Dacă te-aș găsi de Gayle Forman

Titlul original: Where she went

Autoare: Gayle Forman

Seria: If I stay, vol. 2

Anul apariției: 2017

Traducerea: GRAAL SOFT

Editura: Rao

Număr de pagini: 224

”Au trecut câțiva ani de când Mia și Adam, protagoniștii volumului Dacă aș rămâne, trăiesc departe unul de celălalt.

Carierele lor au înflorit, însă amintirea poveștii de dragoste trăite la numai 17 ani i-a marcat. Când soarta îi aduce împreună la New York pentru o singură noapte, Mia și Adam descoperă din nou bucuria de a fi alături unul de celălalt. O poveste sfâșietoare despre iubire, regăsire și alegeri imposibile, într-o continuare a unui roman care i-a încântat pe cititorii de pretutindeni.”

”Dacă te-aș găsi este un roman perfect! Poate chiar mai bun decât Dacă aș rămâne. Povestea se leagă și conduce spre finalul care oferă răspunsuri la multe întrebări.” — The Guardian 

În sfârșit a sosit momentul să citesc continuarea romanului Dacă aș rămâne, care m-a impresionat foarte mult datorită tragediei și grelei decizii căreia Mia a trebuit să-i facă față. 

Da! A ales să rămână în viață! O viață departe de tot ce-i aduce aminte de ce a pierdut, tot ce-i provoacă durere și agonie…

Un prolog ce ne vorbește despre prețiozitatea unei clipe, despre amintiri care sunt adevărate comori…

”E doar o zi, o perioadă de douăzeci și patru de ore prin care trebuie să treci.”

Acestea sunt cuvintele pe care Adam și le repetă zi după zi. Nu-și mai aduce aminte momentul când a început să o facă, dar în prezent, reprezintă cuvântul de încurajare pentru ce va urma.

A ajuns celebru, muzica lui este ascultată, se vinde; dar Adam nu se simte în largul lui. Evenimentele trecute încă îi mai provoacă durere. Chiar și la un concert cu peste 18.000 de fani, Adam se simte singur. Tot așa, și alături de persoanele care erau ca și familia lui la un moment dat… În timpul unui reportaj, cea care-i ia un interviu, încearcă să afle ce a produs schimbarea formației, care este gaura-neagră despre care toți știu și nimeni nu vorbește? Fata vrea să dezvăluie totul, să scoată la lumină secrete ce încă dor, răni necicatrizate încă…

”… cum să le spun tuturor că muzica, adrenalina, dragostea, toate chestiile astea care mă alinau când lucrurile o luau razna, toate au dispărut? Tot ce a rămas e vârtejul ăsta, iar eu sunt exact pe marginea lui.”

Este clar că, pentru Adam, celebritatea și evenimentele din volumul anterior au lăsat amprente. Sunt curioasă cum stau lucrurile cu Mia…

Prin Adam aflăm despre recuperarea Miei, despre multiplele operații, despre terapia prin muzică… care a ajutat-o foarte mult, despre faptul că a fost acceptată la Juilliard….

”A plecat la Juilliard după Ziua Muncii. Am dus-o cu mașina la aeroport. M-a sărutat de bun rămas. Mi-a spus că mă iubește mai mult decât viața însăși. Apoi, a trecut de punctul de control.

Nu s-a mai întors niciodată.”

Dacă te-aș găsi ne prezintă continuarea primului volum al seriei, dar într-un mod aparte. Dacă prima carte ne-a prezentat povestea din punctul de vedere al Miei, de data aceasta, din punctul de vedere al lui Adam vedem ce a urmat. Ceea ce dă un plus acestei serii!

