Refugiul de Raluca Butnariu

Refugiul de Raluca Butnariu
Refugiul de Raluca Butnariu

Titlul: Refugiul

Autoare: Raluca Butnariu

Seria: Tărâmul tăcerii, vol. 1

Editura: Librex Publishing

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 272

”Sicilia.

Un drum îngust de munte, o noapte înecată într-o ploaie torențială.

Trei vampiri plecați să vâneze…

Alecsandra Drummond asistă neputincioasă la moartea logodnicului ei, apoi încearcă disperată să-și salveze propria viață. Cu trupul zdrobit în urma impactului mașinii cu pereții stâncoși ai muntelui, secătuită de sânge, pradă unor dureri agonizante produse de veninul creaturii care o atacase, tânăra femeie este conștientă că moare și că nu există nimeni care s-o ajute….”

Este bineștiut faptul că îmi plac cărțile fantasy! Mai ales cele cu vampiri. Când am aflat de seria fantasy a Ralucăi, mi-am spus că este momentul să o descopăr, că doar eu o știam autoare de historical- romance.

La Gaudeamus, după ce am cunoscut-o personal și am pus fata să-și luxeze mâna scriindu-mi mie dedicații pe cărți, am fost fericită!

Am mai citit “Regăsire”— a fost prima carte pe care o citeam de această autoare și m-a impresionat. De atunci, rămânând preferata mea; au urmat apoi “Privilegii” și “Umbra nopții”. Aceste cărți m-au convins de talentul și dăruirea cu care scrie autoarea.

Dar să revenim la “Refugiul” — o carte care-ți îngheață sângele-n vene, te face să te cutremuri și totuși, nu poți lăsa cartea de-o parte.

O asemenea carte dă dependență! Am citit-o cu nerăbdare, având parte de absolut tot ce mi-aș fi putut dori, ba chiar și ceva pe lângă!

“Refugiul” este cu siguranță o carte foarte frumoasă.

Cartea începe cu un citat providențial:

“Nu-mi pasă de moarte.

Dar mă doare sufletul să părăsesc viața.” — Marcel Pagnol, Cesar

”Nu putea explica nici ea de ce era atât de agitată, însă nu vremea îngrozitoare de afară și nici măcar iminenta întâlnire față-n față cu viitoarea ei soacră n-o speriau atât de tare cât altceva, mult mai intens.

Un presentiment că ceva avea să se întâmple curând. Ceva rău.”

Alecsandra și logodnicul ei Leo, gonesc pe o vreme ploioasă, luând curbele cu viteză, neștiind sau neținând seama de riscurile la care se supun… poate și unde Leo este pilot de Formula Unu…

Totuși, nici nu realizează ea că această premoniție se va adeveri!

O oprire pentru a ajuta niște oameni rămași în până duce la o întâmplare teribilă. Se pare că trei vampiri au ieșit la vânătoare și tocmai au găsit cina…

”Niciunul dintre ei nu observă degetele înnegrite ale fetei care se mișcară imperceptibil. Și fură prea departe când inima acesteia începu din nou să palpite, la fel de ușor ca aripile unei molii.”

După două luni, află că începe să își revină, că a fost lovită de un fulger și constată că simțurile ei sunt mult mai acute decât ar trebui să fie în mod normal… Oare se transformă în vampir??

În ziua următoare este vizitată de Guido și Sena – doi vampiri aparte.

Acțiunea este incitantă, te prinde în mreje. Autoarea reușește din câteva fraze să capteze atenția cititorului, să-i trezească curiozitatea și să-l facă să nu mai lase cartea din mână.

Capitolul următor începe la o distanță de șase ani față de cel anterior și de evenimentele cutremurătoare la care am luat parte. Suntem în Chicago, unde Alecsandra vrea să ia urma vampirului sau vampirilor care încep să facă victime…

Pe de altă parte, facem cunoștință cu agentul FBI – Maxwell Jacobi, însărcinat să rezolve acest caz aparte de crime inexplicabile ce au loc în oraș.

Printre momentele pline de tensiune care se succed într-un ritm amețitor, avem parte și de amuzament. Cum ar fi clipa în care medicul legist îi sugerează lui Max că făptașii ar fi vampiri…este amuzat, nu poate crede așa ceva, se știe că vampirii nu există.

“— Vorbești despre ceva ce nu există decât în ficțiune.

— Poate, repetă Adam posomorât. Știi, cea mai mare reușită a diavolului a fost să-i convingă pe oameni că el nu există.”

Alecsandra lucrează la o galerie de artă și-n același timp este membră a “Refugiului”— o organizație secretă menită să-i ascundă pe vampiri de oameni și să-i neutralizeze pe vampirii care nu respectă regulile.

