Prin cenușă de visuri de O. G. Arion

Titlul: Prin cenușă de visuri

Autoare: O. G. Arion

Seria: Nemuritor, volumul 4

Editura: Librex Publishing

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 232

După cum se știe deja, volumul de față face parte din seria „Nemuritor” a autoarei O. G. Arion.

„Ultimul viking” a fost cartea care m-a făcut să sper la o poveste specială, fantasy, cu vikingi nemuritori – că doar Ian este personajul meu preferat!

„Te voi găsi” m-a purtat prin Franța și Irlanda, alături de Victoria și Ian, în căutarea lui Arrio. Partea cea mai bună a fost acțiunea intensă de la finalul volumului.

„Dincolo de timp” a fost surpriza cea mai plăcută. O carte foarte intensă și plină de acțiune, cu personaje fantastice și legendare.

„Prin cenușă de visuri”, acest al patrulea volum, sunt tare curioasă ce ne oferă…

Îmi place coperta, care te duce cu gândul la corăbiile piraților din vechime. Este elegantă! Problema este că, după citirea cărții, foița de plastic care este aplicată pe copertă se dezlipește. Un minus pentru editură, căreia i-aș sugera ceva mai multă atenție la realizarea cărților. Cititorii plătesc pentru ele și se așteaptă la calitate. Asta ca să nu mai pomenesc prea mult de paginile cărții, în care textul este aliniat la dreapta… Cam asta ar fi în ceea ce privește editura.

Acum, să intrăm în profunzimile acestui volum de la care am mari așteptări. Oana a reușit să mă surprindă cu fiecare volum al acestei serii, oferindu-mi o poveste cu multe răsturnări de situație; cu personaje puternice și unice în felul lor; cu dialoguri interesante, ușor ironice sau amuzante.

Până acum, un singur lucru nu m-a mulțumit: aș fi vrut să aflăm vești și despre personajele secundare apărute de-a lungul volumelor, despre care nu se mai știe nimic…

„În urmă cu un an, Victoria era doar o femeie normală cu multe visuri și planuri de viitor. Azi era stăpâna argintului, cea atinsă de blestem. Puteam ucide sau reda viața, după bunul plac. Puteam intra în mintea creaturilor și vizualiza, controla și schimba toate trăirile, impulsurile și dorințele lor.”

Aceasta este Victoria, personajul principal al seriei „Nemuritor”, din punctul de vedere al căreia este redată povestea.

O regăsim pe Victoria mutată în casa lui Arrio, cu care urmează să se căsătorească, scriitoare de cărți pentru copii – noua ei meserie. Așteaptă vești de la Ian… Ce fel de vești, vă întrebați?

„Ian plecase în căutarea unor persoane care ar fi putut îndeplini un ritual și-a ingredientelor necesare acestuia. Ce fel de ritual, vă întrebați, desigur. Ei bine, era vorba despre o incantație rostită într-un anumit fel și în anumite condiții ce putea trimite pe cineva înapoi în timp. Pe mine.”

Bănuiesc că în acest moment ați realizat care este motivul pentru care Victoria vrea să călătorească în timp, nu?

Dacă ne aducem bine aminte din volumul al treilea, aflase de existența unei vrăji de călătorie în timp, dorindu-și să oprească transformarea lui Arrio în vampir sau, cel puțin, transformarea lui înapoi în om…

Dacă așa ceva este sau nu realizabil, vom afla citind cartea de față.

„… leacul pentru vampirism. Dar nu era ceva simplu de realizat! Era nevoie de multe lucruri și unul dintre cele mai importante era obținerea unui obiect ce aparținuse în trecut vampirului care trebuia vindecat. Nu orice fel de obiect însă, ci unul pe care-l avusese în posesia lui cu puțină vreme înainte de-a fi transformat și care era foarte important din punct de vedere al semnificației.”

Un început tipic autoarei: plin de forță și cu curiozitatea stârnită încă de la primele pagini. Ca orice carte fantasy unde imposibilul devine posibil, se poate face!

„…se numea Anais și era o vrăjitoare puternică și foarte cunoscută în comunitatea supranaturală din New York.”

Toate bune și frumoase, numai că prețul cerut de vrăjitoare este de 20 de ani din viața de nemuritor a lui Ian… problema este alta: dacă acesta își pierde nemurirea, va îmbătrâni brusc cu 20 de ani? Și cum știm cu toții că în această serie nu poți lua nimic drept garantat, care va fi decizia lor?

Victoria are ceva de călătorit în timp… până prin anul 1757, anul morții lui Arrio în formă umană.

„Presimțeam că săptămânile care urmau nu aveau să fie ușoare pentru niciunul dintre noi. Cu toții aveam de înfruntat demoni.”

Apariția lui Anais este șocantă, ceea ce și cred că a fost intenția ei: mai goth, cu haine negre, tone de fard și inele pe fiecare deget, ca să nu mai vorbim de colierul și inelele supradimensionate!

Anais îi dă Victoriei un avertisment:

„Călătoria în timp este extrem de dificilă, imprevizibilă și sensibilă. N-ai voie să modifici faptele din trecut. N-ai voie să te amesteci. Să schimbi. Să adaugi. Dacă se întâmplă asta, echilibrul va trebui restabilit, iar cel sau cea care a greșit intervenind în trecut va plăti un anumit preț. Nimeni nu știe dinainte ce anume. Sau când. Dar se întâmplă întotdeauna.”

