Inelul de sânge de Gerd Ruebenstrunk

Titlul original: Blutring

Autor: Gerd Ruebenstrunk

Editura: Univers Enciclopedic

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 304

Traducerea: Odette Sofronescu

„Un bătrân care ia cu el în mormânt un secret întunecat. Un băiat care găsește într-un caiet îngălbenit de vreme indicii despre o conspirație. Și o fată care vrea să știe ce se află în spatele unor povești de familie străvechi.

Astfel începe căutarea legendarului inel de sânge al lui Timur Lenk pe străzile cele mai întunecate ale Barcelonei – o căutare pe viață și pe moarte.”

Sună atât de bine descrierea că nu am rezistat să nu aflu și eu întreaga poveste. Sunt sigură că această carte va reuși să stârnească interesul micilor cititori…care nu mai sunt chiar așa de mici, din moment ce cartea se adresează copiilor de 13-15 ani.

Barcelona, locul unde se desfășoară acțiunea este una din locațiile pe care mi-ar plăcea să le vizitez cândva. Spania este una dintre țările care mă fascinează.

Un mister care se cere dezlegat, un bărbat care a așteptat mai mult de o sută de ani sosirea acestui moment, iar acum nu mai este dispus să piardă… O luptă pe viață și pe moarte.

Danny, crescut de o familie interesantă: mama căreia îi vorbea mai mult în germană și tatăl cu care conversa în spaniolă.

Aceștia i-au făcut copilului o surpriză nu chiar atât de fericită pe cât se așteptau… După o excursie la Barcelona, l-au informat că tatăl va fi transferat în acest oraș pentru câțiva ani. Cum va accepta Danny faptul că își va lăsa în urmă absolut tot ce cunoaște, toți prietenii pe care îi are? Că va întâlni oameni noi, obiceiuri noi, că va trebui să depună ceva eforturi să se adapteze unui alt stil de viață…

„Însă desigur că totul s-a petrecut altfel. Și câteva săptămâni mai târziu stăteam cu tata în fața școlii germane din Barcelona, ~Colegio Aleman~, care trona pe dealurile de deasupra orașului.”

Școală nouă, clasă nouă, diriginte nou ce încearcă să-l facă să se simtă comod, plus colegi de clasă noi care îl privesc cu neîncredere și curiozitate în același timp. Ce mai, toți ochii sunt ațintiți asupra lui!

Coleg de bancă îi este Jakob:

„… era un tocilar atotștiutor. Și, de parcă n-ar fi fost destul, părea să vrea să arate asta oricui.”

Cu toate acestea, Danny nu prea îl place.

Băiatul duce dorul vechiului său anturaj din Germania, dar nu are ce face. Astfel, pornește în explorarea orașului:

„Barcelona e un oraș vechi cu multe case înalte și străzi înguste printre ele, dar și cu alei largi și piețe. Pentru că soarele strălucește atât de des și sunt mereu mulți oameni pe stradă, chiar și seara târziu, se poate simți cum viața pulsează peste tot.”

Bănuiesc că se simte influența și spiritul liber al latinilor. Pasiunea pusă în tot ceea ce fac.

Primul prieten pe care și-l face în Barcelona, este un cerșetor cu care mai schimbă câte un cuvânt din când în când. Află că acel cerșetor era un „gitano” atunci când duce câinele și hainele acestuia familiei lui, după ce omul a fost luat de o ambulanță și dus la spital.

Astfel află că bătrânul cerșetor era un kale și că limba pe care o vorbeau aceștia se numea calo. Erau o subgrupă a țiganilor care emigraseră în Spania cu sute de ani în urmă.

Daniel are o senzație stranie atunci când o cunoaște pe Lola – nepoata cerșetorului…

„Ce era așa de incitant în asta, nu puteam pricepe.

Cel puțin, până astăzi.

Nu știam nici măcar ce mă fascinase la ea. Fața? Ochii? Felul de a fi? Toate laolaltă?

Și ce gândea ea despre mine?”

Primele gânduri despre fete. Conștientizarea că acestea există, la un alt nivel decât o făcuse până acum. Este și acesta un pas spre maturizare!

Dar situația abia acum începe să se complice! La ușa lui apare un polițist, Principio Morales, care-și dorea să afle unde locuia bătrânul cerșetor. Dar Daniel nu îi spune acestuia nimic deoarece nu i-a inspirat încredere. Și acum vrea să o anunțe pe Lola despre ceea ce s-a întâmplat. Dar, există un impediment: familia lui se opune! O va face oare?

Bineînțeles! Dă dovadă de curaj sau nesăbuință…asta rămâne de văzut.

Și cu toate că tatăl său îl pedepsește, Daniel se folosește de colegul său Jakob pentru a putea merge la înmormântarea bătrânului.

