Recviem pentru un asasin de Monica Ramirez

Titlul original: Requiem for an assassin

Autoare: Monica Ramirez

Seria: Alina Marinescu

Editura: Librex Publishing

Anul apariției: 2017

Traducerea: Monica Ramirez

Număr de pagini: 494

„Ceea ce urmează vă va lăsa fără răsuflare. Finalul este uimitor, cu toate că vorbim aici despre una dintre rarele serii ce nu ți-ai dori să se mai sfârșească vreodată.” – Spy Magazine

„În momentul în care ești convins că ai totul, vei rămâne fără absolut nimic. Din nou.”

„Alina Marinescu a jucat după regulile impuse de către Organizația Elite, fără a se adapta însă sistemului. Nu și-a vândut însă sufletul, păstrându-și compasiunea, umanitatea și emoțiile. Până la un punct. După care, ceva s-a întâmplat. Dintr-un motiv sau altul, Alina a manipulat o situație pentru a se erija într-o trădătoare. Până la urmă, s-a dovedit că totul n-a fost decât un joc al oglinzilor, însă până să descopere asta, Brett a ordonat deja lichidarea ei. Misiunea a fost îndeplinită cu succes și totul a părut real. Alina a fost ucisă, indiferent de părerile de rău ale tuturor celor implicați. Acum însă, Brett începe să aibă mari îndoieli cu privire la acel final subit de joc. Alina a devenit mult mai sofisticată decât ar fi crezut vreodată că e posibil, începând un fel de joc psihologic personal cu Elite și demonstrând că poate să joace după regulile ei proprii. Dar ceea ce-l neliniștește cel mai tare este vestea că Marius Stephano a fost ucis în timpul unei misiuni, și asta în aceeași perioadă în care Elite a vânat-o pe Alina. O coincidență cam prea mare pentru gustul lui Brett. Din proprie experiență, știe prea bine că în lumea lor coincidențele nu reprezintă nimic altceva decât o simplă aparență.”

Brett, Brett, Brett… ce mai pui la cale, Brett???

A sosit momentul pentru o ultimă întâlnire cu Alina! O clipă așteptată cu nerăbdare și cu tristețe în același timp. Îmi doresc să aflu ce se întâmplă, dar în același timp nu-mi doresc să termin de citit seria…

O carte la fel de plină de acțiune și suspans, dar mult mai alertă decât celelalte, care te ține cu nervii întinși la maxim. Ai senzația că nu mai reziști la prea multă presiune și că ești în pragul colapsului; dar în același timp nu te poți opri să mai dai o pagină, încă o pagină și … încă una…

Alina, rămâne pentru mine un model, o persoană puternică atât fizic cât și psihic, care în ciuda ororilor la care a luat parte, și-a păstrat încrederea în oameni și mai are încă o doză de inocență.

Alex este feblețea mea, după cum bine știți! Și am fost tare nefericită la finalul volumului „Abis”, asta după ce autoarea m-a fiert la foc mic de-a lungul cărților sale: Asasin la feminin; Identități secrete; Balanța puterii; Bariere de fum; deoarece tot așteptam să vină în sfârșit clipa în care îl voi vedea și pe el fericit! Ei bine, sper ca acest lucru să se întâmple….

În continuare, îmi doresc și sper ca Alina și Alex să aibă parte de binecunoscutul „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”! Asta și-a dorit sufletul meu romantic încă din primul volum. Pentru mine, această serie nu a fost una de spionaj cu o poveste de dragoste pe fundal, ci o poveste de dragoste pe fondul unor misiuni de spionaj…

Dar, să ne întoarcem la începutul acestui volum….

„Nu presupune nimic niciodată. Nu-ți ignora instinctul. Nu privi peste umăr. E posibil ca cineva să aștepte s-o faci pentru a confirma cine ești. Ghidează-te după ritmul celor din jur. Integrează-te. Nu-ți crea obișnuințe. Asumă-ți identitatea falsă. Nu provoca inutil dușmanul.”

