Alte întrebări…

În ultima postare din această categorie mă întrebam de ce autorii români – unii dintre ei – au predilecție spre finaluri triste…

Ei bine, de data aceasta mă întreb de ce oare cărțile au coperți neinspirate??? Unele dintre ele, bineînțeles. În nici un caz toate… De multe ori am evitat să cumpăr o carte deoarece coperta nu îmi transmitea absolut nimic. Pentru mine, o copertă ar trebui să fie ceva special, să atragă cititorul, să îl facă curios, eventual să îl facă să ia cartea din raft și să o răsfoiască. Iar atunci când citește descrierea cărții, să aibă plăcuta surpriză de a descoperi că da, cumva coperta te duce cu gândul la povestea cărții. Să fie un portal prin care să pătrundem în povestea pe care urmează să o descoperim.

Unele edituri am observat că acordă în ultimul timp o importanță deosebită acestui aspect. Felicitările mele! Dar altele… din păcate nu o fac…

Nu știu dacă voi descoperi vreodată pe ce premise se aleg coperțile, dar eu una, am lăsat deoparte multe cărți datorită acestui aspect. Știu că e important conținutul cărții, dar până descoperi acest conținut, descoperi o copertă!

În speranța că voi înțelege acest aspect, ne vedem cu bine la următoarele mele întrebări!

10 gânduri despre &8222;Alte întrebări…&8221;

 1. Da, este interesant subiectul pe care il propui spre dezbatere astazi. Cu totii am auzit celebrul indemn de a nu judeca o carte dupa coperta. 🙂 Totusi, cand coperta cartii rezoneaza cu estetica noastra si ne creeaza o emotie, o stare anume, fara indoiala ca vom fi cu atat mai tentati sa descoperim ce este scris in cartea respectiva. Privind la propriu sau la figurat cele zise, pot totusi sa amintesc un alt proverb „Frumusetea este in ochii privitorului”. In concluzie, este dificil de spus daca poate exista o coperta care sa rezoneze cu estetica tuturor cititorilor, in schimb mi se pare foarte necesar ca aceasta sa reflecte, in cat mai mare masura, emotia sau mesajul pe care autorul doreste sa le transmita la prima vedere.

  Apreciat de 1 persoană

   1. Pana la urma, atat autorul cat si editura trebuie sa acorde importanta cuvenita acestui aspect, fiind pana la urma, o carte de vizita a acelei lucrari. Pana si la romanele de dragoste, m-a amuzat uneori sa vad cum personajele de pe coperta nu semanau absolut deloc cu eroii din acea carte si li s-ar fi potrivit alta coperta de la alta carte, eventual.

    Apreciat de 1 persoană

 2. Chiar azi ma uitam pe un site, sa imi comand ceva carti, si ii spuneam sotului ca sunt superficiala, pentru ca nu ma atragea nici o coperta. Stiu ca o carte nu se judeca dupa coperta, dar adevarul e ca daca nu ma atrage coperta, nu ii acord nici o sansa. Cat despre finalurile triste, nu mi se pare ca apar chiar in atat de multe carti, dar aici mai e si chestia ca pe mine nu ma deranjeaza un final trist, daca e scrisa bine cartea. Dimpotriva, unele carti „cer” un astfel de final. In plus, nici in viata nu e totul roz, iar finalurile fericite exista doar in basme.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Coperta chiar este foarte importanta pentru a ne forma o idee despre conținutul cărții. De multe ori nu mi-a plăcut o carte din start pentru că nu mi-a plăcut coperta. Pur și simplu o începeam cu un sentiment negativ. Din păcate, nu este ceva ce pot controla. Din această cauză apreciez foarte mult coperțile care atrag cititorul și care sunt sugestive.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.