Regatul furtunilor de Leigh Bardugo

Titlul original: Siege And Storm

Autoare: Leigh Bardugo

Seria: Grisha – volumul 2

Editura: Trei

Anul apariției: 2014

Traducerea: Laurențiu Dulman

Număr de pagini: 420

Leigh Bardugo s-a născut la Ierusalim, a crescut în Los Angeles și a absolvit Universitatea Yale. În prezent locuiește și scrie la Hollywood.

„Bardugo populează lumea fantastică pe care o creează cu ființe tridimensionale stranii…”.       – BOOKLIST

„Suspans, acțiune, un ritm alert: finalul te va surprinde și te va face să aștepți cu nerăbdare continuarea.” – KIRKUS REVIEWS

Un ținut fabulos: Ravka

O elită magică: Grisha

O eroină cu superputeri: Alina Starkov

„<Întunecatul>, conducătorul Grishei, a supraviețuit bătăliei din Falia Umbrei și reapare cu o putere înzecită și un plan diabolic. Cu ajutorul lui Sturmhond, un corsar faimos, Alina Starkov se întoarce în țara pe care a părăsit-o, hotărâtă să lupte cu forțele ce amenință Ravka. Dar pe măsură ce puterea ei crește, se vede prinsă tot mai mult în jocul de magie interzisă al Întunecatului, ce o îndepărtează de Mal. Alina trebuie să aleagă între țara ei, puterea pe care o are și dragostea pentru Mal – altfel riscă să piardă totul în fața asaltului iminent.”

Așa ne este descrisă această carte.

Ca un review al primului volum, ne aducem aminte de doi orfani, prieteni foarte buni: Alina și Mal.

Alina Starkov – Invocatoare a Soarelui, o Grisha foarte puternică, ce-și descoperă destul de târziu puterile.

Mal – cea mai iscusită iscoadă, găsește ceea ce pentru aproape oricine este ascuns privirii.

Cei doi se iubesc unul pe celălalt și sunt dispuși să-și dea chiar și viața unul pentru altul.

Acum, să facem cunoștință cu Întunecatul – personajul cel mai controversat, după părerea mea. Clar negativ, deși asta o aflăm abia la finele primului volum…unde Alina și Mal fug pentru a-și salva viețile.

Întunecatul vrea să pună stăpânire pe întreaga lume, sub pretextul păcii, nemaifiind războaie atâta timp cât toți i se vor supune.

Dar, se pare că, în „Regatul furtunilor”, aventurile continuă…

Și nici bine nu au fugit de Întunecatul, că Alina și Mal sunt prinși!

Nu-mi vine să cred cu ce viteză se desfășoară acțiunea. De parcă autoarea vrea cu toată puterea să nu putem lăsa cartea din mână… Cel puțin în privința mea, îi reușește din plin!

Întunecatul este din ce în ce mai puternic, iar ceilalți Grisha sunt fie orbiți de el, fie prea îngroziți pentru a o ajuta pe Alina să lupte contra lui.

Nici Alina sau Mal nu pot face prea multe atâta timp cât sunt ținuți sub amenințarea de a-i face rău celuilalt dacă îndrăznesc ceva… O situație de-a dreptul fără ieșire, nu?

Deci, ce se întâmplă?

Cu atâtea noi creaturi în jur și atâta teroare, cartea nu poate decât să devină și mai interesantă… Ceea ce se întâmplă!

Prizonieri ai Întunecatului, pe o balenieră condusă de un corsar – Sturmhond; pornesc în căutarea Biciului mărilor – un dragon de poveste care se dovedește a fi real… Cu ajutorul lui Mal îl găsesc.

Dar are loc o schimbare de situație: Sturmhond și echipajul său îi răpesc pe Alina și pe Mal.

Întrebarea este: în ce încurcătură mai sunt vârâți, fără voia lor, de data aceasta?

Greu de spus, dar Sturmhond îi roagă să stea de vorbă cu clientul lui… și, dacă nu sunt de acord cu ceea ce le oferă acesta, atunci le promite că el însuși, îi va duce acolo unde vor dori.

O promisiune despre care nu știu ce să zic, atâta timp cât vine de la un corsar lipsit de onoare. Dar cel mai interesant este că obține 7 solzi de pe capul Biciului Mărilor – care formează cel de-al doilea amplificator!