– Robert Grenier, Director Operativ Filiala CIA Islamabad, Pakistan.

Cartea debutează cu apariția unei noi colege în cadrul Elite:

„– Mă bucur să te cunosc Alex, continuă ea din spatele lui. Eu sunt Jenka. Jenka Petrovic.”

Dar, totul este învăluit, un adevăr ascunde de obicei, alt adevăr… asta am învățat din seria aceasta! Iar autoarea nu se dezminte nici acum:

” Nu avea să fie atât de ușor pe cât credea ea să-l păcălească pe Alex. Dar era o experiență bună, plus că-i îngrădea libertatea de mișcare lui Alex. Poate suficient de tare încât să facă o greșeală cât de mică, oferindu-le astfel un indiciu în legătură cu ce se întâmplase cu adevărat în Africa de Sud, atunci când echipa lui fusese trimisă să o execute pe Alina Marinescu. Brett era convins că Alex îi ascundea ceva și nu-i plăceau deloc Misterele pe care nu le putea manipula în voie.”

E de rău! E de foarte rău dacă Brett suspectează că Alina este încă în viață… Ce ți-e și cu atâta inteligență!

Am o mare nedumerire: ce se mai poate întâmpla? Din experiență, răspunsul este orice! Dar, încă mă întreb: când se vor reîntâlni Alina și cu Alex?

Știți că este cuplul meu favorit, așa că este normal să îmi doresc să fie împreună, să cunoască fericirea, să se iubească și să îmbătrânească împreună… Deci, logic este să mă întreb când reapar în peisaj și cum oare se va continua povestea celor doi?

De la suspiciunile lui Brett, trecem fulgerător la viața de familie a Alinei, aruncând o privire asupra fericirii și familiei acesteia. O clipă efemeră în care realizăm că Alina este bine, se bucură de viața ei și totuși… ceva o macină: duce dorul misiunilor, simte lipsa suspansului, a adrenalinei; încă nu are încredere în fericirea care s-a abătut asupra ei… Dacă ar știi ea ce suspectează Brett…

Alex în schimb:

„Știa prea bine că nu era decât o înscenare pentru a-l împinge să facă greșeli, totul sub un auspiciu al coincidenței. Însă mirosise de la o poștă că totul nu era decât un filaj subtil pus la cale de către Brett. Era clar, superiorul lui îl ținea sub observație. Tipic pentru Brett.”

Bravo Alex!!! Ești la fel de inteligent precum știam.

O carte care începe în forță, captând atenția chiar de la primele rânduri. Mașinațiunile sunt la ordinea zilei în această lume a spionajului, unde adevărul are întotdeauna mai multe fețe, situațiile se schimbă în funcție de unghiurile din care sunt privite. Nimeni nu este ceea ce pare a fi, fiecare ascunde câte ceva. Prietenul nu este întotdeauna prieten, sau poate deveni dușman foarte ușor…

Cu toate acestea, o ia cu el la Sarajevo, unde urmează să se întâlnească cu un informator: Inaya.

Alertă, misterioasă, plină de curbe unde nu știi ce te poate aștepta sau lua prin surprindere, suspansul care îți dă palpitații; totul îți oferă ceea ce te aștepți: lectura unei cărți de excepție, bine scrisă!

Și iar mă întreb… Off, am atât de multe întrebări… dar, una nu-mi dă pace: când reapar în poveste Alina și Marius, când moare Marius, când suferă Alina și mai ales… când se împacă cu Alex? Toate acestea să fie oare posibile în acest ultim volum al seriei, astfel încât cuplul Alina – Alex să fie credibili, să îi poți vedea împreună pentru totdeauna?

Vom vedea ce ne rezervă Monica! Care, de fiecare dată, reușește să ne surprindă.

Exact când Marius duce și el dorul misiunilor pentru un bine suprem, are parte de ceea ce și-a dorit: un atac armat la compania unde lucra. Acum realizez cât de mult s-a antrenat și în ultimii ani, că nu s-a complăcut în noua situație, și-a păstrat agerimea: fizică și mentală.

