Din altă viață de Marius Albert Neguț

Titlul: Din altă viață. Jurnal de copil

Autor: Marius Albert Neguț

Editura: Libris Editorial

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 266

”Marius Albert Neguț are darul povestirii, iar copilăria istorisită de el este un roman de aventuri spumos, care se citește cu sufletul la gură și adesea cu zâmbetul până la urechi. Totul punctat de o privire lucidă și acută, de decupaje care ne stârnesc întrebări întemeiate. Din altă viață este o carte care ne ghidează pe calea spre aventura noastră, a cititorilor, și de aceea învățăm repede să o iubim.” — Roxana Melnicu, redactor șef Cărticica Practică. 

“Acum, avem o denumire — ni se spune Generația cu cheia la gât… E adevărat, opt din zece prieteni de-ai mei aveau cheia casei pe șnurul petrecut în jurul gâtului. Da, eram în marea majoritate a timpului singuri acasă, dar asta însemna că ne hrăneam, spălam, îmbrăcam, făceam temele singuri. A, și țineți-vă bine! Când ne plictiseam, pentru mulți dintre noi, în afară de joacă, unica distracție era cititul! Fetele erau egale cu băieții — în timp ce ele ne rupeau gioalele la fotbal, noi le învingeam ocazional la săritul coardei ori a elasticului și abia așteptam seara pentru a le fura câte o sărutare la Flori, fete sau băieți…

Ne băteam, apoi ne împăcam, fără intervenția adulților — astfel învățam să aplanăm un conflict, dar și să luptăm pentru ideile noastre. Ne scoteam singuri dinții la clanță, fără a avea habar de existența Zânei Măseluță, și ne tundeau bunicii, cei care, la rândul lor, învățaseră să facă asta pe front.

Pe măsură ce am crescut, am învățat să ne coasem ciorapii, să ne călcăm uniforma, să lipim tălpile pantofilor și să le dăm lustru cu cremă. În fața generațiilor mai tinere putem părea zgârciți, dar de fapt, muncind din greu pentru fiecare lucru, îi știm valoarea.

Putem părea încăpățânați, uneori chiar obtuzi, dar asta poate fi din cauză că avem principii verificate de la care ne este greu să ne abatem. Putem părea învechiți, depășiți…, dar e un păcat să ții la tradiții? De ce am trăda memoria bunicilor, cei care ne-au insuflat aceste valori, doar de dragul de a fi cool?” — Marius Albert Neguț, fragment din “Din altă viață”. 

Autorul Marius Albert Neguț m-a încântat cu primele sale cărți: Îngeri rătăciți și Inocența păcatului.

Am descoperit un autor talentat, care știe să ajungă la sufletul cititorului și să îl facă dependent de cărțile sale. Cu un stil simplu, cu povești impresionante tocmai prin simplitatea și tragismul lor, autorul ne-a oferit clipe deosebite.

Din altă viață este romanul care, pe mulți dintre noi, ne poartă pe cărarea amintirilor… a copilăriei pe care toți am avut-o și pe care toți o apreciem.

Un roman emoționant, plin de râsete și plânsete, de pași care fac trecerea de la copilărie spre maturitate, școala vieții — ca să-i spun așa!

O carte pe care am citit-o cu plăcere, care mi-a stârnit o mulțime de emoții, care și-a creat propriul loc bine definit în biblioteca sufletului meu.

“Copii fiind, grăbim cu disperare spre maturitate, doar pentru ca, odată adulți, să regretăm întreaga viață copilăria pierdută.”

Foarte adevărate aceste cuvinte! Dacă am fi știut noi, copii fiind, ce înseamnă să fim adulți…

Din altă viață este un roman autobiografic și nu numai. Poate fi biografia mea, a ta, ori a multor altora ca noi.

Oricine citește cartea se va regăsi în ea. Bucăți din copilărie, radiografii ale jocurilor vremurilor noastre, felul în care am învățat să interacționăm, să ne jucăm și să ne împrietenim.

Marius Albert Neguț creează un tablou deosebit al unei perioade magice, care se află la loc de cinste în amintirea noastră: copilăria plină de vise, lipsită de griji.

Oameni simpli, care marchează pentru totdeauna viața unui micuț. Oameni care, prin învățăturile lor, vor reuși să influențeze adultul de mai târziu, să-i clădească caracterul.

“Mamaia Veta e o femeie de statura unui copil mai răsărit, cu o greutate potrivită înălțimii sale, cu păr alb nea, broboadă și șorț omniprezente.”

