Mă mai întreb?!

Cam în fiecare zi îmi trec prin cap zeci de întrebări. Cred că fiecare dintre noi are asemenea momente.

Mă întreb de ce oare apar greșeli în cărți? De ce sunt nevoită să mă confrunt eu, de cele mai multe ori pe banii mei, cu asemenea greșeli? De ce nimeni nu-și asumă aceste greșeli?

Nu mă refer aici la un “â” în loc de “a” sau greșeli de genul ăsta. Mă refer la greșeli gramaticale, dezacorduri și alte greșeli grave pe care un autor nu ar trebui să le facă sub nici o formă. Cu atât mai mult atunci când cartea este destul de scumpă…

De-a lungul timpului am avut multe asemenea experiențe. Deja simt că am ajuns la saturație. Poate că noi, cititorii de rând, nu prea vorbim corect… Dar suntem îndreptățiți să cerem perfecțiune atunci când cumpărăm o carte.

Și este trist să vezi că nimeni nu dă doi bani pe aceste greșeli. În acceptiunea mea, scriitorul trebuie să scrie fără greșeală. Doar de aceea vrea să fie numit scriitor sau autor, nu? Iar atunci când cartea apare printr-o editură, aș spune că cineva- corectorul- ar trebui să își facă treaba cu mai mult simț de răspundere. Ceea ce nu prea este cazul la noi, din păcate.

De ce trebuie să sufere cititorii din cauza aceasta? De ce nu își face fiecare treaba, astfel încât nimeni să nu mai aibă de suferit?

În speranța că în acest an, 2018, vom avea mult mai puține asemenea greșeli, voi cumpăra în continuare cărțile care îmi atrag atenția.

Advertisements

16 thoughts on “Mă mai întreb?!

 1. Aici este o problema pe care eu am observat-o la nivel general in Romania si este legata de profesionalism. Toata lumea a luat drept deviza pe celebrul “las’ ca merge si asa”.Multi autori au ramas inca in capcana acestei mentalitati, nerealizand ca domeniul lor este chiar mai strict decat in cazul altor produse si servicii, deoarece “scripta manent”. Te pup, Geo!

  Liked by 1 person

 2. Ai dreptate Geo! Si eu am observat astfel de greseli la carti foarte bune. Pacat!
  Ce ma enerveaza pe mine la culme este faptul ca ne plangem de cei/cele care scriu gresit pe retelele de socializare, ii judecam, ii jignim si tot noi suntem cei suparati/suparate daca persoanele respective reactioneaza dur.
  Nu sunt de acord cu stalcirea limbii romane dar am facut o placere din a comenta/ “a barfi” pe tema aceasta.

  Liked by 1 person

  • 😃 diferența dintre mine cititorul și un autor este ca eu nu public cărți și nu sunt plătită pentru ceea ce scriu. Mirela, adevarul este ca, cititorul își permite sa scrie incorect, dar autorul… NU!!!

   Liked by 1 person

 3. Este o problemă generală la unele edituri mai mici, care nu își permit un revizor. Eu așa am impresia, că la unele edituri lipsește corectura, uneori chiar și editarea. Autorul nu este infailibil, poate face greșeli, îl amintesc aici pe Liviu Rebreanu, despre care critica spune că făcea multe greșeli, ceea ce nu i-a știrbit cu nimic măreția scrierii, dar avea în spare o echipă care îi corecta cărțile la sânge. La noi, din păcate, nu se acordă o atenție deosebită acestui aspect și cred că totul ține de capitalul editurii, pentru că, la noi, industria cărții nu este atât de prosperă încât să își permită mulți oameni, iar atunci când faci treaba cu puțini oameni, se simte și la calitatea cărții. De aici și apar acele prețuri astronomice, pentru că altel nu ar putea supraviețui și apoi discrepanțele dintre calitatea cărții și preț. Mă deranjează și așezarea în pagină deficitară, și acele coperți care se descompun imediat ce le atingi, și greșelile de construcție a cărții… E un cumul de lucruri la nivelul indutriei cărții românești și cel mai urât este faptul că, dacă semnalezi,de multe ori nu te aude nimeni. Am prost obicei de a lua un creion în mână și să corectez unele cărți, care, în accepțiunea mea, deși am plătit un preț mare, sunt la nivelul unor simple manuscrise.

  Liked by 1 person

 4. Pe mine mă deranjează și neasumarea. Mă deranjează că nu există o relație editura-cititor. Că nu există un anunț la plecarea unui autor dintr-o editura, as vrea sa se procedeze că la venirea lui în editură când se anunță cu mare fast proiectele viitoare. Mă deranjează că își aruncă vina unul pe altul și cititorii sunt catalogati greșit. Mă deranjează că trebuie să le lăudăm cărțile autori români, asta in mintea autorilor. Nu accepta critica sau punctul tau de vedere. Mă deranjează faptul că nu ne exprimam mai vocal părerile. Că nu spunem sincer ceea ce este greșit la o carte. Nimeni nu ne ridică statuie, să din serioși.

  Liked by 1 person

  • Pe mine nu prea mă interesează să anunțe ca pleacă sau nu un autor, dacă ar face-o ar trebui sa răspundă si la întrebarea DE CE… ceea ce ar fi cam dificil. In ce privește opiniile despre cărți, tot timpul am spus ce nu mi-a plăcut, indiferent dacă a fost carte primită pentru recenzie sau cumpărată de mine.

   Liked by 2 people

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s