Academia Vampirilor de Richelle Mead

Titlul original: Vampire Academy

Autoare: Richelle Mead

Seria: Academia Vampirilor, vol. 1

Editura: Leda

Anul apariției: 2010

Traducerea: Cătălin Pruteanu

Număr de pagini: 383

Pentru acelea dintre noi care au citit seria „Georgina Kinkaid” (cu succubi) a autoarei Richelle Mead, știm la ce să ne așteptăm: fantezie, poveste de dragoste, diferite soiuri de creaturi supranaturale și o acțiune alertă!

Pentru iubitoarele poveștilor cu vampiri, vă invit să cunoașteți o lume așa cum nu ați mai avut ocazia până acum, scrisă în același stil captivant, plin de emoție și care, pur și simplu, te ține cu inima-n gât să afli ce se mai întâmplă.

Facem cunoștință cu o Academie specială: Sf. Vladimir; ascunsă în pădurile din Montana. Și facem cunoștință cu personajele noastre: vampiri, și nu orice fel de vampiri.

Aceștia se împart în trei categorii: moroii – care sunt vampiri buni; strigoii – vampiri răi, care nu vor decât să ucidă; și dhampiri – care sunt semi-vampiri, rezultați din relația dintre moroi și oameni.

Și acum să facem cunoștință cu personajele noastre!

Lissa Dragomir, moroi, face parte dintr-una din cele 12 familii importante în lumea moroilor, rămasă orfană în urma unui accident în care-și pierd viața atât părinții cât și fratele ei, și în care era cât pe ce să moară și ea și prietena ei Rose.

Rose Hathaway, o fată dhampir, care se pregătește să devină gardă de corp sau gardian pentru prietena ei cea mai bună, prințesa moroi Lissa Dragomir.

Și să înceapă aventura!!!

Autoarea ne aruncă în plin coșmar: visul Lissei, despre accidentul în care i-au murit părinții și fratele… sânge, fiare contorsionate, fratele și părinții morți, iar ea și prietena ei Rose, aproape moarte…

Sunt găsite de gardienii Academiei și aduse înapoi, unde fetele noastre au parte de o morală severă din partea directoarei Kirova. Când aceasta vrea să o dea pe Rose afară din Academie, Dimitri le dezvăluie tuturor că cele două fete au legătura: comunică una cu cealaltă fără ca măcar să fie în aceeași cameră.

În fine, cele două sunt trimise la cursuri. Rose își începe antrenamentul deîndată ce-și primește orarul. Și nu-i este tocmai ușor, din moment ce, de doi ani de când au plecat, nu s-a mai antrenat serios.

Pe măsură ce ziua trece, Rose se simte din ce în ce mai vinovată că nu este la același nivel de pregătire ca și colegii ei, dar este dispusă să plece iar cu Lissa dacă aceasta își dorește acest lucru.

La un moment dat, gândurile și emoțiile Lissei sunt atât de intense încât, pur și simplu Rose este absorbită în mintea Lissei, iar acest lucru se întâmplă datorită legăturii lor speciale.

O carte care te prinde în mreje încă de la primele rânduri datorită stilului simplu și concis al autoarei, datorită personajelor atât de bine creionate încât poți să le vizualizezi. Pur și simplu nu poți să lași cartea din mână.

Pentru a-și găsi liniștea, Lissa merge la capela rusească ortodoxă din cadrul academiei. Sus, în podul acesteia, era locul ei de refugiu. Dar, după doi ani în care a lipsit, acest loc se dovedește că mai are un ocupant: un alt membru al regalității moroilor, Christian Ozera – prințul renegat și repudiat de toți datorită părinților săi, care au ales de bunăvoie să se transforme în strigoi.

La slujba religioasă, Rose îl aude pe preot vorbind despre Sf. Vladimir, care îi vindeca pe cei bolnavi și despre gardianul său Anna „cea atinsă de umbră”.

Aceste cuvinte îi stârnesc interesul și merge să vorbească cu preotul, iar acesta îi dă o carte despre Sfinții moroi, spunându-i că în acea carte va putea afla mai multe și despre Anna. Îi sugerează să o citească, iar data viitoare să discute despre cele aflate: altă temă…

Îmi place Rose, o fată directă, care spune ceea ce gândește și face ceea ce îi place, dar care este capabilă să își dea și viața pentru prietena ei Lissa, al cărei gardian își dorește să devină.

Deși Lissa pare mai timidă și închisă în ea, față de Rose are ceva aparte: este persoana cu care comunică cel mai bine, iar asta nu se întâmplă datorită legăturii care există între ele…

Comparativ cu Lissa care este mai liniștită, introvertită aș putea spune, Rose atrage foarte mult atenția asupra ei; oferindu-i Lissei posibilitatea de a fi liniștită și nu întotdeauna urmărită cu atenție.