Urmează cursuri intensive de istoria Spaniei, 1757 – mai ales Războiul de 7 ani, vremea în care va ajunge; plus cursuri de etichetă și bune maniere; îmbrăcămintea…

Dacă călătoritul în timp pare greu, aceste cursuri intensive sunt de-a dreptul imposibile!

Pregătirile fiind făcute, începem ritualul teleportării Victoriei în Cordoba anului 1757, sub numele de Hope, Lady de Dunbar…

Un personaj special este Ylva – ghidul spiritual de călătorie al Victoriei în…

„… Iunie. 1757. Cordoba. Strada Allicante de Sol. Casă cu acoperiș verde. În cea de-a douăzeci și una zi a lunii.”

Ritualul, trecerea din prezent în trecut, au loc aproape cu viteza fulgerului: pe nepregătite.

De aici, acțiunea este plină de suspans, mister și neprevăzut! Autoarea ne ține și de data aceasta cu sufletul la gură și inima-n gât, curioși și temători, dorind să știm ce se întâmplă.

Și nimerește, fraților! Victoria ajunge în casa părinților lui Arrio! Nu-mi vine să cred și-n același timp era de așteptat… Ajunge la doar câteva ore după plecarea acestuia într-o călătorie…

Ce credeți voi că face Victoria noastră, îl așteaptă liniștită să se întoarcă? Nuuuuu… Pornește în căutarea lui! Și de aici încep peripețiile…

Vizităm, alături de Victoria, Valencia! Un oraș care mie îmi stârnește curiozitatea de a-i descoperi secretele. Dar Victoria reușește să-l găsească pe Arrio și pornește alături de acesta într-o călătorie de o mare importanță: trebuie să descopere cel mai de preț obiect pentru acesta. Pentru a afla răspunsul, trebuie să se apropie unul de altul pentru a nu stârni suspiciuni.

Mi-a plăcut Arrio din trecut mult mai mult decât cel din prezent. Este clar uman! Dar este mai cald, cu o anumită naivitate sau inocență pe care secolele existenței sale vampirești l-au determinat să o piardă…

Mai vizităm Oropesa del Mar – un oraș situat chiar pe țărmul mării, și de aici pornesc pe mare, spre Marsilia. Călătoria pe mare nu este ușoară deloc. Sentimentele și emoțiile o însoțesc în această călătorie revelatoare.

Un volum aventuros, scris într-un stil lejer și plin de savoare. „Prin cenușă de visuri” reprezintă cunoașterea, călătoria inițiatică în cuplul Victoria – Arrio. Cartea îți taie efectiv respirația, așa cum ne-a obișnuit autoarea încă de la început: cu ironie, haz și suspans.

Un alt punct forte al cărții îl constituie referirile la persoane reale și întâmplări ce s-au petrecut cu adevărat.

Rămâne o întrebare pe care mi-o tot pun: de ce Arrio nu-și aduce aminte de Victoria în prezent, dacă cei doi s-au întâlnit în trecut?

Povestea de dragoste din trecut se combină atât de natural cu cea din prezent, încât, în mintea cititorului este din ce în ce mai importantă aflarea răspunsului la întrebarea anterioară.

Revenind la poveste, avem parte de pirați, răpiri, mistere neelucidate și o mulțime de secrete ce se cer dezvăluite și care ne vor face să ne punem din ce în ce mai multe întrebări.

„Oare la sfârșitul drumului mă voi regăsi pe mine, cea de odinioară?”

După greșeala imensă și condamnabilă, din punctul meu de vedere, pe care o face cu Ian – răspunsul i-l pot da pe loc: Nu! În nici un caz nu vei mai fi cea de la început! Te vor cotropi regretele, remușcarea îți va întuneca sufletul și vinovăția îți va face fericirea nu chiar așa luminoasă…

Și-n același timp, vom găsi explicația uitării apariției ei în trecut, atât de Arrio cât și de Ian…

Faptul că în această carte apar Contele de Saint Germain și Căpitanul William Death – două personaje legendare și despre care se știe că au existat în realitate, fac această carte cu atât mai bună!

„– Vei uita tot ce s-a întâmplat în ultimele zile. Îți vei aminti doar că ai plecat spre Franța cu un transport de vinuri, că ai avut un groaznic accident pe drum și că ai fost rănit.”

Dacă aceste vorbe înseamnă sfârșitul pentru cuplul Arrio – Victoria, sau doar un nou început, nu puteți descoperi decât citind această poveste încâlcită și captivantă, un fantasy cu iz de historical- romance, care ne cucerește pas cu pas și ne face să ne întrebăm care este finalul?

Nota mea pentru carte este 9,5!

15 gânduri despre &8222;Prin cenușă de visuri de O. G. Arion&8221;

  1. Felicitari Geo! O recenzie detaliata si o abordare foarte interesanta! Mi-a placut foarte mult acest volum, iar seria e intr-un crescendo clar de la volum la volum, dupa cum bine ai punctat.
    Sunt curioasa cu ce ne va surprinde Oana in ultimul volum al seriei! Nu mai avem mult de asteptat…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.