Bărbatul care n-a mai sunat de Rosie Walsh

Titlul original: The man who didn’t call

Autoare: Rosie Walsh

Editura: Nemira

Anul apariției: 2018

Traducerea: Oana Bogzaru

Număr de pagini: 336

”Imaginează-ți că întâlnești un bărbat, că petreceți împreună șase zile de neuitat și că te îndrăgostești nebunește de el.

Sentimentul este reciproc, o simți cu toată ființa ta. Așa că, atunci când pleacă într-o călătorie și promite să te sune de la aeroport, nu ai niciun motiv să crezi că n-o va face.

Dar el nu mai sună.

Săptămânile trec, toți prietenii te îndeamnă să-l uiți, dar tu știi că trebuie să i se fi întâmplat ceva, trebuie să existe un motiv pentru tăcerea lui.

Și dacă descoperi că există într-adevăr un motiv, că ai avut tot timpul dreptate?

Dar că motivul este singurul lucru pe care nu l-ați împărtășit unul altuia?

Adevărul.”

🌸 Am primit această carte prin intermediul fetelor de la Delicatese Literare de la Editura Nemira.

O carte al cărei titlu mi- a stârnit curiozitatea. Efectiv mi-am dorit să aflu povestea aceasta. Descrierea m-a făcut și mai curioasă în privința ei. Singura care nu prea mi-a plăcut a fost coperta. Sincer, mi se pare comună, nu îmi atrage în mod deosebit privirea și nici nu mă face să pun mâna pe carte dacă nu știu nimic despre ea.

“Dedic această carte celor pe care i-a surprins că n-au mai fost sunați. Mai ales celor care nu și-au închipuit că le va păsa.” 

O dedicație stranie, și totuși, în ton cu titlul cărții, dar mai ales cu povestea.

“Probabil că ne putem îndrăgosti doar dacă nu știm exact de cine ne-am îndrăgostit.” — Alain de Botton, “Eseuri de îndrăgostit”

Tind să cred că așa este! Te îndrăgostești fără să cunoști cu adevărat persoana. La prima vedere! De ceea ce întrevezi. Important este să știi să apreciezi omul cu calitățile și defectele lui.

Bărbatul care n-a mai sunat este cartea emoțiilor. A bucuriei, tristeții și fericirii. A iertării. Este o întreagă poveste de viață, plină de lacrimi și zâmbete, de neliniști și calm.

Surprinzătoare sunt scrisorile de la EU către TU, scrisori ce îți trezesc interesul și curiozitatea, dar care nu rezolvă misterul pe care-l creează. Doar îl acutizează.

Toată cartea are la bază suspansul. Suspansul care crește cu fiecare capitol citit și misterul căruia nu-i întrezărești explicația decât spre final. Autoarea are talentul de a te intriga. De a da peste cap tot ceea ce crezi, de a te purta prin ceață pe tot parcursul cărții. Singurul lucru cert este că ajungi să cunoști personajele, să suferi și să te bucuri alături de ele. Să le apreciezi tăria și forța cu care fac față problemelor. Dar, nici pentru o secundă măcar, nu-ți închipui ce turnură va lua acest roman!

Se citește ușor, este o enigmă care se rezolvă doar avansând în poveste. O enigmă a cărei explicație este cheia întregului roman.

Mi-au plăcut cele două personaje principale. Efectiv am reușit să le vizualizez. Sunt capabile de sacrificii, de a se pune pe ei înșiși pe locul doi — ceea ce, în ziua de azi nu prea se mai întâmplă. Sunt capabili să sufere în tăcere, să-și accepte vina, dar și să facă tot posibilul pentru a fi fericiți.

Bărbatul care n-a mai sunat poate fi oricine. Întrebarea este, dacă are curajul să-și asume titulatura de “bărbat”, cu tot ce înseamnă aceasta.

Ce nu mi-a plăcut? Păi… nu cred că a existat ceva care să nu-mi placă… poate doar faptul că sentimentul de vinovăție la unii, pare să meargă prea departe. Bine că-și revin!

O acțiune surprinzătoare, un labirint care se cere parcurs în ciuda fundăturilor. O poveste de dragoste ce pare imposibilă, dar care, te face să speri până în ultima clipă.

O autoare de care voi ține cont pe viitor.

“Existau atâtea goluri în amintirile mele din ziua aceea îngrozitoare. Distanța, trauma sau poate diferența majoră dintre viața mea din America și cea din Anglia mă ajutaseră să blochez o mare parte din ce se întâmplase. Și totuși, îmi erau familiare sentimentele pe care le aveam acum. Erau ca prietenii vechi și nocivi.”

“Nu cred că iubirea trebuie să fie ca o explozie. Nu trebuie să fie dramatică, lacomă sau alte cuvinte stupide atribuite de scriitori sau de muzicieni. Dar cred că, atunci când știi, știi. Și eu am știut, am renunțat fără niciun fel de luptă și nu o să mi-o iert niciodată.”

Primele două părți ale cărții, efectiv te introduc din ce în ce mai adânc în labirintul lui Eddie și Sarah, în viețile lor complicate și în responsabilitățile unuia și fuga continuă a celuilalt. Aceste două părți reprezintă rama, acțiunea de fundal a romanului. Ceea ce lipsește este chiar piesa centrală. Iar autoarea ne face să citim din ce în ce mai nedumeriți, cu speranțe ce se nasc în suflet…

Dacă descoperim sau nu piesa centrală, care oferă punctul de legătură cu tot ce s-a întâmplat până acum, asta rămâne să aflăm la final.

Un roman aparte. Uimitor, din multe puncte de vedere. Este ca un vârtej ce se abate asupra ta, asaltându-te din toate părțile, pentru ca la final, să-ți ofere o singură șansă… Dacă e lovitura de grație sau salvarea, asta vă invit și pe voi să descoperiți!

“Mi-am dorit să pot s-o iau la fugă. Eu sunt femeia pe care cu greu o poate privi în ochi. Eu sunt femeia pe care, probabil, și-a dorit-o moartă în toți anii ăștia.”

Nota mea pentru carte este 9,9.

15 gânduri despre &8222;Bărbatul care n-a mai sunat de Rosie Walsh&8221;

  1. Mi-a placut cartea, modul cum a fost scrisa, chiar si coperta! Iar dintre cei doi, pe Eddie l-am inteles cel mai bine, odata ce s-a facut lumina in situatia trecutului zbuciumat. Ai prezentat frumos esenta cartii!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Wow. Am vazut ca aceasta carte este foarte populara. Din recenzia ta, pare tulburatoare. As citit-o si eu, dar din pacate am atatea alte titluri pe lista de „To read”. Nu stiu daca vom putea vreodata in viata asta sa citim tot ceea ce ne place. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.