Asistăm la misiuni pe viață și pe moarte, cu sabia mereu deasupra capului, neștiind momentul în care poate să cadă; tensiunile în cadrul Elite sunt din ce în ce mai mari, nu mai știi care-ți sunt dușmanii și care-ți sunt prietenii…

O carte a schimbărilor; precum o oglindă cu mai multe fețe. Nu mai știi ce este real sau ireal, adevărat sau fals, totul este într-o continuă transformare.

Povestea decurge pe două planuri îmbinate cu măiestrie de autoare: pe de o parte aflăm detalii despre Alex și situațiile tensionate în care se găsește; pe de altă parte, alături de Alina, trecem prin alte momente la fel de tensionate. Deci, așa cum ne-am obișnuit de-a lungul seriei, suntem tratați cu mici bucățele de puzzle pe care trebuie să le aranjăm în așa fel încât să obținem imaginea de ansamblu.

Vestea cea mai șocantă este că Inaya, contactul lui Alex din Sarajevo, îi transmite acestuia, prin Jenka, câteva cuvinte de o importanță vitală:

„După ce se termină toată nebunia asta, vreau să-i spui lui Alex că nu mai e singur pe lume.”

Oare câte șocuri mai avem de suportat? Cine știe, doar citind putem afla.

Mi-a plăcut în mod deosebit de Roger, șeful de la CIA. În ciuda timpului scurs și a faptului că Marius nu mai este un agent din subordinea lui, acesta a rămas un foarte bun prieten, dispus să îi ajute în orice mod posibil.

Și bineînțeles că avem parte de alte șocuri: Alex este prins și torturat de un lider Al- Quaeda din Bosnia. Stați calmi, scapă. Dar vă las pe voi să descoperiți cum o face…

Cert este că lucrurile se precipită… se fac jocuri de putere la nivel înalt ce riscă să arunce în aer multe certitudini, multe supoziții se dovedesc a fi realitați.  O carte pe care o trăiești, care îți taie răsuflarea, care te face să crezi ca imposibilul este foarte posibil, să realizezi că în lumea modernă există o întreagă lume ascunsă.

Sufletul meu romantic s-a declarat satisfăcut la final, deși sincer vă spun, am albit până am ajuns acolo.

„…dar îmi place să cred că ne-am ajutat unul pe altul să vindecăm cele mai cumplite răni. Am învățat să ne bazăm unul pe celălalt, să supraviețuim chiar și în situații imposibile. Avem încredere unul în celălalt, în ciuda faptului că am trecut împreună prin Iad. Știm cine suntem și ce avem împreună. Știm ce-am fost odată și de unde am plecat. Nu știm încotro ne îndreptăm, dar asta nici nu mai contează. Am supraviețuit. Și vom supraviețui mereu.”

M-am bucurat să văd că unii își primesc pedepsele cuvenite, deși puteau fi ceva mai dure…

„We are the ones who don’t exist. Doing the things that never happened. Following orders that were never given.”

Am învățat, citind această serie, că nu trebuie să iau nimic ca și când ar fi garantat, să savurez la maxim ceea ce trăiesc deoarece într-o fracțiune de secundă mi se poate lua! Ca să nu mai amintesc că am căpătat o oarecare rezistență la șocuri, experiență în tactici și armament demne de US Army și deasemenea o lectură mai mult decât plăcută. Am descoperit o serie excepțională care mi-a demonstrat că nu trebuie să am preconcepții. O autoare talentată cum este Monica, te poate face să îndrăgești orice stil literar.

Abia aștept următoarea carte!

O poveste intensă, cutremurătoare, pe care o recomand cu drag.

Mulțumesc Monica și Librex pentru cartea oferită spre recenzie.

Nota mea pentru carte este 10!

15 gânduri despre &8222;Recviem pentru un asasin de Monica Ramirez&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.