Prințul nemilos de Holly Black

Titlul original: The cruel prince

Autoare: Holly Black

Seria: Făpturile văzduhului, volumul 1

Editura: Storia Books

Traducerea: Bogdan Voiculescu

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 423

”Firește că vreau să fiu ca ei. Sunt frumoși ca niște săbii făurite într-un foc divin. Vor trăi veșnic. Iar Cardan e chiar mai frumos decât ceilalți. Pe el îl urăsc cel mai mult. Îl urăsc atât de mult, încât uneori, când mă uit la el, abia mai pot să respir.”

“Jude avea șapte ani când părinții ei au fost uciși iar ea și cele două surori ale ei au fost răpite și duse să trăiască în înșelătoarea Înaltă Curte a Tărâmului Zânelor. Au trecut zece ani și acum Jude își dorește mai mult decât orice să-și găsească locul aici, în ciuda condiției sale de muritoare. Însă multe dintre zâne detestă oamenii. Mai ales Prințul Cardan, fiul cel mai mic și mai nemilos al Înaltului Rege. Ca să-și câștige locul la Curte, Jude este nevoită să-l sfideze și să suporte consecințele.”

”Luxuriantă, plină de pericol, o carte ca o bijuterie întunecată. Lumea lui Black este amețitoare, pătrunsă de un sentiment neîndurător de pericol. M-a captivat capitol cu capitol, pe tot parcursul aventurii lui Jude, care este o eroină de care te atașezi imediat — curajoasă, dar practică, întru totul umană. Această poveste savuroasă vă va seduce și vă va face să tânjiți mereu după încă o pagină.” — Leigh Bardugo 

“Vreau să văd volumul al doilea chiar acum. Holly e Regina Zânelor.” — Victoria Aveyard

”Încă o creație fantastică, profund antrenantă și pe deplin captivantă de la Black, care își merită locul pe toate rafturile de cărți YA.” — School Library Journal

Prințul nemilos este prima carte din seria Făpturile văzduhului. 

“Jude, care se confruntă cu o lume pe care o iubește și o urăște deopotrivă și care alege să obțină putere și siguranță în loc să rămână o persoană cu inima curată, este o naratoare captivantă indiferent ce urmărește cititorul — o acțiune care să-l țină cu inima strânsă, o poveste de dragoste fatală, trădări, complexitate morală — povestea de față este o aventură pe cinste.” — Booklist

Se știe că îmi plac cărțile fantasy, iar aceasta nu a fost mai prejos. Prin intermediul acestui prim volum al seriei am pătruns în tărâmul zânelor. Și nu era acela al făpturilor bune și magice din cărțile de noapte bună pentru cei mici, ci într-o lume dură, plină de trădări și comploturi, de intrigi complicate și de oameni răi și prefăcuți. Acum, să nu vă închipuiți că nu am avut și personaje bune, cu care am rezonat și pe care le-am îndrăgit foarte mult.

“Într-o după-amiază toropită de duminică, un bărbat îmbrăcat într-un pardesiu lung și întunecat s-a oprit în fața unei case, pe o stradă mărginită de șiruri de copaci. Nu a parcat nicio mașină și nici nu a venit cu taxiul. Niciun vecin nu l-a văzut plimbându-se pe trotuar. A apărut pur și simplu, ca și când ar fi pășit din umbră în umbră.”

Cu suspans, pășim în poveste, deja fiind atenți și întrebându-ne ce urmează să se întâmple…

Le cunoaștem pe gemenele în vârstă de 7 ani și pe Vivien — sora mai mare. Apoi asistăm la masacrarea părinților gemenelor și la dezvăluirea unor secrete bine tăinuite.

“Jude și surorile ei au plâns tot drumul până la Tărâmul Zânelor.”

În amintirea fetelor, doar lucrurile importante sunt clare, restul este învăluit în ceață.

