Codex Aureus: Nume de cod de Silviu Radu

Silviu Radu
Codex Aureus: Nume de cod

Titlul: Codex Aureus: Nume de cod

Autor: Silviu Radu

Seria: Codex Aureus, volumul 1

Editura: Proilavia

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 262

”Când am început să scriu primul roman din ce va fi trilogia “Codex Aureus”, am chibzuit bine, gândindu-mă că eu, ca cititor, n-aș vrea să las cartea din mână până nu ajung la ultima filă. Aș citi pe nerăsuflate doar o poveste în care suspansul, istoria și acțiunea se îmbină deplin, fără să le pot vedea separat.
Cred că scrisul nu este o profesie, ci o pasiune care te consumă fără oprire, la fel de tare cum cred că doar un spirit liber poate învinge timpul. Prima parte a trilogiei nu doar că învinge timpul, dar îl face să devină mic în fața unor mize uriașe. Personaje care te duc în prezent țes intrigi adânci pentru un trecut atât de îndepărtat.
Îmi doresc ca fiecare pagină din roman să vă facă să așteptați cu sufletul la gură și următoarele două părți.”
— Silviu Radu

Nota autorului de la începutul cărții ne familiarizează puțin cu termenul: Codex Aureus este un evangheliar vechi, de prin anul 810, care este cel mai faimos și valoros manuscris medieval occidental, ce se găsește la biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, aflată chiar în interiorul cetății. Această notă este utilă celor care citesc cartea, autorul lăsându-ne să cunoaștem astfel diferite bucăți de istorie și religie.

Prologul romanului ne poartă în trecut, tocmai în anul 1964, la Alba Iulia… unde un tânăr încearcă să fure acest manuscris prețios…

”Îi era clar acum că datorită intereselor înalte, Sfântul Scaun și America au recurs la această stratagemă pentru ca România să nu reușească să prezinte “Codex Aureus” la expoziția de la Aachen din Germania, ce urma să fie organizată în curând și astfel să-și piardă credibilitatea că deține un astfel de manuscris prețios.”

Într-un mod uluitor, în doar câteva pagini, autorul reușește să stârnească interesul cititorului asupra unui astfel de document. Orice fire curioasă este prinsă în mreje în acest moment.

Apoi, acțiunea se mută treizeci de ani mai târziu, de fapt 34, la Arad. Odată cu aceasta, cititorul devine avid de cunoaștere odată pornit pe urmele acestui Codex.

Avem de-a face cu același agent al Serviciului Secret al Sfântului Scaun…

O carte pe care o citești cu sufletul la gură! Plină de întâmplări ce atrag cititorul. Această carte este asemănătoare unui labirint, în centrul ei aflându-se Codex-ul și dorința Vaticanului de a intra în posesia lui.

Autorul reușește să ne poarte printr-o poveste absolut captivantă despre dorințe și sacrificii, despre puteri ce se luptă între ele și destine care sunt puse la cale de alții. Ca cititor, nu poți decât să citești și să te minunezi. Ești încântat, vrei să descoperi ce se întâmplă până la final…

O carte bine scrisă, documentată, care prezintă o poveste incitantă, unde suspansul și acțiunea sunt elemente definitorii.

Agentul Verner Mirko se întâlnește cu omul său de legătură…

”… iar într-o zi ai să primești o propunere să faci parte din guvernul acestei țări. Să nu refuzi acea ofertă. După ce primești acea ofertă începi de urgență proceduri legale generând ordonanțe, hotărâri sau modifici legi în așa fel încât “Codex Aureus” să iasă legal din țară DEFINITIV.”

Prin intermediul unor frânturi de informații pe care ni le oferă autorul, aflăm spre final, întregul context și putem obține o imagine de ansamblu asupra acestui roman. Manipularea, secretele, minciunile îmbrăcate în adevăr și acțiunile duplicitare sunt cuvinte de bază în acest roman.

Pe lângă agentul Mirko, avem parte de multe alte personaje implicate mai mult sau mai puțin în acest complot internațional pentru scoaterea din țară a acestui Codex Aureus.

Parcă aș vedea un film! Asta a fost senzația mea pe măsură ce am citit această carte.

Personaje puternice sau slabe, dar bine creionate de autor, au scos în evidență faptul că ființa umană se lasă condusă de interesele ei meschine, nu are nici o valoare morală atunci când este vorba despre bani sau bunuri de valoare… Crud, dar adevărat!

Un roman despre corupție la nivel înalt, despre afaceri internaționale în care cel mai puternic câștigă.

“Rareori era necesar acest lucru. Ea nu-și mai amintea când i se ceruse ultima oară să facă asta. Poate, dacă fusese cazul, în timpul vreunei discuții cu ministrul apărării. Cutia se folosea însă în împrejurări extraordinare. Dar niciodată nu fusese necesar. Cu excepția… momentului de acum.”

Un punct de cotitură în acțiunea cărții, un moment ce va declanșa efecte peste timp.

Mi-a plăcut stilul de scriere al autorului, care îmbină ficțiunea cu istoria, religia și politicul, dând naștere unui roman plin de acțiune, care captivează cititorul și-l face să privească altfel evenimentele istorice trecute. Îl face să se întrebe cât din această carte este ficțiune și cât este adevăr?

”— Fie ca acest vin pe care îl beau acum să devină pentru mine otravă mortală. Dacă îmi voi încălca vreodată, cu intenție sau cu bună știință, jurământul.

Cuvintele lui reverberează în încăperea cavernoasă. Apoi se așternu liniștea.”

De aici, situația se schimbă, tensiunea în care este ținut cititorul crește, pentru ca apoi să dea în clocot.

”Codex Aureus: Nume de cod” este o carte pe care o recomand tuturor. Bine scrisă, tratează un subiect aparte: politica, istoria și religia — toate la un loc. Pe lângă personajul principal al romanului — un obiect neînsuflețit, de o valoare inestimabilă: Codex Aureus, autorul ne aduce în atenție personaje ușor recognoscibile de pe scena politicii naționale, cu niște nume … aparte.

Silviu Radu demonstrează în acest prim volum al seriei că știe să scrie, că o face cu pasiune, îmbinând realul cu irealul până într-acolo încât, cititorul nu mai poate face nici o diferență.

O carte frumoasă și captivantă, care se citește ușor datorită acțiunii fluide și suspansului care menține atenția cititorului.

Finalul este… previzibil într-o oarecare măsură. Tocmai de aceea, mă întreb ce mai urmează în volumul al doilea al acestei serii.

Politica nu ar trebui să se implice niciodată cu istoria și religia. Dar, interesele unora, lupta pentru putere, șantajul și corupția, conduc la o încrengătură de efenimente ce stârnesc cititorului o mulțime de îmtrebări. Una singură aș vrea să primească un răspuns:

Ce este adevăr și ce este iluzie?

Mulțumesc, Silviu Radu, pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Nota mea pentru carte este 10.

21 de gânduri despre &8222;Codex Aureus: Nume de cod de Silviu Radu&8221;

  1. O recenzie faina tare! Din pacate, politica si religia au mers mai mereu mana in mana, spre a manipula mai bine masele. A nu se intelege ca sunt atee, Dumnezeu nu are nimic de-a face cu masinatiunile oamenilor. Imi place tot ce am aflat despre carte de la tine.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Imi place recenzia, iar subiectul este pe gustul meu. Sunt puțin rezervată în ceea ce privește „personajele recognoscibile” de pe scena noastră politică, pentru că unde apar ele… apare și pamfletul. Nu pare însă să fie cazul aici. Faină descriere!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.