Lovește-ți inima! de Amelie Nothomb

Titlul original: Frappe- toi le coeur

Autoare: Amelie Nothomb

Editura: Trei

Traducerea: Claudiu Constantinescu

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 144

”Marie e cea mai frumoasă fată din orașul ei de provincie. Toate colegele de școală o invidiază pentru că se întâlnește cu cel mai râvnit băiat din oraș. Dar, după ce rămâne însărcinată și o naște pe Diana, lucrurile se schimbă. Diana fură inimile tuturor celor pe care îi întâlnește, făcând-o geloasă pe mama ei.

Lovește-ți inima! spune povestea Dianei.

Povestea unei tinere excepționale care crește fără iubirea mamei. Povestea relațiilor ei cu alte femei: cu Elisabeth, prietena ei cea mai bună, cu Olivia, mentorul ei, cu sora ei Celia și, bineînțeles, cu mama sa. E o poveste despre sentimentele mai puțin nobile care animă relațiile umane: rivalitate, gelozie, neîncredere.

Cu inteligență și umor, Amelie Nothomb construiește un roman complex despre dificultățile relației mamă — fiică.”

”Unul dintre cele mai bune romane ale lui Amelie Nothomb. Sfâșietor, crud și impecabil scris.” — Lire

”Citiți Amelie Nothomb! E ca și când ai deschide un sac plin cu surprize.” — Le Globe – Lecteur

”O carte excelentă despre gelozie, maturizare, relația mamă — fiică, tărie de caracter și trădare.” — Le Salon Litte’raire

Amelie Nothomb (pe numele ei adevărat Fabienne Claire Nothomb) s-a născut în 1966, în orașul belgian Etterbeek, într-o familie de diplomați. A locuit în Japonia de la doi la cinci ani, apoi în China, Statele Unite, Bangladesh, Burma și Laos. A debutat în 1992 cu romanul Igiena asasinului și a câștigat numeroase distincții, printre care Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze și de două ori Premiul Alain – Fournier.

Cărțile ei au fost traduse în peste douăzeci și cinci de limbi.

Lovește-ți inima! este primul roman din seria de autor Amelie Nothomb.

Prietena mea Ana a fost cea care m-a ispitit să citesc această carte. Iar coperta și descrierea cărții au fost cele care m-au convins că va fi o carte pe gustul meu. Și așa a fost!

Lovește-ți inima! este o carte dură, despre o relație complet atipică mamă — fiică, așa cum nu ar trebui să existe. Dar s-au mai văzut asemenea cazuri…

Un roman care-ți schimbă perspectivele și care te face să te întrebi cum de este posibil așa ceva. Un roman cu substrat psihologic, o carte care te lovește datorită emoțiilor ce te iau cu asalt, datorită faptului că înțelegi motivațiile mamei chiar dacă nu ești de acord cu felul în care reacționează aceasta. Și totuși…

“Marie avea nouăsprezece ani, venise vremea ei. O aștepta o viață formidabilă, simțea lucrul ăsta. Făcea o școală de secretare, ceea ce nu prevestea absolut nimic — trebuia să facă și ea o școală.”

La prima vedere, tânăra Marie este o fată ca multe altele, ce nu iese cu nimic în evidență în afara frumuseții fizice. La prima vedere! Apoi, observăm că tânăra este fericită doar atunci când este în centrul atenției, adulată de băieți și urâtă de fete.

Reușește să se căsătorească cu cel mai râvnit burlac al orașului, fiul farmacistului: Olivier. Să nu vă închipuiți însă că este îndrăgostită… Pur și simplu, tânăra Marie se dovedește a fi o fată superficială, egoistă, care vrea doar să fie în centrul atenției…

Sarcina fetei a venit și a trecut… ea a trăit-o dormind. Efectiv, somnul a fost refugiul ei, evitând astfel să se gândească la copil. Momentul nașterii trece și el fără a reuși să trezească în tânăra mamă vreo emoție:

“Marie nu simțea nimic, nici dezamăgire, nici bucurie.”

