Homo in fabula de Mircea Rotaru

Titlul: Homo in fabula

Autor: Mircea Rotaru

Editura: Emia

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 128

Vă place teatrul? Mie da!

Când am primit această carte pentru recenzie, primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost că nu am mai văzut o piesă de teatru de pe vremea facultății… Chiar îmi este dor să merg să văd una!

Este vorba despre emoțiile și surescitarea pe care le simți înainte de ridicarea cortinei, de așteptările pe care le ai de la piesa pe care urmează să o vezi, despre speranța pe care ți-ai pus-o în jocul actorilor care au dificilă misiune de a intra în pielea personajului și de a-l purta, pe cel care vede piesa, în tărâmul plin de culoare al imaginației. Asta înseamnă teatrul!

 

” Dragă cititorule, ți-l prezint pe Mircea: El este conductorul către sala de teatru a minții tale! El îți va arăta calea!” – Alexandra Mita

Patru piese de teatru adunate în această carte, fiecare cu un titlu incitant, care-ți stârnește imaginația și efectiv simți cum îți trec prin minte diferite întrebări.

Stâlpul inocenței, Și Dumnezeu greșește, Un pahar de vin, Ultimul mareșal. Acestea sunt cele patru piese de teatru care vă vor captiva,  vor stârni întrebări și vă vor face să le citiți pe nerăsuflate. La final, după un moment de reculegere, timp în care încerci să îți aduni ideile și să le așezi într-o oarecare ordine, nu poți decât să spui că mai vrei!

Sunt piese de teatru care te destind, care te fac să râzi în hohote, te emoționează și te întristează, pentru ca, la final, să nu poți simți decât că ești mai bogat.

Asta am simțit eu citind această carte!

Acum, să discutăm puțin despre aceste piese de teatru…

În „Stâlpul inocenței” avem povestea lui Mihai, îndrăgostit de Diana… o femeie înșelătoare…

Părerea mea, lui Mihai îi cam place să sufere din iubire, rolul de martir îi vine perfect!

Dialoguri spumoase, pline de vervă, acide uneori, care îți stârnesc imaginația. Autorul ne poartă efectiv, prin intermediul rândurilor sale, în viața lui Mihai, făcându-ne cunoștință cu acest tânăr scriitor. Diana, în opinia mea, reprezintă idealul feminin de neatins, utopia unei relații… Alex, prietenul lui Mihai, pot spune că joacă rolul conștiinței acestuia, Ba uneori fiind chiar avocatul diavolului:

„Te rog frumos să mă ierți că ți-am dat azi un sfat! Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o poate face un om. Tu și numai tu, ești răspunzător de deciziile pe care le iei și de faptele pe care le faci.”

Mare dreptate are!

Îmi place stilul simplu, lipsit de somptuozitate al autorului, vorbind pe limba oamenilor simpli, tratând subiecte des întâlnite în viața de zi cu zi.

Pur și simplu, citind aceste piese de teatru te relaxezi! O așa-zisă parodie ce stârnește hohote de râs, cuplul Mihai – Diana fiind tonic, plin de viață, în același timp potriviți și nepotriviți. Dacă cei doi vor rămâne sau nu împreună, rămâne să descoperiți voi…

Piesa „Un pahar de vin” are un motto care nu este: a se servi înainte sau după masă… : „Trădarea are gust de vin.”

O piesă ce stârnește hazul și aduce veselia în sufletul cititorului pe măsură ce acesta urmărește evoluția unor personaje aparte, ce reprezintă diferite tipologii umane adesea întâlnite.

Flavius și Violeta sunt două dintre personajele care mi-au captat atenția datorită dialogului lor plin de săgeți ironice care zboară de la unul la celălalt, făcând cititorul curios în privința acestei piese:

„Flavius: Nu este neapărat important să muncești mult dacă muncești inteligent.

Violeta: Mari vorbe de la un om care stă acasă.

Flavius: Lenea este mama tuturor obiceiurilor proaste, dar este o mamă și trebuie să o respectăm.

Violeta: Și probabil o să îmi spui că ce poți face astăzi să nu las pe mâine. Să las pe poimâine că poate se rezolvă de la sine.”

Citind aceste piese de teatru am avut parte de o porție de viață, de un teatru de comedie, de o clipă în care efectiv aveam nevoie de hohote de râs în viața mea.

Această carte se adresează în primul rând celor care au nevoie de o porție bună de energie și culoare în viața lor, de pozitivitate; abia apoi iubitorilor de teatru, regizorilor de teatru ce caută un scenariu bun sau altora din acest domeniu…

În speranța că veți citi această carte, vă doresc lectură plăcută!

Mulțumesc autorului Mircea Rotaru pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Nota mea pentru carte este 10!

37 de gânduri despre &8222;Homo in fabula de Mircea Rotaru&8221;

  1. Ultima data am citit teatru prin liceu. Nici nu stiam ca se mai scriu piese de teatru. Daca am inteles eu bine, aceasta carte este o antologie. Cred ca atunci cand dorim sa ne deconectam de realitatea inconjuratoare, aceasta carte ar fi perfecta!
    Felicitari pentru recenzia foarte frumoasa!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.