Mai presus de mândrie de Roberta Ariana

Titlul: Mai presus de mândrie

Autoare: Roberta Ariana

Editura: Libris Editorial

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 170

”După retragerea periculoasă din Casa Nostra, Stefano Christian Allegri cunoaște, pentru prima oară în viață, frica. În goana pentru supraviețuire, întemnițat de către o fantasmă a trecutului și având multe suflete pe conștiință, încearcă să se apere de vânătoarea care-l amenință.

La doar treizeci și unu de ani, organizația mafiotă îi promite, prin nenumărate avertismente, că nu va prinde secolul al XXI-lea, el fiind nevoit să combată clanurile notorii prin forțe proprii.

Lupta crâncenă se complică atunci când apare o tânără însărcinată care-l acuză că ar fi tatăl, iar deciziile altora le umbresc pe ale sale.

Familiile îl vor mort și vor face orice pentru a aplica metodele clasice ale sadismului, pentru că nimeni nu iese viu din Mafie.

O promisiune nerespectată și trei suflete în pericol.”

”Un roman de debut surprinzător. O definiție clară a suspansului și a acțiunii care nu te lasă să te oprești până nu ai citit și ultima pagină.” — Sandra Coroian

”Da, tinerii zilelor noastre citesc. Și scriu. Și uneori, chiar dacă sunt cazuri rare, scriu bine! Aveți încredere s-o citiți pe Roberta, scrie cu mâna cuiva care știe ce face.” — Alex Szollo

Hugel Roberta Ariana, tânără adolescentă, elevă la Colegiul Național “Vasile Goldiș” din Arad.

“Încerc să reprezint arta, pasiunile mele fiind scrisul, cititul și limba engleză, respectiv limba italiană, Imperiul Otoman, Al Doilea Război Mondial. Însă, natura și oamenii îmi sunt la fel de dragi.” — Roberta Ariana

Ce am apreciat este faptul că la începutul cărții avem câteva rânduri cu DATE REALE, din care reiese că unele fapte sunt adevărate. Am apreciat aceste mici crâmpeie de informație pe care autoarea ni le-a pus la dispoziție.

Prologul cărții mi-a suscitat interesul și-n același timp, m-a băgat și mai tare în ceață. Autoarea ne prezintă gândurile unei femei dependente de droguri, care visează să renunțe la ele dar este conștientă că nu poate… nu are voința necesară să se oprească.

Apoi, primul capitol începe cu Stefano, care primește o veste șocantă: va avea un copil!

“Își întoarse o singură dată privirea, cât s-o vadă ruptă în bucăți, atingând pământul cu întregul său trup firav — suferea. Simți o urmă vagă de remușcare, dar reuși să se îndepărteze mai repede, pentru a nu lăsa alte emoții să-l încarce.”

O carte care ne prezintă o lume dură, unde doar cei puternici și cu sânge-rece câștigă. O incursiune în Mafia italiană, o lume aparte, despre care nu prea am mai citit. Am văzut filme…

Nici nu știu exact când am terminat de citit “Mai presus de mândrie”,  cert este că am fost absorbită de acțiunea intensă, de suspansul prezent în fiecare filă și de personajele bine conturate, pe care le-am urât și le-am adorat.

Autoarea dă dovadă de un real talent, scrie cu plăcere și asta se cunoaște. Cititorul simte când autorului îi place cu adevărat subiectul cărții sale. Pe lângă povestea fluidă și bine construită, personajele mi s-au părut tridimensionale, vizibile.

Mi-a plăcut foarte mult și coperta acestei cărți, care transmite o parte din emoțiile cărții: efectiv simți atmosfera apăsătoare și pericolul ce planează în fiecare secundă asupra personajelor.

“Și blestema ziua aceea în fiecare zi pe care o mai trăise vreodată. Iubirea se transformase în ură, sentimentele, în câmpii de agonie, zâmbetele, în minciună; el, într-un monstru…”

Avem parte de emoții puternice care ne asaltează din toate părțile. Frânturi disipate, ce la final ne lasă să conștientizăm că am savurat o carte aparte. O poveste în care amenințarea și crima sunt la ordinea zilei. Unde lupta pentru supremație este tot ce contează.

Stefano este un personaj dur, înrăit de lumea în care trăiește și de faptele pe care le-a comis până acum.

“Mai presus de mândrie” este o carte asemănătoare unui puzzle. Autoarea ne dezvăluie mici adevăruri care reprezintă piesele ce se așează într-un tablou pe care, abia la final, îl putem observa în ansamblu.

Acțiunile unui om care încearcă să scape din Mafia din care a făcut parte. Pericolele la care se supune datorită acestui lucru. Și nu doar pe el…

O acțiune ce se desfășoară contra cronometru. Suspansul ne menține în stare de alertă, stârnindu-ne curiozitatea de a afla ce se întâmplă până la final cu Stefano? Reușește să scape din Casa Nostra?

“— Nu! Să nu existe copil care să se nască în această teroare! Își încleștă pumnii și strânse din dinți cu toată puterea rămasă, pentru a domoli starea care continua să se înrăutățească, dar se dezechilibră și căzu. Energia îi era consumată, nu știa ce să facă să-și revină. Altceva decât să aștepte…”

Și sunt de acord cu el. În lumea Mafiei, plină de pericole, trafic de droguri și multe alte grozăvii, un copil nu ar avea ce să caute. Ce fel de viață ar duce, din moment ce tatăl său este o persona non grata?

Am citit cartea cu ușurință și mi-a plăcut atmosfera pe care a creat-o autoarea. Suspansul care mi-a ținut companie de-a lungul poveștii. Cu un stil alert și o poveste foarte bine conturată, Roberta Ariana mi-a dovedit că este o tânără scriitoare ce are tot drumul înainte! Sper să-și perfecționeze stilul din ce în ce mai mult și, să mă surprindă cu povești din ce în ce mai complexe.

“Un singur om. Un bărbat care era pregătit să lupte, dar și să capituleze. Un singur suflet istovit, în căutarea disperată a sentimentului de liniște, chiar și pentru o zi. 

Stefano Allegri nu se simțise niciodată mai neputincios. În fața lui stăteau frica și vânătorii. El era vânatul. Strada-i găzduia trupul, dar nu și spiritul, podoaba omenească ce-i aluneca printre cele mai întunecate gânduri și se împotmolea în cele mai sinistre.

Soluția părea de negăsit.”

Singurul neajuns al acestui roman, după părerea mea, a fost finalul pe repede-nainte! Autoarea nu ne-a lăsat timp nici să ne dezmeticim, că totul se sfârșise. Mi-ar fi plăcut să înțeleg ce s-a întâmplat, să pot aprecia motivele pentru care totul s-a petrecut așa. De ce a ales această modalitate rapida de a încheia romanul, nu știu

Un suflet bântuit de faptele comise, de deciziile luate în trecut și de acțiunile sale de atunci, care încearcă să-și reconstruiască viața.

Va reuși? Citiți cartea și aflați deznodământul!

Nota mea pentru carte este 9.

14 gânduri despre &8222;Mai presus de mândrie de Roberta Ariana&8221;

  1. Mi se pare interesant faptul ca o autoare atat de tanara a ales acest subiect, nu foarte facil si mi se pare o initiativa de remarcat. M-ai facut sa iau in considerare romanul, stii ca eu gasesc tema tentanta, doar ca mi se pare foarte scurt.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.