Luna de topaz de Alina Cosma

Titlul: Luna de topaz

Autoare: Alina Cosma

Editura: Primus

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 256

”Poate un suflet zdrobit să se vindece și să renască?”

“Anul 2117, planeta Terra, Regatul Solaris…

Tessa este un soldat care cunoaște cruzimile lumii în care trăiește din fragedă pruncie. Prima lecție o primește chiar de la tatăl său… Viața ei e un adevărat calvar, iar singura motivație pe care o are pentru a trăi este răzbunarea.

Dave dorește să cunoască lumea. El e un empat născut în laboratoarele de genetică “Luna de topaz”, căzut victimă unui complot.

Împreună vor înfrunta iadul care izbucnise în jurul lor.

Destinul lui este un vis: o tânără numită Lis care îi va reclădi viața. Unde o va găsi?

Salvarea ei poartă chipul unui înger pe care îl crezuse de mult plecat…

Cine este cu adevărat Dave? De ce Lis este atât de specială în destinul lui?

Predestinare, secrete, abilități speciale, genom uman modificat genetic, inteligență artificială și un singur scop: perpetuarea rasei…

Poate iubirea să apară acolo unde totul pare doar un plan bine pus la punct?”

Luna de topaz este o carte care te ține în suspans. Autoarea a reușit să construiască o poveste științifico- fantastică, presărată cu romantism și cu scene erotice. Personajele sunt creionate cu o personalitate foarte puternică, capabile să înfrunte chiar și cele mai dificile situații în care sunt puse. Am fost surprinsă de duritatea unor scene, ca, mai apoi, să descopăr o sensibilitate aparte a personajelor. Am fost fascinată de carte, de poveste și de modul în care evoluează lucrurile.” — Eva Ancuța Hamza

Cu autoarea Alina Cosma am făcut cunoștință prin intermediul cărților sale care m-au surprins plăcut.

Luna de topaz m-a intrigat încă dinainte de apariție, din cauza micilor citate pe care autoarea le-a făcut publice la acea vreme. Descrierea cărții m-a incitat. Este, cu siguranță, diferită față de restul cărților ei.

“Mișcarea din fața lor se îndepărtă. Îi eliberă fața, apoi îl prinse din nou de braț și porniră. Erau singuri, dar pericolul nu dispăruse. Erau căutați. Drone de recunoaștere zburau peste tot.”

Un început care te aruncă direct în haos! Încerci să-ți dai seama ce se întâmplă pe măsură ce citești. Cu inima-n gât de emoție, neștiind absolut nimic despre personaje sau acțiune. Un început incitant! Iar misterul este din ce în ce mai profund.

“— Ce știi despre individ?

— Nu am date despre identitate… Sex masculin, păr blond, ochi cu o nuanță rară de albastru ca topazul. Se cunosc puțini oameni cu această pigmentație a irisului.

— Care sunt aceia?

— Născuți sub influența Lunii de topaz.

— Am auzit povești despre astfel de oameni… sunt persoane cu abilități speciale. Dar individul ăsta nu-mi inspiră decât dezgust. Ce nivel de securitate crezi că are?

— Inaccesibil.”

Facem cunoștință cu Tessa — unica supraviețuitoare din echipa locotenentului Jones, cu Max — care este o unitate computerizată din câte mi-am dat seama și cu Dave — pe care trebuie să-l protejeze și să-l ducă în siguranță… Unde? Rămâne de văzut!

Îmi plac discuțiile dintre Tessa și Dave, sunt spumoase, ironice și energizante. Cei doi sunt precum apa și focul. De câte ori se află unul în preajma celuilalt sar scântei, spre deliciul cititorilor:

“— Te pricepi la chestii de-astea, computere, inteligență artificială etc? îl scrută cu privirea.

— Da, sunt chiar bun!

Ea zâmbi cu colțul gurii.

— Îmi plac băieții inteligenți!

— Chiar?! — Glumeam! I-aș castra pe toți!”

Alina Cosma a reușit să mă surprindă cu acest nou roman al său. “Luna de topaz” este o carte frumoasă, plină de suspans și pericole, ce se citește ușor. Se poate observa cum autoarea se dezvoltă cu fiecare carte pe care o scrie.

