Sub soarele nopții de Trish Cook

Titlul original: Midnight sun

Autoare: Trish Cook

Editura: Epica Publishing House

Anul apariției: 2018

Traducerea: Ofelia Al-Gareeb și Andra Elena Agafiței

Număr de pagini: 256

”Katie Price, o adolescentă de șaptesprezece ani, suferă de o boală rară, care o face extrem de sensibilă la lumina soarelui și care îi pune viața în pericol. Izolată în propria casă în timpul zilei, compania ei se limitează doar la tatăl ei văduv și la cea mai bună ( și singura) prietenă pe care o are. Dar, în fiecare seară, la căderea nopții, își ia chitara și merge la gară pentru a le cânta oamenilor care vin și pleacă.

Charlie Reed este un fost atlet de top, care se află într-un moment de cumpănă în viața lui. El este cel pe care Katie îl urmărește de mulți ani de la distanță. Când băiatul nimerește într-o seară la una dintre cântările ei, destinul intervine și cei doi pornesc într-o aventură romantică născută sub o stea potrivnică.

Pe măsură ce se provoacă unul pe celălalt pentru a-și urma visurile și se îndrăgostesc sub cerul nopții de vară, între Katie și Charlie se creează o legătură suficient de puternică pentru a-i schimba atât pe ei, cât și pe toți ceilalți din jurul lor.

Pentru că întotdeauna iubirea luminează calea.”

O poveste sfâșietoare și unică, o carte perfectă pentru fanii romanelor Sub aceeași stea, Absolut tot și Cu drag, Simon.”

Sub soarele nopții m-a intrigat încă de la apariție. Descrierea acestui roman m-a convins că trebuie să aflu și eu povestea celor doi.

Am citit Sub aceeași stea — o carte care efectiv a sfâșiat ceva în mine și am fost convinsă că va avea același impact și cartea de față.

Pot spune sincer că nu am fost dezamăgită. O poveste plină de duioșie și în același timp, tristețe. O carte sfâșietoare și-n același timp, care te umple de emoție. Te face să te simți mai bogat doar pentru că ai avut ocazia să o parcurgi.

Katie este o tânără maturizată prematur; atât datorită morții mamei sale, cât și a bolii necruțătoare de care suferă. Totuși, este o tânără veselă și pozitivă, care ajunge extrem de ușor la sufletul cititorului.

Moare cum este să trăiești asemeni trandafirului din Frumoasa și Bestia, sub un glob de sticlă? Cum este să fii doar o pasăre de noapte când restul omenirii are toată ziua la dispoziție? Și-n același timp, mai are puterea de a aprecia ceea ce viața i-a pus la dispoziție.

“Nici la asta nu-mi place să mă gândesc. La data expirării mele, adică. Sau la cum ar putea fi să mori. Dar câteodată o fac. Sigur că mă gândesc. De obicei, noaptea târziu, când e mai întuneric decât întunericul și când numai eu sunt trează — în casa mea, în cartierul meu, în oraș —, mă întreb dacă moartea e cumva similară și la fel de singuratică.”

În mod normal, am spune că aceste gânduri sunt mult prea pesimiste pentru o puștoaică de 17 ani care are toată viața înainte. Dar, Katie este un caz aparte. Este, oarecum, unică. Sau, pe aproape. Tânăra suferă de o boală care afectează o persoană la un milion: XP — Xerodermia pigmentată, boală moștenită, este extrem de sensibilă la radiațiile UV și se alege cu arsuri grave după doar câteva minute de expunere la soare. Distrugerea pe care boala o cauzează ADN-ului nu poate fi reversibilă, continuă să se dezvolte în timp. (Toate aceste detalii despre XP ni le furnizează însăși autoarea, la finalul romanului).

Katie este îndrăgostită de ani de zile de Charlie, dar acesta habar nu are de existența ei. Asta până într-o noapte când astrele se aliniază și cei doi se întâlnesc.