Lissa începe, ușor ușor, să se simtă atrasă de Christian, care este un specialist în foc… Ba chiar, pentru a distrage atenția de la aceasta, îi dă foc unui coleg dar fără a-i cauza vătămări. Când este luat la întrebări, îi spune Lissei un lucru cu care, eu una, sunt total de acord: focul poate fi întrebuințat și în mod agresiv, pentru a lupta alături de dhampiri în războiul contra strigoilor.

Facem cunoștință și cu regina moroilor, sosită în vizită la Academie, care după ce ridică în slăvi numele Dragomir, îi dă o palmă verbală Lissei, spunându-i că nu se ridică la nivelul acestuia.

Părerea mea, că această observație putea fi făcută, dar nu în public. În particular ar fi fost cel mai indicat, deoarece s-ar fi evitat umilința.

Lui Rose îi ies vorbe în școală, toată lumea o vorbește de rău, iar Lissa este ferm decisă ca de data aceasta, ea să fie cea care protejează, pentru că Rose s-a sacrificat de multe ori pentru a o proteja pe ea.

Până aici, pot spune că-mi place atât stilul autoarei care ba te face să râzi, ba te face să aștepți cu nerăbdare să vezi ce mai urmează; cât și modul în care personajele devin prietenii cititorului.

Ei bine, Dimitri o învață să se lupte, iar Rose o acoperă pe Lissa în fața celorlalți, nespunându-le că aceasta, când este cuprinsă de deznădejde și neliniște își maltratează corpul, tăindu-se pe brațe…

Rose este cea care realizează că Lissa poate vindeca oamenii exact așa cum făceau profesoara Karp și chiar Sf. Vladimir. Este un adevărat miracol!

Începe să cerceteze tot ce există scris despre Sf. Vladimir. Și este o muncă asiduă, iar pe mine, m-a impresionat ce poate face fata asta în numele prieteniei.

În același nume, al prieteniei, Lissa convinge lumea că vorbele care s-au auzit despre Rose sunt niște minciuni, asta cu ajutorul forței de constrângere pe care o utilizează zi de zi.

Citind toate aceste cărți despre Sf. Vladimir și gardianul său Anna – cea atinsă de umbră; Rose realizează că Lissa, la fel ca doamna Karp, poate face toate aceste lucruri… Eu mă gândesc că o asemenea putere este de necrezut, o întâlnim clar, doar în cărți! Toate acestea o pun pe gânduri pe Rose, care începe să se teamă pentru sănătatea mintală a Lissei.

Ies la o sesiune de shopping împreună cu Natalie – colega de cameră a Lissei și tatăl acesteia, ca parte a grupului gardienilor – practică pentru a deveni gardian, sub atenta supraveghere a lui Dimitri.

Acțiunea cărții devine din ce în ce mai complexă, pe măsură ce alte și alte piese de puzzle sunt adăugate tabloului…

Lissa află că doamna Karp s-a transformat în strigoi de bunăvoie, cam la vreo lună după ce fetele au părăsit academia… Bineînțeles că am rămas și eu uimită, dar explicația m-a făcut să îi înțeleg decizia: începuse să se teamă de orice, își făcea singură rău, dădea semne de alienare mintală… Vă întrebați cum a putut deveni strigoi???

Explicația ar fi destul de simplă: moroii pot deveni strigoi de bunăvoie dacă omoară pe cineva în timp ce se hrănesc. Și am înțeles că procedând astfel, doamna Karp a scăpat de toate neliniștile: strigoii neavând conștiință.

Rose are un accident și simte cum își fracturează glezna, dar când își revine din leșin, este în spital, cu o simplă entorsă. Ghiciți cine oare a vindecat-o?!!

Bineînțeles că Lissa! Lissa, care ține foarte mult la Rose, află că din cauza acesteia Christian nu a mai vorbit cu ea; că Mia o urăște din cauza a ceea ce i-a făcut fratele ei André… Se adună atâtea și atâtea neliniști că nu le mai poate face față și atunci iar se taie pe brațe…

Rose reușește oare să o salveze? Lissa își recunoaște deschis sentimentele pentru Christian? Dimitri se simte și el atras de Rose?

La toate aceste întrebări și la multe altele, puteți afla răspunsul citind această carte care îți descrețește fruntea și te poartă pe tărâmul fanteziei într-o aventură de neuitat!

Nota mea pentru carte este 9,9!

 

14 gânduri despre &8222;Academia Vampirilor de Richelle Mead&8221;

  1. Este o serie foarte bine scrisa. Multumesc Geo pentru ca mi-ai daruit seria acum ceva timp si m-ai tentat sa o citesc! Va spun sincer, o recomand calduros, nu o ocoliti! Daca va asteptati la obisnuitele bla bla cu adolescenti si vampiri, o sa fiti surprinsi de calitatea ei.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.