Copiii din ceață de Laura Știrbu

Titlul: Copiii din ceață

Autoare: Laura Știrbu

Seria: Vicontele Verenței Pierdute, volumul 2

Editura: Quantum Publishers

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 302

”Au trecut 10 ani de la Revoluția sângeroasă care a unit ținuturile valahe. Ca să îndeplinească voia conducătorilor însetați de putere, mii de valahi au plătit cu viața, iar sute de familii au fost distruse.

Iustinian Mojic și Liliana Venin sunt orfanii Revoluției, având un viitor mai măreț decât și-l pot imagina. Soarta i-a readus împreună la SanteVel, de unde vor îngenunchea întreaga Valahie Unită. Alătură-te luptei lor și descoperă în tine puteri pe care, până acum, nu credeai că le ai!”

”Enigmatică, fascinantă, magică, încântătoare. O poveste ce nu trebuie să lipsească din lista de lecturi obligatorii!” — Diana Daniela Macovei, Lectură pentru suflet

”Autoarea ne transpune într-o lume magică, de care ajungi să te îndrăgostești în mod iremediabil.” — Oana Nica Alexandra, Crâmpeie de suflet

”O poveste uluitor de inteligent construită! Laura Știrbu m-a surprins cu această serie al cărei fan am devenit.” — Theo Anghel

Lumina lui Trodheim, primul volum al seriei Vicontele Verenței Pierdute este cartea care mi-a oferit o lume deosebită. Un fantasy epic medieval superb, desfășurat în vremuri demult apuse.

Copiii din ceață a fost o continuare pe măsura așteptărilor! Multă acțiune, răsturnări de situație care mai de care mai ingenioase, o lume plină de elemente fantastice și cu iz de străvechi, desfășurată pe teritoriul țării noastre. Autoarea Laura Știrbu a reușit și de această dată să mă impresioneze cu imaginația ei debordantă. Dragoni speciali, personaje care atrag atenția tocmai prin calitățile și defectele pe care le posedă.

Mi-a făcut plăcere să-l reîntâlnesc pe Iustinian Mojic, eroul nostru curajos și să asist la aventurile sale la SanteVel.

”Pe scena lumii, Valahia Unită le fu prezentată cu fast celorlalte nații, ca o pasăre Phoenix ce renăscuse din propria-i cenușă. În spatele cortinei, leșurile peste care se călcase pentru a făuri acea uniune erau încă proaspete.”

Despre lupte și distrugeri și pierderi de vieți omenești; despre pace, reconstrucție și interese perfide… Toate ne sunt redate într-un stil captivant, care nu ne permite să lăsăm cartea din mână.

Laura Știrbu știe să scrie în așa fel încât cititorul să se trezească prins în capcana de la SanteVel și să încerce să anticipeze spre ce se îndreaptă…

Să pornim la drum, așadar!

“A știut că a procedat bine când, întors într-o zi de la AluvioVel, l-a auzit strigând pe plajă în gura mare: 

— O să mă fac Zburător, o să devin Meister și o să conduc toți dragonii Valahiei Unite!”

Trecut și prezent împletite într-o poveste deosebită! Istoria lui Iustinian și Liliana, chiar și a lui Leopod — despre care mai aflăm câte ceva din timp în timp. Evenimentul principal în jurul căruia se învârte acțiunea cărții este Duopolul ce se va desfășura la AluvioVel. Aici se aleg cei mai curajoși Zburători și nu numai!

Iustinian este din ce în ce mai curios în ce privește propriul lui trecut, chiar își dorește să descopere întregul adevăr.

“Se părea că băiatul nu avea încotro decât să aibă răbdare și să respecte planul original. Trebuia să aștepte reîntoarcerea lui Relicvă.”

Dacă va descoperi sau nu trecutul rămâne de văzut.

Comploturile pentru prinderea lui Leopod sunt în toi, toți vor să îl prindă și au căzut de acord că-l vor mort. Este o decizie cu care sunt de acord toți cei cu putere de decizie în Valahia Unită. Speră captureze la Duopol.

O vor face? Nu o vor face?

Cert este că la Duopolul acesta au loc răsturnări de situație, iar Liliana Venin se află chiar în centrul acestor schimbări neașteptate.

“Nederanjat de gest, bărbatul o privi îndepărtându-se cu un sentiment de satisfacție. Exact aceea era atitudinea unei Zburătoare căreia îi fuseseră tăiate aripile.”

