Jurământ de sânge de Richelle Mead

Titlul original: Blood promise

Autoare: Richelle Mead

Seria: Academia vampirilor, volumul 4

Editura: Leda

Anul apariției: 2010

Traducerea: Adrian Deliu

Număr de pagini: 542

Cel de-al patrulea volum al acestei serii deosebite ne poartă într-o aventură uimitoare alături de personajele noastre favorite.

A omorât în luptă o mulțime de strigoi ajutată de Christian, deși au avut o mulțime de pierderi.

Merg în peșteri să recupereze prizonierii care mai sunt în viață… și acest pas are consecințe asupra lui Rose: iubirea vieții ei este mușcat de un strigoi chiar în fața ei. Dar când merg ceilalți gardieni să-i aducă trupul, nu-l mai găsesc…

Concluzia, cade ca o bombă pe capul ei – Dimitri a devenit strigoi!!! Rose renunță la școală și…

„Și am pornit la drum să-l omor pe bărbatul iubit.”

În acest punct tragic s-a încheiat cel de-al treilea volum al seriei, așa că vă dați seama cât sunt de nerăbdătoare să aflu ce se mai întâmplă în „Jurământ de sânge”…

Va trebui să meargă până la capătul pământului ca să-l găsească pe Dimitri și să-și respecte jurământul pe care i l-a făcut, rugată de el. Dar întrebarea este, atunci cànd va sosi momentul, va mai dori el să fie izbăvit? Iar Rose, va găsi ea tăria de a-l ucide?

Facem cunoștință cu noi tipuri de personaje, cum ar fi Sidney – alchimistul zonal – se ocupă cu curățarea orașului sau zonei de cadavrele strigoilor care nu au fost încă distruse.

Și aventura continuă… Cu Rose încercând să afle unde este orașul familiei lui Dimitri. Tot ce știe despre Dimitri după ce a devenit strigoi, este că se află undeva în Siberia. A fost tot ce i-a putut spune Mason înainte de a pleca de la Academie.

Împreună cu Sidney pleacă spre Omsk – localitatea unde locuiau rudele lui Dimitri și unde Rose speră să dea de el.

Singurele legături cu academia pe care le mai avea, erau incursiunile ei în mintea Lissei și apariția lui Adrian în visele ei cam o dată pe săptămână.

Pe parcursul călătoriei reușește să se împrietenească oarecum cu Sidney, și mai află câteva lucruri despre Alchimiști – persoane care țin la distanță secretul dhampirilor, moroilor și al strigoilor de oameni.

Prin intermediul Lissei află că la Academie au loc unele schimbări: Kirova nu mai este directoare, vine un nou director însoțit de fiica sa Avery, fiul Reed și de gardianul fetei. Lissa este rugată de regină s-o ajute pe fată să se acomodeze.

O carte la fel de alertă și antrenantă ca și volumele precedente. Cu o acțiune intensă și personaje pe care nu ai cum să nu le îndrăgești.

La un moment dat, am constatat cu surprindere că și fantomele pe care Rose le vede, pot fi folositoare în distragerea atenției, în timp ce aceasta omoară doi strigoi. Apoi leșină!

Partea faină este că, în timp ce se recuperează, își aduce aminte de toată grija cu care o înconjura Dimitri, iar acest lucru pare a o ajuta. Când se trezește este deja în Baia, în casa rudelor lui Dimitri, îngrijită de mama acestuia: Olena.

Le spune până la urmă despre lupta la care a participat cu Dimitri, despre operațiunea de salvare și până la urmă, se vede nevoită să le spună că acum s-a transformat în strigoi…

După ce asistă la slujba de înmormântare în memoria lui Dimitri, odihnindu-se, Rose se trezește față în față cu un personaj care mă intrigă. Mai exact mă nedumerește faptul că o urmărește… vrea oare să o aducă înapoi la Academie?

Din ceea ce spune Alchimistul… se numește Abe Mazur și este direct interesat de persoana ei. Până și pe Rose o intrigă acest moroi ce nu-i de neam regal, dar are totuși doi gardieni.

Le povestește celor din comunitatea unde locuia familia lui Dimitri unele fapte de vitejie de-ale lui. Spre final, toată lumea esteconvinsă că între cei doi a fost și o poveste de dragoste.

Avery, va descoperi Rose într-una din incursiunile sale în mintea Lissei, câștigă din ce în ce mai mult teren, și Lissa chiar începe să bea – nu cât să devină alcoolică sau mai știu eu ce, dar oricum…

Prin intermediul Evei – bunica lui Dimitri, facem cunoștință cu Oksana și Mark – soț și soție, ea moroi- el dhampir. Și mai uimitor a fost să descopăr că cei doi aveau o legătură, și că Oksana era o utilizatoare a magiei spiritului.

Aflăm lucruri noi, cum ar fi că Oksana poate citi în mintea oamenilor și că poate vindeca întunericul care provine din partenerul de legătură. Acest lucru ne face să realizăm că Lissa ar putea să o vindece pe Rose după ce-i absoarbe întunericul din aură.

Atâtea și atâtea posibilități…

Discutând din nou cu Mark, Rose este bucuroasă să afle că nu este unica care poate vedea fantome. Și ce mă îngrijorează pe mine este că Mark îi spune că niciodată să nu se mai lase să intre în panică și să ceară ajutorul fantomelor, deoarece și așa cei atinși de umbră merg pe marginea întunericului, intrând în panică pot înnebuni.