Autoarea ne prezintă o poveste emoționantă de dragoste, fiorii primei iubiri și toate emoțiile ce iau cu asalt sufletul tinerei, într-un stil simplu, sincer și direct, care-ți atinge sufletul.

Relația de prietenie dintre Katie și Morgan este specială. Sunt sincere una cu cealaltă și foarte deschise. Morgan este prietena ideală pe care oricare dintre noi își dorește să o aibă.

“— Nu trebuie să aștept ca el să mă sune sau ceva de genul ăsta?

— Absolut! Morgan încuviințează. Și atunci pajul tău va trimite un bilețel printr-un porumbel, întrebând dacă n-ați vrea să vă uniți regatele. Ce e asta, Anglia secolului al XVIII-lea? Fir-ar să fie, ești o femeie sexy, tânără, șmecheră, responsabilă pentru propria-i viață și îi trimiți mesaj oricând binevoiești!”

De aici, începe cu adevărat, povestea!

O petrecere la inamicul public numărul unu, Zoe, este perfectă pentru Katie și debutul ei în materie de petreceri pentru liceeni.

“— Bine, concede ea în cele din urmă. Dar să nu veniți la mine plângând atunci când Zoe vă va condamna pe toți la o existență de foc veșnic și pucioasă.”

Cam așa sună acordul lui Morgan…

Dar, spre surprinderea mea, Katie se distrează alături de Charlie, cu toate intruziunile lui Zoe pentru a-i distrage acestuia atenția…

Cu mult umor, uneori cu ironie, Katie ne redă întreaga poveste. Un adevărat balet al sentimentelor, un dans al emoțiilor care acaparează sufletul. Asistăm la o poveste absolut înduioșătoare, cu atât mai captivantă cu cât suntem conștienți de sabia lui Damocles ce stă să cadă asupra lui Katie cât de curând!

Sunt tare curioasă cum va reacționa Charlie în clipa când va afla despre boala necruțătoare de care suferă Katie…

Sub soarele nopții este cartea care te face să privești altfel lumea înconjurătoare și să apreciezi cu adevărat, tot ceea ce este prezent în viața ta. O poveste care nu poate fi uitată ușor, care m-a dus cu gândul la O plimbare de neuitat a lui Nicholas Sparks.

Am avut parte de o lectură care a îmbinat într-un mod magistral umorul cu seriozitatea, dragostea cu ura și prietenia. Un alt aspect impresionant al cărții este relația sinceră și apropiată dintre Katie și tatăl său, pe care autoarea Trish Cook o scoate în evidență.

“Știu că vrea să mă salveze — de boală, de o potențială durere sufletească în caz că Charlie se va îndepărta după ce îi vor fi dezvăluit secretul meu, de propria mea mortalitate —, și de asemenea mai știu, și el știe, că e neputincios în fața tuturor acestor lucruri. Vrea să-și ajute fetița și nu poate. Îmi imaginez că nu ar putea să fie nimic mai rău decât asta pentru un tată.”

Și câtă dreptate are!

Sub soarele nopții este cartea pe care ar trebui să o citească toată lumea. Sunt convinsă că fiecare poate învăța câte ceva din ea.

Katie este un adevărat model de urmat: sinceră, iubitoare și altruistă. Charlie este și el impresionant în felul său. Felul în care se poartă cu Katie, chiar și atunci când nu știe despre boala ei, este este uimitor.

“Am să profit de tot ce are lumea să-mi ofere. N-am să mai fiu prizoniera bolii mele nici măcar o zi în plus.”

Aceste gânduri pot fi motto-ul vieții noastre, chiar dacă ajustat puțin.

Katie chiar începe să-și trăiască cu adevărat viața, adunând amintiri prețioase și clipe magice în străfundul sufletului.

“— N-am de gând să stau cu brațele încrucișate și să urmăresc ce se întâmplă, îmi spune el. Alegerea îmi aparține. Vreau să fiu cu tine.”

Nota mea pentru carte este 10!

Publicitate

19 gânduri despre &8222;Sub soarele nopții de Trish Cook&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.