Cerneală și stele de Kiran Millwood Hargrave

Titlul original: The girl of ink and stars

Autoare: Kiran Millwood Hargrave

Editura: Rao

Colecția: Rao pentru copii

Anul apariției: 2017

Traducerea: Cristina – Mihaela Tripon

Număr de pagini: 316

„Sprințarei Isabella i s-a interzis să părăsească insula natală, așa că își petrece timpul visând la meleagurile despre care tatăl ei, un cartograf faimos, i-a povestit de atâtea ori. Atunci când prietena ei cea mai dragă dispare în Tărâmurile Uitate, Isabella se oferă să o caute. Doar știe să citească hărțile, indiferent cât de elaborate ar fi, poate să se ghideze după stele și e mai mult decât dornică să plece într-o aventură. Lumea de dincolo de zidurile orașului însă, e plină de pericole, iar un demon de foc îi dă bătăi de cap așa cum nu își imagina. Curând, Isabella realizează că nu trebuie doar să își găsească prietena, ci și să salveze insula de la pieire.

Oare va face față provocării?”

„O bijuterie de carte, la fel de vie și de reală precum hărțile din interior. Este un clasic în devenire.” – Melinda Salisbury

„Millwood Hargrave este un nume de care vom mai auzi; are idei originale, iar imaginația de care dă dovadă este impresionantă.” – The Times

„Mit, magie, monștrii, ce mi-aș putea dori mai mult?” – Lucy Saxon

Dacă până acum eu eram aceea care îi recomandam fiicei mele cărți, de data aceasta, ea a fost aceea care mi-a recomandat-o mie! Așa că nu am avut cum să nu îi dau ascultare…

Și așa, am descoperit o poveste plină de magie, cu personaje fantastice interesante, o luptă continuă între bine și rău. O poveste captivantă, care se citește ușor, pe care tinerii de 12-14 ani o pot găsi de-a dreptul fascinantă. Mie, ca adult, mi s-a părut destul de ușoară, dar poți învăța multe din ea. Mai ales, să apreciezi prietenia!

„Se spune că în ziua în care a venit guvernatorul au venit și corbii. Toate păsările mai mici și-au luat zborul spre larg, de aceea nu mai există păsări cântătoare în Joya. Doar corbi uriași și zdrențăroși.”

O atmosferă cam tenebroasă, pesimistă, dar care în mod sigur te intrigă suficient cât să continui lectura cărții pentru a descoperi această poveste.

Povestea este scrisă la persoana întâi, din punctul de vedere al Isabellei, o puștoaică curioasă și plină de energie.

Situația din Joya este simplă, descrisă direct de Isabella:

„… pe insula noastră a venit guvernatorul Adori. Acesta a închis porturile și a transformat în barieră pădurea care se întindea de la o coastă la cealaltă, între satul nostru, Gromera, și restul insulei, izgonindu-i pe toți cei care se împotriveau regimului său.”

O carte interesantă, despre prietenie, bunătate și curaj. Despre eterna luptă dintre bine și rău. Se citește ușor, are un limbaj simplu, pe înțelesul micilor cititori. Plus o copertă foarte atractivă și desene prin carte.

Un sat sărac, cu case triste, oameni năpădiți de griji… aceasta este realitatea Isabellei. Dar există și frumusețe:

„De acolo, de sus, Gromera semăna cu o roată sau cu o supernovă, cu piața în centru și străzile asemenea unor spițe orientate spre exterior, unele ducând până în portul mare și liniștit, care pătrundea ca o pâlnie în marea plină de pești. În nopțile senine, stelele se oglindeau în luciul său asemenea unor nuferi.”

Cu toate că guvernatorul nu este prea iubit de comunitate, Isabella s-a împrietenit cu fiica acestuia, care la început mi-a părut cam superficială…

„Numai Lupe putea prefera o brățară simplă, împletită din resturi de ață, în defavoarea unui medalion din aur pur. Acesta era un alt lucru care îmi plăcea la ea.”

O legendă despre un demon de foc – Yote și despre protectoarea insulei Joya – Arinta; această legendă este bucuria și speranța locuitorilor insulei, care-și doresc să scape de sub tirania acestui guvernator.

Nici nu realizezi când te lași prins de poveste, fiind atât de captivat de acțiune încât paginile zboară și noi suntem din ce în ce mai atrași. Este povestea unei insule magice, care trebuie scoasă de sub dominația răului. Dar, cine va fi suficient de puternic cât să îi țină piept unui tiran?

Cata, o colegă de clasă de-a Isabellei este găsită moartă în livada guvernatorului, cu urme adânci care-i brăzdau corpul… Cu toate că este declarată stare de alertă, locuitorii insulei fac cercetări pentru a afla ce s-a întâmplat de fapt…

„Mi s-a părut întotdeauna ciudat să preferi monștrii în defavoarea cunoașterii –, însă acum înțelegeam. Criminalul era în libertate, fără chip și fără nume. Acest lucru era mai neliniștitor decât dacă s-ar fi aflat că ucigașul avea patru capete și dinți lungi ca niște cuțite.”

Dar, toate frustrările Isabellei ies la iveală când se întâlnește cu Lupe, căreia îi reproșează că tatăl ei nu e preocupat de binele celor de pe insulă…

Ce se întâmplă de acum înainte? Totul capătă amploare, misterul se adâncește, la fel cum crește și dorința noastră de a-l dezlega.

Răzbunare, oameni luați prizonieri, fiica guvernatorului pornește într-o vânătoare de vrăjitoare pentru găsirea criminalului…

Cert este că avem parte de o lume fantastică, imaginația ne este pusă la încercare de atâtea creaturi fantastice neînchipuite, de întâmplări ciudate, de dispariții misterioase; toate acestea purtându-ne pe aripile imaginației spre o lume plină de pericole, de situații pe muchie de cuțit și de personaje curajoase, ce nu se dau în lături de la a-și dovedi vitejia și curajul.

O expediție în căutarea lui Lupe, condusă de însuși guvernatorul insulei, avându-l ca ghid pe Gabo – care de fapt era Isabella… O călătorie spre cunoaștere și maturizare, o călătorie care poate avea sorți de izbândă sau se poate termina într-o tragedie… asta vă las pe voi să descoperiți.

Meu nu pot decât să spun că fiica mea a avut dreptate: această carte are ceva special.

După părerea mea, este un roman inițiatic, în care tinerii învață să-și deschidă aripile, să învețe zborul spre noi zări, să cunoască lumea și să aibă curajul să înfrunte viitorul cu tot ce are acesta de oferit.

O lectură surprinzător de antrenantă, care te tine treaz până la final, conectat la tot ce se întâmplă în carte; iar la final ne oferă și un răspuns. Care este acesta?

Lecturați cartea și descoperiți!

Nota mea pentru carte este 8,5!

Publicitate

16 gânduri despre &8222;Cerneală și stele de Kiran Millwood Hargrave&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.