Este clar că această serie, de la volum la volum, devine din ce în ce mai bună! Acțiunea se complică cu fiecare întorsătură de situație.

Are o mică discuție cu Abe Mazur, care o sfătuiește să plece înapoi în state. Ba chiar încearcă să o intimideze și îi spune că cineva l-a rugat să o urmărească. Interesant, nu?

Într-un vis – o vizită de-a lui Adrian pentru a vedea ce mai face, Rose se ceartă cu el, iar visul se încheie cu Adrian spunându-i că n-o va mai căuta…

Pe mine una, m-a nedumerit acest vis. Deși sunt prima care recunoaște că Rose a fost destul de răutăcioasă. Dar și sentimentele ei pot fi înțelese: durere și gelozie că atât Lissa cât și Adrian par să se înțeleagă atât de bine cu Avery și să o uite așa de ușor pe Rose…

Până la urmă pleacă de la familia Belikov și se îndreaptă spre un oraș unde sunt șanse să dea peste Dimitri, împreună cu alți dhampiri care omoară strigoi.

Și astfel începem o altă etapă a călătoriei…

Începe să prindă strigoi și îi ia la întrebări în legătură cu Dimitri. În sfârșit găsește unul care-l știe și îi trimite un mesaj:

„Rose Hathaway îl caută.”

Oare va veni Dimitri după ea? Și dacă da… ce se va întâmpla? O va omorâ el? Sau ea va câștiga?

Când în sfârșit se întâlnesc, Rose are un moment de ezitare când îl vede… Iar el îi spune:

„Roza.

Ai uitat prima mea lecție.

Să nu șovăi.”

Apoi îi dă un pumn care-o lasă lată. Și astfel este Rose capturată și începe prizonieratul… Cine oare îi este temnicerul? Cred că v-ați dat seama că este vorba despre nimeni altul decât Dimitri. Care încearcă să o convingă să se transforme în strigoi… Iar Rose nu reușește să se convingă pe deplin că Dimitri nu mai este dhampir, ci o ființă rea și malefică. Mai mult, atunci când acesta o sărută, cu atât mai puțin! Trupul preia controlul. Dimitri o și mușcă în timpul captivității, ba întru-câtva îmi dau seama că Rose ajunge dependentă de acele mușcături…

Dar, cam o săptămână mai târziu, ies la plimbare. Bineînțeles că pe timpul nopții!

O cunoaște pe Galina – fosta instructoare a lui Dimitri, și ea strigoi. Aceasta îi spune să decidă mai repede ce face cu Rose: ori strigoi, ori o omoară.

Grea alegere… Dar observ că Rose este din ce în ce mai aproape de o alegere… Și îmi dau seama că este aproape de a fi convinsă că vrea să devină strigoi sau cel puțin, mult nu-i mai lipsește.

Va fi de acord? Greu de spus, grea alegere, la cât de mult îl iubește pe Dimitri. Acesta îi spune că mai are doar două zile răgaz de gândire, după care, el va fi cel care va lua hotărârea.

De aici, totul devine din ce în ce mai ciudat. În timp ce se afla în mintea Lissei, Rose este pur și simplu scoasă cu forța. Senzația i se pare ciudată și totuși, cunoscută. Mie îmi aduce aminte de Oksana, cealaltă utilizatoare a spiritului…

Toate acestea dau de gândit: reacțiile Lissei nu tocmai tipice ei, cearta cu Christian, bețiile… Ciudat…

Pe lângă toate acestea Rose află prin intermediul legăturii cu Lissa că Christian s-a despărțit de ea. Și asta e scuzabil, părerea mea, ținând cont că în ultimul timp comportamentul Lissei a fost de-a dreptul nechibzuit.

Rose realizează în sfârșit că nu Lissa e cea care o blochează, ci Avery este cea care o scoate din mintea Lissei. Deci, Avery este o altă utilizatoare a spiritului, exact ca Oksana!

Ce este de făcut? Mai exact, ce poate face Rose, de la o așa mare depărtare, și mai ales fiind prizoniera lui Dimitri?

Și face! Reușește să distrugă unul dintre scaune, face rost de o armă improvizată… Chiar dacă este o tentativă riscantă, trebuie să încerce să se elibereze și să ajungă la Lissa.

Reușește să imobilizeze servitoarea dar apare Dimitri care îi spune că trebuie să aleagă. Și alege:

„… mi-am avântat brațul, împlântându-i țepușa în piept. Și în timp ce-o înfigeam, simțeam că-mi străpung și propria inimă, în același timp.”

Reușește să-și recupereze țepușa… Galina o atacă și vrea s-o omoare dar apare Dimitri care îi sare în ajutor. Este totuși surprinzător gestul lui având în vedere ce a încercat Rose să îi facă…

Ce se va întâmpla de aici înainte? După ce o omoară pe Galina, Rose va fi următoarea victimă?

Se pare că, pentru a afla deznodământul, nu trebuie decât să citiți cartea.

Nota mea pentru carte este 10!

 

15 gânduri despre &8222;Jurământ de sânge de Richelle Mead&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.