Cartea se citește ușor, acțiunea este fluidă și nu dă cititorului timp să se plictisească. Captivează prin modul în care, un copil de doar 14 ani vede anumite lucruri. Plus că autorul m-a surprins mai mult decât plăcut cu informațiile despre Barcelona și alte aspecte ce sunt introduse în carte. Pe lângă povestea în sine, aceste mici lecții de istorie, geografie și chiar arhitectură, mă fac să citesc cartea cu mare plăcere.  Și garantat, cu aceeași plăcere o puteți citi și voi.

Bătrânul la a cărui înmormântare merge, avea o misiune despre care îi povestește vărul Lolei- Antonio:

„Se pare că este un obiect care a ajuns în Spania odată cu primii kale și care posedă o mare putere. Își ridică mâinile văzându-ne figurile nerăbdătoare. Nu știu ce fel de putere, nici ce obiect este și nici unde se află ascuns. Știu doar că unul dintre noi trebuie să-l păzească, pentru a nu ajunge pe mâini nepotrivite. Așa cere tradiția.”

Și de aici începem adevărata aventură! Fantasticul își face loc în carte, captivând atât personajele cărții, cât și cititorii care sunt din ce în ce mai curioși pe măsură ce se desfășoară acțiunea.

Un roman bine scris, cu un limbaj adecvat copiilor de 14-15 ani, ușor de citit și cu o poveste care implică lupta dintre bine și rău. Cine va câștiga? Vom vedea.

„Și pentru mine răspunsul era clar. Să caut un obiect misterios era de o mie de ori mai interesant decât să bat străzile. Și mi-ar da ocazia să mă întâlnesc în continuare cu Lola.”

Două obiective pe care le realizează dintr-un foc; două ținte interesante pe care și le propune tânărul Daniel.

Eu mă întreb însă ce pericole impune sau implică această misiune pe cât de ciudată și misterioasă, pe atât de interesantă?

Este nevoie de curaj, de perseverență și de dorința de a izbândi. De a afla un lucru care pentru ceilalți este total necunoscut, chiar neimportant.

Dar cum tinerii din ziua de astăzi sunt foarte entuziasmați când vine vorba despre o nouă aventură, această misiune este exact ceea ce au nevoie. Cu dorința de a îndeplini scopul misiunii, Daniel este hotărât să facă tot ce este posibil pentru a reuși.

O ghicitoare pe care se chinuie să o descifreze Lola, Antonio, Jakob și Daniel… și tocmai când încearcă să afle toate datele posibile, apare așa-zisul polițist Morales!

Este mai mult decât evident că ceva se întâmplă. Că ceea ce vor cei 4 să  descopere este ceva care interesează pe mulți. Cu mult mai puternici. Și se pare că ascunde și pericole…

Se pornește căutarea:

„– Dar de unde, am strigat.

– De acolo de unde ai propus, zise Jakob, care tasta iar pe smartphone-ul lui. De la Sagrada Familia. Și chiar de la Fațada Patimilor.”

Se pare că acum urmează greul. Și cu un dușman pe urmele lor, e clar că trebuie să fie rapizi și inteligenți pentru a duce la bun sfârșit această sarcină.

Ușor ușor încep să descopere piesele acestui puzzle, punând cap la cap toate informațiile descoperite. Toate acestea, contra cronometru, cu amenințarea dușmanilor ca o umbră în urma lor, conștienți fiind că ceva rău li se poate întâmpla oricând. Dar mai ales dacă nu reușesc să ducă până la final misiunea. Cei 4 sunt puternici și nu se dau bătuți nici măcar o secundă.

Vor izbândi? Binele câștigă?

Citiți acest roman captivant care te ține cu sufletul la gură!

Mulțumesc editurii Univers Enciclopedic pentru cartea oferită spre recenzie.

Nota mea pentru carte este 10!

” Simțeam cum magia acestei muzici mă lua în stăpânire. Trupul începu să-mi tresară, mintea mi se goli, eram în ritm și ritmul se afla în mine.”

 

10 gânduri despre &8222;Inelul de sânge de Gerd Ruebenstrunk&8221;

  1. Asta este un roman pe care mi-ar placea mult sa il citesc. Sincer, prefer mult mai mult romanele pentru adolescenti decat pe majoritatea celor unite sub titulatura YA, desi am remarcat si de acolo cateva titluri care ma atrag. Recenzia este splendida!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Minunată recenzie Geo! !! Ai prezentat atât de frumos cartea, încât mă tentează și pe mine, chiar dacă se adresează segmentului 13-15 ani. Chiar pare o carte deosebită, care oferă și informații de cultură generală pe lângă povestea în sine.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.