Pe de altă parte, Iustinian continuă să aibă vise ciudate în care-l visează pe dragonul Incipit. Vise ce-l pun pe gânduri și despre care încă nu reușește să se dumirească sau să le înțeleagă:

“— Apa mea de-o vei avea / Pe Ea o vei recăpăta / De nu ar vrea să te asculte / Adu-i amintiri plăcute / De nu ar vrea să le creadă / Ia-i de la ochi basmaua neagră…

— Împreună mereu să fiți / Împreună să muriți / Sub semnul destinului / Făr’ de sora chinului / Supt semnul mamei / Făr’ de sora boalei…”

Acest vis straniu îl conduce pe Iustinian în miezul nopții la ușa directoarei Celestra. O roagă pe aceasta să-i interpreteze visul…

“— Dragonul mi-a spus să o găsesc pe ea. Eu cred că e vorba de o soră. Unchiul meu nu mi-a spus niciodată de o soră. Avea ceva cu fetele. Poate de aia nu m-a luat decât pe mine?”

Iustinian ne oferă surpriză după surpriză. Își dorește să aibă propriul lui dragon, ca orice Zburător care se respectă. Iar la festivitățile cetății SanteVel, acesta este uimit de ceea ce i se întâmplă:

“Până se dezmeticiră cei de pe teren, fu prea târziu.

O pată întunecată apăru pe cer și plonjă amenințător spre banca spectatorilor.”

Ce se întâmplă?

“Puiul negru îl prinse cu ghearele de umeri, și o zbughise în aer cu micul Zburător. Dragonul plană deasupra studenților înfricoșați, acompaniat de țipetele disperate ale băiatului.”

În sfârșit, se pare că dorința lui Iustinian de a avea un dragon s-a împlinit!

Acțiunea complexă a cărții ne solicită atenția pagină după pagină, evenimentele vin în cascadă, fără oprire. Iar cititorul nu poate face altceva decât să țină ritmul.

Iustinian și Liliana continuă să mă uimească prin ceea ce fac, chiar dacă pe Iustinian îl înțeleg, dar Liliana este cea care mă intrigă deoarece scopurile ei sunt cumva, menținute ascunse. Oricum, cei doi dau dovadă de un curaj nebun, sunt efervescenți și pur și simplu par să facă neimportant absolut orice se întâmplă în jurul lor dacă aceștia nu se află în centrul acțiunii.

Copiii din ceață mi-a permis să înțeleg mai bine acțiunea poveștii, dar pe măsură ce unele aspecte îmi erau revelate, altele apăreau la orizont învăluite în ceață.

La SanteVel totul se desfășoară după același tipar bine definit: antrenamente, lecții și teste, lupte, comploturi și o mulțime de farse. Și totuși, bate vântul schimbării! Schimbări majore pentru Valahia Unită, schimbări mici, care vor avea influențe peste timp.

Juniorii cercetează secretele seniorilor, iar când aud zvonurile cum că Liliana Venin și ai ei folosesc Mortifia — o substanță periculoasă despre care puteți afla citind cartea, intră cu adevărat în pielea unor mici detectivi. Iar ceea ce descoperă…

“Amețită, Mădălina pică jos. În scurt timp, începu să-și revină, iar prima sa realizare clară fu aceea că respira. Fu șocată de acel fapt, dar și mai șocată fu când își dădu seama că, în sfârșit, putea să simtă acea emoție sfâșietoare. Gâfâi, speriată, ca și cum s-ar fi trezit dintr-un coșmar. Nu își putea aminti dacă respirase în tot acel timp sau dacă își simțise bătăile inimii. Nu putea aproxima cât timp făcuse din cameră până acolo. Știa că alergase repede și mult, însă nu se simțea nicidecum obosită.

Cu Mortifia, parcă fusese prinsă într-o transă. Fusese ea, însă parcă numai mintea ei, complet deconectată de suflet și cu un trup care sfidase legile normale ale fizicii. Pentru o perioadă scurtă de timp, Mădălina Rimen fusese un monstru.”

De aici, totul se precipită, au loc noi și noi schimbări, planuri și comploturi cu diferite scopuri. Între timp, tinerii noștri își văd în continuare de lecții și antrenamente, se maturizează pe măsură ce învață.

Laura Știrbu a reușit să mă facă să-mi doresc cât mai curând volumul viitor.

“Am văzut viitorul, Lili. Al meu și al tău. O să moară cineva drag nouă și nu o să mă pot ierta dacă e din cauza Mortifiei, iar eu nu am făcut nimic să opresc asta.”

Pentru a descoperi urmările unor discuții interesante între Zburători și a afla totul despre finalul unor comploturi, rezultatul unor minciuni și toate lucrurile neprevăzute care apar la orizont, nu trebuie decât să deschideți   Copiii din ceață și să pășiți cu încredere la SanteVel.

Mulțumesc editurii Quantum Publishers pentru exemplarul oferit spre recenzie.

10 gânduri despre &8222;Copiii din ceață de Laura Știrbu&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.