Autoarea Holly Black ne poartă prin moarte, duritate, sânge și cruzime, scoțând la iveală spioni, comploturi și dorințe ascunse. Ne oferă o întreagă gamă de ființe magice: pixi, gnomi, zâne cu urechi ascuțite, muritori vrăjiți de zâne, cai de rugină și broaște ce pot fi călărite…

Aflăm prin intermediul lui Jude că există moduri în care te poți feri de zâne: pumni întregi de sare, ciorapi întorși pe dos sau coliere de scorușe…

Zânele din Prințul nemilos sunt manipulatoare, rele uneori, foarte puternice și de necontrolat. Sunt foarte mândre și-n același timp, nemuritoare. Pe tărâmul lor, oamenii sunt micile ființe ciudate: slabi, mincinoși și ușor de manipulat și totuși, foarte importanți la Curtea regelui Eldred.

“Am fost crescută de bărbatul care mi-a ucis părinții, într-o lume plină de monștrii. Trăiesc cu această spaimă, o las să îmi pătrundă în oase și o ignor… Nu tânjesc să devin egală cu ei. În inima mea, tânjesc să îi întrec.”

Tânăra Jude este personajul central al cărții, o tânără absolut uimitoare, curajoasă, puternică și ambițioasă, chiar vicleană atunci când o cere situația. Datorită dorinței sale de a fi pe picior de egalitate cu zânele, Jude face uneori lucruri nebunești, împinge limitele și sfidează regulile.

Holly Black a reușit să-mi sfărâme iluziile cu privire la zâne, să mă trezească ca să spun așa. Mi-a oferit în schimb, o acțiune mai mult decât alertă, o cursă cu obstacole dacă vreți. Unde fiecare realizare aducea după sine și un alt pericol.

Jude, totuși, are un atu care o situează deasupra zânelor: putea să mintă, ceea ce era o armă redutabilă. Dar, oare putea face față urii lui Cardan?

“Am fost martoră la grozăvii mai mari decât aripi smulse ori insulte la adresa mea. Zânele își compensează neputința de a minți cu un întreg arsenal de înșelătorii și cruzimi. Cuvinte răstălmăcite, farse, omisiuni, ghicitori, scandaluri, ca să nu mai zic de faptul că se răzbună unii pe alții pentru afronturi străvechi, pe jumătate uitate. Vremea e mai puțin schimbătoare decât ei, marea, mai puțin capricioasă.”

Jude se luptă cu prințul Cardan într-un nesfârșit duel al voințelor. Dar propunerea prințului Dain schimbă totul:

“— Nimic altceva decât ceea ce mi-ai oferit deja. Ai vrut să-mi oferi jurământul și sabia ta. Primesc. Am nevoie de cineva care știe să mintă, de cineva ambițios. Fii spioana mea. Alătură-te Curții mele a Umbrelor. Îți pot dărui o putere mai mare decât ai sperat vreodată. Nu e ușor pentru oameni să trăiască aici, alături de noi. Dar eu aș putea face să-ți fie mai ușor.”

Ei bine, nu este foarte greu de prevăzut ce va alege Jude, care primește și ceva la schimb. Dar, darurile zânelor putem spune că sunt surori cu cele ale grecilor… De ce spun asta? Păi, nu poți avea foarte mare încredere în ele și întotdeauna, cel care face darul își lasă posibilitatea unui mic avantaj asupra ființei căreia i l-a conferit!

Lucrurile se complică, iar aventurile lui Jude în lumea stranie și captivantă a zânelor ne prind în mreje din ce în ce mai strâns.

Sunt tare curioasă să aflu dacă Jude reușește să îl învingă pe prințul Cardan, sau dacă acesta se va dovedi un oponent redutabil?

“— Pentru că ești ca o poveste care încă nu s-a desfășurat. Pentru că vreau să văd ce vei face. Vreau să fac parte din desfășurarea poveștii.”

Tocmai acest lucru îl pot afirma și eu la finalul acestui prim volum uimitor al acestei serii. Un volum care surprinde prin răsturnările de situație ce survin la fiecare pagină, care oferă o mulțime de posibilități.

Mulțumesc editurii Storia Books pentru exemplarul oferit spre recenzie.

12 gânduri despre &8222;Prințul nemilos de Holly Black&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.