Iar într-o carte, numită „Viețile Sfinților”, pe care Alina o primise de la Amplificator – preotul sfătuitor al regelui din Ravka, Alina descoperă poza Sf. Ilya unde apar pe rând Cerbul, Biciul Mărilor și Pasărea de Foc – trei creaturi de legendă, despre care se credea că nu există; dar, cum două dintre ele s-au dovedit a fi reale, oare este posibil ca și aceasta să existe?

Mal este convins de Alina să o găsească – el fiind singura ei speranță, ca să spunem adevărul!

Dar această carte are și părțile ei amuzante.

La întrebarea Alinei adresată lui Sturmhond, să afle de unde este, acesta răspunde liniștit:

„– Mama era o stridie, a spus el, făcând cu ochiul. Iar eu sunt perla.”

Cum să nu îl placi? Și cum să ai încredere în el?

Două întrebări profetice, se pare… Uluitorul nostru corsar se dovedește a fi nimeni altul decât cel de-al doilea fiu al regelui din Ravka…

Se decide întoarcerea la Os Alta – capitala Ravkăi și pregătirea unei lupte cu Întunecatul.

Cum va fi primită Alina? Mal o va însoți în această călătorie?

Ei bine, citind cartea vom afla toate răspunsurile.

Toată lumea o crede o sfântă. Regele îi iartă pe ea și Mal, și Alina devine șeful Armatei Grisha printr-un act nesăbuit – crapă domul aurit din Micul Palat; și atunci, ceilalți Grisha își dau seama de puterea ei. Asta, în condițiile în care puțini știau că poseda două Amplificatoare puternice precum Cerbul lui Morozova și Biciul Mărilor…

Începe să schimbe regulile în cadrul Armatei a doua…

Constat, nu cu foarte mare surprindere, că politica și relațiile în Ravka se fac ca și pe la noi… dar, Alina pune lucrurile în mișcare, deși ascunde de Mal faptul că are vedenii – Întunecatul apare în fața ei, și se poate observa ușor, ușor, o anumită răceală, ba chiar distanțare între cei doi.

Încep pregătirile de război contra Întunecatului, se observă la început anumite disensiuni între cele două armate, dar curând lucrurile se schimbă și încep să colaboreze. Sunt animați de dorința de a scăpa Ravka de puterea distrugătoare a Întunecatului.

Se primesc informații contradictorii despre locul unde se află Întunecatul, ceea ce este bulversant, Grisha continuă antrenamentele, iar Alina și Mal au o ceartă, datorită lipsei comunicării după părerea mea. Deoarece Alina  nu-i spune că l-a văzut pe Întunecatul când Mal a sărutat-o, iar acesta, vă dați seama, crede că Alina nu-l mai iubește…

Reușesc până la urmă să comunice cei doi? Sau cuplul lor se destramă înainte chiar să fi avut ocazia să fie cu adevărat un cuplu? Pornesc războiul contra Întunecatului? Găsesc Pasărea de Foc? Alina utilizează și al treilea amplificator?

La toate aceste întrebări vom afla un răspuns doar citind „Regatul furtunilor”. O carte complexă, cu multe informații și o acțiune alertă!

Nota mea pentru carte este în mod sigur 10!

 

24 de gânduri despre &8222;Regatul furtunilor de Leigh Bardugo&8221;

  1. Nu am citit seria Grisha dar am „Banda celor sase ciori” din care am citit cam o treime, numai ca nu a ajuns sa ma prinda stilul autoarei, cumva cel putin pana in acel moment a constituit o lectura greoaie pentru mine. Acest lucru m-a surprins intrucat eu mananc carti fantasy pe paine, ca sa zic asa. Poate ca starea mea de spirit de atunci nu era cea mai potrivita cu lectura asa ca voi relua lectura cartii intr-un moment in care voi simti eu ca ma atrage si sa vedem ce iese. 🙂 Oricum, recenzia ta este foarte tentanta si cartile din universul Grisha au multi fani.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Am văzut că este apreciată scriitura lui Bardugo, dar am facut „cunostinta” cu ele in perioada cand fantasy ul nu se încadra tocmai in preferatele mele. Acum imi place..asa ca marim wishlist-ul

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.