Tessa este un personaj care mă intrigă. Curajoasă și loială, nu-i place să-și arate slăbiciunile. Dave, pe de altă parte, mă ține în ceață. Nu-mi dau seama care este scopul lui, în afară de a ajunge pe Solaris…

Traumele la care a fost supusă Tessa în toată viața ei, atât fizice cât și psihice, mă fac să mă întreb cum de mai rezistă? A avut parte de abuzuri încă de când și-a cerut înrolarea în armată, la doar 12 ani… Oare ce a determinat-o să facă acest pas?

“— Nu cred că există un scenarist care ne pune în pielea unor personaje, apoi râde pe seama noastră!

Cum ar putea să o contrazică? Viața ei părea un iad fără margini.”

Tessa și Dave, alături de Max, ne poartă într-o cursă disperată, pe viață și pe moarte, spre Solaris. În tot acest timp observăm interacțiunea celor doi, atracția dintre ei — care-și face simțită prezența, dar și neîncrederea…

În același timp, aflăm că au un dușman comun: generalul Solomon.

“— Există o lume a săracilor, asta, în care cel mai tare supraviețuiește! Și lumea ideală în care ai trăit tu!

— N-am știut că aceste două lumi sunt atât de diferite…

— Niciodată nu se va putea eradica sărăcia. Iar sărăcia va duce la lupta pentru supraviețuire.”

Luna de topaz este cartea pe care o savurezi când ai nevoie de o schimbare. Atunci când ai nevoie să-ți consumi energia. Efectiv reușește să se joace cu emoțiile tale și în același timp, să-ți dea speranța că totul se va termina cu bine.

Până la final aflăm despre abuzurile tatălui asupra ei încă de când era doar o copilă de numai șase ani… Ce fel de monstru poate face așa ceva unui copil? Propriului copil…

Un roman care ne servește câteva realități crude și atroce ale vieții, care ne face să ne gândim la toți monștrii care există pe pământ. Și în același timp, ne oferă și o rază de speranță…

“Ce va face în continuare? Habar n-avea! Știa doar că Lis era destinul lui, așa cum o știuse dintotdeauna și absolut nimic nu va schimba acel fapt. Va trebui să găsească modul prin care să o aducă la el…”

Cine este Lis, vă întrebați? Lis este numele de  botez al Tessei!

Din acest moment, când Dave îi află adevăratul nume, datele problemei se schimbă total, deși momentan, pericolul reprezentat de dușmanii care-i vor morți trebuie eliminat.

Dacă Tessa și Dave vor reuși sau nu să facă față pericolelor care-i ajung din urmă, vă las pe voi să descoperiți. Eu vă pot spune că există speranță! Că întotdeauna avem parte de o a doua șansă. Deși până acolo mai sunt multe de înfruntat!

Am avut parte de o aventură de la început și până la final. Alina Cosma m-a introdus într-o lume dură, plină de monștrii de toate felurile, dar a avut grijă să îmi arate și luminița de la capătul tunelului.

“Doamne, cât o iubea! Nu putea să-i schimbe trecutul, dar putea să-i schimbe viitorul. Ar fi vrut să-i spună totul, dar trebuia să fie alegerea ei. Ea era singura care putea să o aducă la viață pe Lis.”

Multumesc autoarei Alina Cosma pentru exemplarul oferit spre recenzie.

23 de gânduri despre &8222;Luna de topaz de Alina Cosma&8221;

  1. Genul sf. l-am adorat înca din copilarie, iar aceasta recenzie faina, îmi confirma o data în plus ca acest gen de literatura mi se potriveste si este parte din existenta si trecerea mea relativa prin aceasta dimensiune 3D, spre noi culmi elevate si noi dimensiuni ale perceptiei rational-sentimentale, dincolo de spatiu/timp spre atemporaleitatea desavârsirii fiintei.
    Ultimul cita, chiar scoate în evidenta profunzimea sentimentelor ce marcheaza personajele acestei carti.
    Merci, draga Geo !
    O zi sublima !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.