În afara șorțului, parcă e descrisă mamaia mea! Tot Veta…

Offf, câte amintiri mi-a stârnit această carte! Amintiri care au adus zâmbetul pe buze dar și lacrimi în ochi…

O carte ce ne prezintă viața la țară și la oraș a oamenilor simpli, o viață grea și plină de trudă și neajunsuri, o viață în care munca este elementul de bază.

Cu toate acestea, viața unui copil este plină de aventuri! Tocmai pentru că nu conștientizează greutățile adulților decât peste ani și ani de zile.

Un jurnal al unui vieți văzute prin ochi de copil. Un jurnal care atestă copilăria frumoasă și socializarea de care a avut parte generația mea! Socializarea efectivă, nu cea virtuală, din ziua de azi.

Cu bune și cu rele, printre bucurii și necazuri, se clădește cărămidă cu cărămidă, adultul care în prezent, ne încântă cu romanele sale deosebite.

Superbă, atât pot spune despre Din altă viață! 

O carte de citit și recitit! O bucățică din istoria neamului, trăită, simțită și văzută prin ochi de copil, redată magistral de adultul de azi!

“E o chestiune de timp până să-mi conving părinții să nu mă mai încuie în cameră. Între-un moment de inspirație supremă, sparg toate bibelourile din vitrină — când adulții vin de la serviciu, după chelfăneala inevitabilă, le spun că am făcut-o de plictiseală.

De a doua zi, nu mai sunt sechestrat — să fi știut eu… de mult timp curtea mi-ar fi devenit regat!”

Boacăne de copil redate cu mult umor, mi-au adus aminte de boacănele pe care le făceam cu fratele meu în copilărie… eu făceam, el încasa… asta până s-au prins părinții că fetița lor era un mic drăcușor ce nu avea stare dar avea mult prea multe idei!

Romanul Din altă viață ne poartă din 1976 până în anul marilor schimbări— 1990, cu revoltele și democrația care a cuprins țara în acea perioadă.

Limbajul simplu, natural, folosit de autor pe tot parcursul cărții, a oferit acesteia un plus de savoare. Efectiv a reușit să impresioneze.

“Poate sună a înțelepciune ieftină, dar fiecare dintre noi înțelege la un moment dat că important e să înveți din bușituri, să nu te lași descurajat de ele, ba din contră, să te avânți din nou în șa și să o iei de la capăt până îți iese cum trebuie. Că nu o facem cu toții, asta nu doar că e altă poveste, dar reprezintă motivul pentru care, în viață, unii dintre noi reușesc, iar alții eșuează.”

O filozofie de viață foarte simplă și plină de adevăr! Acest sfat de la bunica ar trebui urmat de fiecare dintre noi.

“De-ar fi să pot întoarce timpul,

mi-aș învia bunicii amândoi

și m-aș juca cu ei apoi.

Aș ști acum să prețuiesc răstimpul.”

Cu speranța că autorul ne va oferi și un volum de versuri cât de curând, îi doresc inspirație multă și spor la scris!

O lectură captivantă, o poveste pe care unii dintre noi am trăit-o, iar alții doar au auzit despre ea.

26 de gânduri despre &8222;Din altă viață de Marius Albert Neguț&8221;

  1. Foarte frumoasa aceasta recenzie, ma cam tentezi tu cu romanele autorului! Chiar daca stii ca nu sufar in general de nostalgie si cu atat mai putin de cea a copilariei, imi amintesc cu un zambet pe buze jocurile descrise si nazbatiile pe care le faceam prin cartier si nu numai. De la Creanga incoace, daca nu cumva de dinainte, fiecare crede ca momentele traite de el/ea sunt cele mai pretioase. Daca e sau nu asa, nu am eu de unde sti, ce e cert este insa ca lucrurile se schimba, cu bune si cu rele si nimic nu poate ramane pe loc.

    Apreciat de 2 persoane

  2. Nu am ajuns încă să citesc cărțile lui Marius, dar recenzia ta plină de sensibilitate mă face să mă îndrept mai repede spre ele. Abia aștept să ajungă și la mine acest roman. Felicitări pentru recenzia plină de emoție și tentantă! 💖

    Apreciat de 2 persoane

  3. Am citit cartea! Este senzationala! De fapt , nu sunt cuvinte pentru a descrie tot ceea ce am simtit: emotie, bucurie, nostalgie, tristete. Am ras pe burta dar la final am plans pentru tot ce a fost, ce a trecut dar a ramas undeva in suflet, adanc inradacinat.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.