Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! de Celine Kiernan

Titlul original: Begone the raggedy witches!

Autoare: Celine Kiernan

Editura: Storia Books

Traducerea: Bogdan Voiculescu

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 292

”În noaptea în care moare tuși, vrăjitoarele zdrențăroase se ivesc ca să o ia pe mama lui Mup. Palide, reci și neînduplecate, sunt în stare de orice ca s-o convingă să se întoarcă împreună cu ele la Cătunul Vrăjitoarelor. După ce descoperă că vrăjitoarele i-au răpit tatăl, Mup este nevoită să părăsească lumea obișnuită împreună cu mama ei, pentru a-l salva. Însă acolo, de cealaltă parte a graniței, mama devine stranie: îndârjită, puternică și dintantă. Chiar dacă vor reuși să-l salveze pe tatăl ei, Mup presimte că nimic nu va mai fi ca înainte.”

”Chipul vrăjitoarei era un oval palid și lucitor, iar ochii ei negri erau lipsiți de expresie. A aplecat capul, contemplând mica creatură dinaintea ei, și pentru Mup întreaga lume a încetinit și a încremenit între două bătăi de inimă. Pentru un moment care a părut că durează o eternitate, privirea vrăjitoarei a umplut noaptea, apăsând-o pe Mup din ce în ce mai mult, până când s-a simțit mică și neajutorată și neînsemnată. Apoi vrăjitoarea a dispărut.”

Celine Kiernan a scris cinci romane Young Adults. Povestea sa cu fantome, Into the Grey, a fost prima carte care a primit premiile Cartea anului și Children’s Choice ale organizației Children’s Books Ireland. Este cunoscută mai ales datorită seriei The Moorehawke Trilogy, care a primit premiul pentru cea mai bună carte din partea organizației Reader’s Association of Ireland și a fost tradusă în nouă limbi. Trilogia Magia de nestăpânit este prima serie scrisă pentru copii.

”Cu ajutorul acestei călătorii fantastice, Celine Kiernan a construit o poveste deopotrivă familiară și fermecător de surprinzătoare. Asemenea unei negrese din care muști și descoperi miezul plin de ciocolată, întâmplările prin care trece Mup au toate elementele unei povești tradiționale, cu personaje fantastice. Tema recurentă a “personajului ales”, intriga presărată cu magie și tensiuni familiale, elementele inefabile irlandeze cu care este construită această lume de poveste și caracterizările personajelor oferă cititorilor o întorsătură de situație bogată și neașteptată.”

Ce grozav că vorbim despre o trilogie! Cititorii sigur vor dori să citească mai mult.

O poveste care îmbină realitatea cotidiană cu elementul magic într-o lume aparte, captivantă pentru copii. O poveste cu vrăjitoare absolut deosebită!

Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! se citește foarte ușor datorită scrisului mare și aerat, dar și datorită stilului de scriere al autoarei Celine Kiernan, care reușește să ofere o poveste plină de suspans, pericole neprevăzute și mister.

“Luna era stranie în noaptea în care au venit vrăjitoarele și în care a murit tuși. De culoarea alamei și uriașă, părea că acoperă tot cerul.”

Tensiunea își face simțită prezența încă de la primul capitol și se menține pe tot parcursul cărții. Nu te poți destinde, dar nici nu o poți lăsa din mână.

O fetiță trebuie să facă față unei situații căreia nici cei mai puternici dintre adulți nu i-ar rezista prea bine: mama ei este fiica Reginei vrăjitoarelor zdrențăroase, iar acestea au venit după ea… Oare tuși, sub forma unei fantome, și Mup o vor convinge să nu plece?

Celine Kiernan a creat o poveste alertă, captivantă și plină de suspans, căreia tinerii nu îi vor rezista. O lectură care te atrage cu fiecare pagină citită, asemenea pânzei de păianjen care se lipește de tine și nu-ți mai dă drumul.

“— Numeroși sunt cei dornici s-o ademenească pe moștenitoare înapoi, dincolo de graniță, acum, când tuși a voastră nu mai e aici ca să ne oprească. Cine știe cine v-a răpit bărbatul, sperând să vă atragă dincolo.”

De aici, printre pericole, spaime și făpturi supranaturale, pornim într-o călătorie de salvare care poate avea sorți de izbândă sau nu… Mup cu siguranță se va maturiza mult prea devreme.

O aventură plină de mister, un pericol ce pândește dar nu se știe despre ce este vorba exact, iar scopul incursiunii în Cătunul Vrăjitoarelor este salvarea tatălui lui Mup.

Corbi ce vorbesc în rime, frați care se transformă în căței, stafii care le ajută, o mamă ce este total schimbată și Mup — tânăra care se vede nevoită să accepte atâtea lucruri stranii ce se petrec în jurul ei… și câtă putere au aici, cu câtă ușurință fac anumite lucruri!

“… Mup a urmat-o fără ezitare, ca și când ar fi străbătut o cărare marcată.

Era o senzație înviorătoare. Era incredibil.

Cât de rapid și ușor înainta. Cu câtă grație. Cat de sus era, deasupra lumii.”

Acest tărâm magic atrage, te face să uiți de tot ceea ce ai avut în lumea normală. Ca și cum aceste capacități mângâie orgoliul și scoate la iveală tot ce are omul mai rău în el…

Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! ne ilustrează o lume în care fiecare luptă pentru ceva, în care cel mai puternic conduce lumea, unde bunătatea a cam fost uitată…

Într-un stil cinematografic, extrem de ușor de imaginat, autoarea ne pune la dispoziție o lume fantastică unde binele și răul duc o luptă continuă.

“Și chiar îi părea rău. Nu pentru că încercase să-l ajute — de ce să-i pară rău în privința asta?— ci pentru că simțea toate cuvintele înțepenite în pieptul Corbului, cuvinte pe care nu avea cum să le reverse, și pentru că vedea cât de mult îl supăra acest fapt.”

Avem parte de momente grele, de lupte și de reglementarea unor nedreptăți. Dar, avem parte și de bunătate și corectitudine.

Această carte se citește cu frica-n sân și inima-n gât, cu emoția care-ți taie răsuflarea.

Dacă vor reuși sau nu, Mup și cei care o însoțesc, să-l găsească pe tatăl ei și-n același timp, să restabilească mersul firesc al lucrurilor în Cătunul Vrăjitoarelor, asta vă rămâne vouă să descoperiți.

“— Ai încredere în mine, Mup? a întrebat mama, ridicându-se în picioare. Ai încredere că mă voi ține de promisiunile astea?”

O carte care ne învață despre bine și rău, despre lupta constantă dintre cele două, pe care fiecare dintre noi o poartă.

Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! este lectura care îți înseninează ziua! Te captivează, iar la final ai tras câteva concluzii din care poți învăța câte ceva.

Mulțumesc, Storia Books, pentru exemplarul oferit spre recenzie.

18 gânduri despre &8222;Pieriți, vrăjitoare zdrențăroase! de Celine Kiernan&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.