Prima întâlnire dintre Adam și Mia are loc după un concert al acesteia și este tensionată, plină de cuvinte nespuse și rece. La final, amândoi sunt triști:

“Tremuratul mâinii a devenit atât de firesc, atât de omniprezent, încât în general eu nici nu-l mai simt. Dar de îndată ce degetele mele le apucă pe ale Miei, observ că mâna mi se oprește și dintr-odată devine liniștită, ca o rafală de sunete care încetează brusc când cineva întrerupe un amplificator. Aș putea zăbovi aici la infinit.”

Autoarea alege să ne împărtășească agonia și durerea lui Adam din perioada în care Mia a dispărut din viața sa, decăderea și apatia acestuia, modul în care a renunțat la tot și toate, schimbându-și viața complet.

Cu toate acestea, prima lor întâlnire este departe de a se fi încheiat, ba chiar o simplă cină se dovedește a fi dificilă, se soldează cu fuga de ziariști deoarece Adam e recunoscut…

Aflăm despre relația lui Adam cu Bryn, despre speranțele acestuia că în acest fel va reuși să treacă peste abandonul total al Miei…

”Cred însă că știm amândoi că mint. Și adevărul este că nu pot evita stafia Miei. Eu și cu Bryn nici măcar n-am fi împreună dacă n-ar fi fost ea. În felul ăsta ciudat, incestuos, al sorții, Mia face parte din povestea noastră, iar noi ne aflăm printre cioburile situației pe care ea a lăsat-o în urmă.”

Dacă te-aș găsi este cartea care se joacă cu emoțiile noastre într-un mod diferit față de primul volum al seriei. Este cartea în care nu o înțelegem pe Mia, dar îl cunoaștem mai bine pe Adam. Se dovedește a fi un tip sensibil dar foarte puternic. Care, în ciuda neînțelegerii motivului abandonului, și-a văzut în continuare de viață. Cu toată suferința, a mers înainte. Nu ai cum să nu îl admiri!

Aflăm cum este viața unei vedete rock mereu pe fugă, mergând în umbre, ceața fiind cea mai bună prietenă, ascunzându-se de fani. Datorită muzicii sale, Adam face sacrificii și este de admirat pentru faptul că nu a ales calea ușoară.

Noaptea pe care o petrece în New York în compania Miei, pentru mine ca cititor, este revelatoare. Se lămuresc anumite lucruri și-n același timp rămâne o mare întrebare nepusă: De ce l-a abandonat Mia? De ce nu discută despre acest punct de cotitură din trecutul lor?

Când în sfârșit o întreabă de ce l-a părăsit fără un cuvânt, primește un răspuns straniu. Pe care îl pot înțelege.

“— De ce nu? Spune-mi. Îmi datorezi asta!

……

— Fiindcă te uram.”

“— Mă urai? De ce?

— Fiindcă m-ai făcut să rămân.”

Și știm cu toții ce anume a scos-o pe Mia din comă. Cum, la fel de bine, ne aducem aminte și jurământul lui Adam de atunci:

“Dacă rămâi, voi face tot ce vrei. Voi renunța la trupă, voi merge cu tine la New York. Dar, dacă vrei să plec, voi face și asta. Poate că va fi prea dureros să revii la vechea ta viață, poate îți va fi mai ușor să renunți la noi. Ar fi cumplit, dar aș accepta. Aș putea să te pierd așa, dacă nu te pierd azi. Te-aș lăsa să pleci. Dacă rămâi.”

Toată acțiunea romanului este concentrată pe parcursul unei singure nopți. O noapte care acoperă trei ani. Un trecut dureros și o iubire pierdută. Ce le rezervă viitorul Miei și lui Adam vă las pe voi să descoperiți. Eu pot spune că acest volum mi s-a părut și mai bun ca primul. Autoarea a reușit să facă această serie să crească calitativ de la o carte la alta. Nu am putut să o las din mână.

“Zâmbetul Miei e ca o ciocolată topită. E ca un solo de chitară extraordinar. E tot ce e mai bun în lumea asta.”Nota mea pentru carte este 10!

12 gânduri despre &8222;Dacă te-aș găsi de Gayle Forman&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.