Putem spune că atât Max cât și fata, fac muncă de detectiv, scopul lor fiind acela de a descoperii făptașii. Facem cunoștință cu toți membrii Refugiului, fiecare având povestea lui captivantă. Toți erau vampiri, mai puțin Alecsandra. Ea fiind un hibrid: pe jumătate om și jumătate vampir. Nu era nemuritoare dar totuși, să mori la 2400 de ani… era ceva!!!

Erau o echipă sudată. O familie, în fond și la urma urmei!

O mică observație aș avea de făcut: cartea ar fi trebuit corectată cu mult mai multă atenție. Cuvinte dublate, cuvinte lipsă… toate acestea sunt deranjante pentru cititor, cu atât mai mult când sunt multe. Și este păcat, deoarece acțiunea cărții este fluidă, captivantă.

Revenind la “Refugiul” de Raluca Butnariu.

Cei din Refugiu dau de o pistă care pare să-i conducă la Igor — cel care o transformase pe Alecsandra…

”O văzuse mișcându-se ca un fulger, însă îi era greu să facă legătura între ceea ce vedea și pulsul accelerat din venele femeii din fața ei.

— Cine ești tu…? se bâlbâi ea, speriată de ceea ce nu înțelegea, de ceea ce părea a fi imposibil.

Ochii Alecsandrei deveniră și mai întunecați.

— Cel mai negru coșmar al tău, o informă ea, zâmbind cu lentoare.”

După ce o cunoaștem mai bine pe Alecsandra și pe amicii ei vampiri, este timpul să-l descoperim pe Max… Un tip dur, agent FBI experimentat, căruia nu-i plac ultimatumurile… ceea ce a dus la eșuarea căsniciei sale. Serviciul care-l ținea cu lunile departe de casă, grijile care-și spun cuvântul, toate acestea îl conduc spre un divorț. Cei doi se întâlnesc la o licitație de obiecte de artă.

“Era fascinat, vrăjit de vocea și chipul acelea ca de sirenă. Femeia era… desăvârșită. … Ar fi fost în stare să-i asculte vocea melodioasă la nesfârșit, să-i privească fața fermecătoare o veșnicie…”

Intră în vorbă cu ea, încearcă să o invite undeva și realizează că o știe din noaptea aceea de pe alee. Instinctele lui Max se activează iar acesta devine bănuitor în privința Alecsandrei Greydon. Dacă face cercetări în privința ei, oare ce descoperă?

O carte în care lumea ființelor supranaturale este împletită cu suspansul, oferind cititorilor o poveste alertă, care de multe ori te face să-ți simți inima-n gât. O poveste desfășurată pe mai multe planuri, unde investigațiile din lumea oamenilor cu cele ale vampirilor sunt suprapuse, dar totuși distincte.

Scopul lor este același deși au motive cu totul și cu totul diferite.

O carte care te lasă să cunoști personajele, să le îndrăgești sau să le urăști, să le vezi cum acționează. Efectiv ești captivat de povestea dintre Alecsandra și Max, conștient fiind că lumile lor sunt total diferite și că nu există un teritoriu neutru unde se pot întâlni… Dar vorbim despre o carte fantasy unde imposibilul se realizează, irealul se întâmplă și totul este posibil!

De asemenea, vorbim despre Raluca Butnariu, o autoare care și-a demonstrat talentul printre scriitorii români contemporani.

Suspiciuni credibile și … imposibile în același timp, fapte care se bat cap în cap și concluzii evidente pe care, la prima vedere, creierul refuză să le accepte… cam asta simte Max. Alecsandra, pe de altă parte, își impune să rămână rece și să nu-și dezvăluie sentimentele, conștientă fiind că o relație între ei doi l-ar pune pe acesta într-o mare primejdie.

Și totuși, destinul îi aduce unul în preajma celuilalt. Se luptă unul cu altul, amândoi contra sentimentelor pe care le au, încercând din toate puterile să se depărteze și să uite unul de altul. Credeți voi că reușesc? Slabe șanse!

Adevăruri dezvăluite treptat ies la iveală, cei doi cad la un soi de înțelegere, dar, toate se dau, din nou, peste cap. Pe de altă parte, lupta dintre vampiri, problemele cu care se confruntă aceștia, atrag cititorul și nu-i mai permit să abandoneze cartea.

Un personaj care mă intrigă cu adevărat este vampirul Marcus. Un rebel.

O lectură incitantă care te poartă într-o lume fantastică, pe care autoarea reușește să ne-o facă foarte credibilă. Dacă și povestea de dragoste ar fi fost la fel…

Multumesc, Librex Publishing, pentru exemplarul oferit spre recenzie.

26 de gânduri despre &8222;Refugiul de Raluca Butnariu&8221;

  1. Antrenanta si incitanta recenzie, felicitari Geo! Vad ca te-a captivat cartea, dar nu prea te-a convins partea de romance…
    Va urma si la mine la citit in curand, sunt curioasa in privinta ei. Prima carte fantasy a autoarei pe care am citit-o, Crepuscul, mi-a placut foarte mult, asa ca am asteptari mari de la aceasta serie.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.