Un duce neobișnuit de Sophie Barnes

Titlul original: A most unlikely duke

Autoare: Sophie Barnes

Seria: Diamante neșlefuite, vol. 1

Editura: Litera

Colecția: Iubiri de poveste

Anul apariției: 2019

Traducerea: Irina Fulger

Număr de pagini: 272

”Barnes își lansează noua serie cu o poveste fermecătoare ce ne amintește de Pygmalion.” — Booklist

”Raphe Matthews a rupt orice legătură cu aristocrația londoneză încă din copilărie, când asupra familiei lui s-a abătut o tragedie care l-a lăsat sărac și plin de datorii. Nevoit să câștige bani pentru a-și întreține cele două surori mai mici, ajunge să trăiască în Londra și să participe la meciuri dure de box. Însă viața i se schimbă complet când primește o moștenire impresionantă și devine noul duce de Huntley. Lipsit de educația aleasă a celor din înalta societate, Raphe se vede obligat să deprindă rapid manierele unui gentleman, moment în care primește un ajutor nesperat din partea frumoasei lui vecine.

Lady Gabriella Radcliffe știe că are responsabilitatea de a salva renumele familiei după căsătoria scandaloasă încheiată de sora ei. Dar, deși încearcă să-și controleze atracția irezistibilă pentru Raphe, fiecare zi petrecută împreună îi întărește convingerea că el ar putea fi bărbatul vieții ei. Cum scandalul amenință să îi distrugă pe amândoi, Gabriella trebuie să decidă dacă poate risca totul pentru iubirea unui duce neobișnuit.”

Sophie Barnes s-a născut în Danemarca, dar a locuit până acum în cinci țări de pe trei continente, și vorbește daneza, engleza, franceza, spaniola … și româna. A debutat în 2012 și de atunci a publicat 22 de romane, foarte apreciate de public.

A trecut ceva vreme de când am citit un Historical- romance… și trebuie să recunosc că-mi era dor de o carte cu o poveste frumoasă!

Sophie Barnes mi-a atras atenția datorită faptului că este o autoare nouă în colecția Iubiri de poveste. 

Un duce neobișnuit a fost o carte frumoasă și  relaxantă, despre înalta societate care nu este atât de înaltă… de cele mai multe ori. Ne prezintă o societate în care aparențele contează, părțile rele se trec cu vederea în ce-i privește pe unii nobili, iar demonii din dulapul unora sunt reținuți acolo. În această societate se remarcă două persoane care ies din tiparul prestabilit, care luptă pentru a trăi și a reuși.

Cu un stil de scriere alert, autoarea reușește să ne treacă prin toată gama emoțională posibilă, ne stârnește curiozitatea și ne face să iubim și să urâm cu pasiune situațiile prin care trec personajele noastre, dar și eroii atât de credibil și frumos conturați.

Mi-a plăcut foarte mult dedicația de pe prima pagină a cărții. Pentru cel ce a inspirat și pentru cei care au câte ceva de învățat din această carte:

“Pentru toți cei fără șansă din lume.

Și lui George Bernard Show pentru inspirație.”

Actiunea cărții are loc în Londra anului 1818, o Londră total diferită de cea actuală, Londra balurilor nobililor, a rochiilor cu crinolină și a bijuteriilor fastuoase, a intrigilor și alianțelor; dar și o Londră a celor săraci, oropsiți de soartă, care se chinuie zi de zi pentru a asigura supraviețuirea familiei.

Pătrundem direct în lumea boxului – nu ca sport între domnii înaltei societăți, ci cel de stradă, organizat pentru bani…

”… Black Swan, Raphe Matthews își retrase pumnul, cu mușchii încordați, suficient cât să analizeze unghiul și viteza cu care să elibereze toată forța. Calculul fu scurt datorită instinctului. În mai puțin de o secundă, pumnul lui zbură.”

Cine este Raphe și care e povestea lui?

Este destul de simplu: este un nobil scăpătat, fiu de preot, familia lui fiind ruinată. Tatăl s-a sinucis, mama a fugit cu un alt bărbat. După 15 ani de luptă pentru supraviețuire, norocul apare în viața lui și a surorilor sale: acesta devine moștenitorul unui ducat.

Lady Gabriella Radcliffe este eroina noastră principală, o tânără cu multă personalitate, obligată să se căsătorească bine pentru a spăla onoarea familiei după scandalul iscat de sora ei cu un an în urmă…

“— Deci, stai să văd dacă am înțeles. Lady Gabriella o să se sacrifice pentru o greșeală care nu-i a ei, doar ca familia să fie văzută bine?

— Păi… începu Humphreys. Dacă o spuneți așa…”

Este atât de incitant tot ceea ce se întâmplă încât nu-ți dai seama când zboară paginile. Ești captiv în poveste, curios să vezi dacă cei 3 servitori ai lui Raphe reușesc să-l instruiască pe acesta în arta de a se comporta conform rangului… Avem parte de multe momente amuzante.

Mi-a plăcut faptul că Gabriella, chiar și riscând mânia părinților ei, le ajută pe surorile ducelui: Amelia și Juliette, pentru a fi pregătite din toate punctele de vedere pentru pătrunderea în această societate selectă.

Este amuzantă interacțiunea dintre familia lui Raphe și Gabriella, asta fără să mai pomenim de atracția electrizantă pe care o simțim între cei doi. Discuțiile dintre aceștia sunt amuzante, spumoase, uneori acide și ironice, dar întotdeauna captează cititorul:

“— Întâi de toate, îi zise ea încet, nu sunt frumoasă, sunt…

— Nebună, murmură el. Dacă într-adevăr credeți asta.”

Pe măsură ce urmărim desfășurarea acțiunii, observăm cum sentimentele și atracția dintre cei doi devin din ce în ce mai vizibile. Fiecare luptă cu propriile gânduri, unul cu conservatorismul în care a fost crescut, celălalt cu lipsa încrederii în sine că se va ridica la nivelul partenerei. Ușor, ușor, cu pași timizi… se îndrăgostesc.

Încercările acestora de a face față propriilor emoții, dar și societății rigide, își spun cuvântul. Apar tot felul de situații mai mult sau mai puțin ciudate, cu potențial de scandal și bârfă. Iar autoarea Sophie Barnes ne oferă o poveste emoționantă, ce ne atinge sufletul și-l face să vibreze.

Nota mea pentru carte este 10.

16 gânduri despre &8222;Un duce neobișnuit de Sophie Barnes&8221;

  1. Frumoasă recenzie! Mulțumesc pentru impresii Geo, să știi că nu luasem cartea (am deja prea multe cumpărate și necitite), dar recenzia ta e foarte tentantă, așa că o s-o iau și eu, îmi place că ne arată și o altă față a Londrei și că are și umor.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.