persoană capabilă să facă simularea să înceteze sau acea persoană este conștientă că este doar o simulare și că ceea ce se întâmplă nu este real… Care este problema? Dacă liderii facțiunii află ce este Tris, este posibil ca aceasta să fie omorâtă.

La mijlocul testelor se afișează rezultatele preliminare iar Tris se află în prezent, pe locul unu. Acest fapt nu rămâne fără repercusiuni: pe timpul nopții, câțiva novici împreună cu un presupus prieten, încearcă să o omoare. Este salvată de Four, instructorul lor, care o îngrijește.

De aici, putem observa relația de prietenie care se dezvoltă între cei doi, încrederea pe care o au unul în celălalt, dar mai ales atracția ce se face simțită între ei.

Four o invită să parcurgă alături de el toate fricile sale, astfel află că tatăl lui- Marcus, unul dintre liderii facțiunii Abnegație, îl bătea.

La următoarea testare Tris clachează. De ce? Deoarece este supusă unei simulări de răpire care seamănă mult cu tentativa de omor ce a avut loc asupra ei. Tot acum, fuge să își vadă fratele – pe Caleb, în facțiunea Erudiție – transmițându-i acestuia mesajul mamei lor. Tot acum are o întâlnire cu liderul Erudiților: Janine.

O carte în care liderii facțiunilor sunt obsedați de putere, exact ca în ziua de astăzi. Aceștia fiind dispuși să sacrifice persoane nevinovate cu condiția să iasă învingători.

Ce se mai întâmplă vă las pe voi să descoperiți. Eu vă spun doar atât: relația dintre Tris și Four este una convingătoare, te face să îi îndrăgești și în același timp să îți faci griji pentru viitorul lor.

Nota mea pentru carte este 9,8!

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Divergent de Veronica Roth&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s