Iar reacția soțului ei la vederea fetiței o îngheață efectiv:

“Ea se uită la bebeluș și își zise în sinea ei: De-acum nu mai e treaba mea. E a ta. 

Era în ziua de 15 ianuarie 1972. Marie avea douăzeci de ani.”

De aici, totul a mers din ce în ce mai rău:

“Prietene de tot felul treceau s-o vadă pe Diane. De fiecare dată, acestea începeau să strige: Vai, ce frumusețe! Nu pot să cred, ce copil frumos! Marie încerca să-și ascundă durerea pe care o simțea în acele momente. Ce a rănit-o cel mai mult a fost iubirea fulgerătoare cu care părinții ei au înconjurat-o pe nepoțica lor.”

Cea care realizează cu adevărat ce se întâmplă este chiar mama lui Marie. Aceasta îi spune soțului că fata lor este geloasă și invidioasă pe micuța Diana deoarece aceasta atrage atenția tuturor.

“Bunicii o primiră pe nepoțica lor cu atât mai afectuoși cu cât erau conștienți de privațiunile pe care le îndura. Viața de zi cu zi a bebelușului se schimbă radical.”

Lovește-ți inima! este cartea care te seacă emoțional, te consumă văzând tratamentul diferențiat pe care o mamă îl aplică copiilor ei. Această poveste reușește să stoarcă lacrimi și să facă cititoarele, mai ales pe cele care sunt și mame, să le vină să o scuture bine pe Marie.

Pe Diana nu ai cum să nu o îndrăgești încă din prima clipă. Și ajungi să o iubești pe măsură ce o vezi crescând și rămânând la fel de bună la suflet, chiar dacă, diferențele mamei sunt perfect vizibile.

“Când o vedea pe Celia topită de dragoste în brațele mamei sale, își aducea aminte de îmbrățișarea celei care fusese cândva zeița ei și simțea căscându-se din nou în ea hăul disperării.”

Diana își poartă durerea în suflet, neîmpărtășind-o nimănui, iar acest fapt o face să fie retrasă și circumspectă în privința unora. Cu toate acestea, pe bunica Olivia o adoră!

Acest roman ne descrie viața unui copil neiubit de mamă, lăsat de-o parte. Și-n același timp ne permite să observăm modul cum crește și se dezvoltă. Cum interacționează cu ceilalți, cu celelalte femei care apar în viața ei.

Autoarea Amelie Nothomb se dovedește a fi o fină cunoscătoare a psihicului uman, o observatoare precisă a relațiilor mamă – copil și mamă – fiică în mod deosebit.

Un roman cu valențe psihologice ce poate fi folosit pe post de material didactic. Fiecare dintre cititori poate învăța câte ceva din această carte.

Pas cu pas, am cunoscut-o pe Diana, am înțeles-o și m-am mirat de puterea fetiței și a femeii care a devenit. O femeie demnă de admirat! Care a știut să treacă peste acest comportament bizar al mamei ei.

Lovește-ți inima! este un roman care schimbă păreri, perspective și chiar personalități. Un roman etalon în acest tip de relație toxică mamă – fiică. Un roman despre greșeli, efecte  pe termen lung și puterea de a lăsa în urmă tot ce te-a rănit.

Nota mea pentru carte este 10.

Publicitate

14 gânduri despre &8222;Lovește-ți inima! de Amelie Nothomb&8221;

  1. Se pare că am judecat greșit aceasta carte. Mă gândeam că nu poate ajunge la o intensitate in atât de puține pagini. M-am înșelat se pare. Îți mulțumesc mult pentru recomandare!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Ce mi s-a parut interesant la carte a fost chiar reactia lui Marie fata de ceilalti doi copii, fratii mai mici ai lui Diane, atat de bizar de diferita. Am gasit totusi un pic unilateral dezvoltata povestea, insa de impact. Frumoasa recenzia, ma bucur ca ti-a placut romanul!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Foarte tare mi-a plăcut romanul ăsta, e dovada vie că esențele tari se țin în sticluțe mici. Felicitări pentru recenzia minunată și ispititoare! ❤ Ai reușit să surprinzi ideile de bază ale cărții.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.