Nix cel afurisit de Lena Coakley

Titlul original: The wicked Nix

Autoare: Lena Coakley

Ilustrații: Jaime Zollars

Editura: Storia Books

Traducerea: Dragoș Tudor

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 184

”Nix cel afurisit este ca o prăjitură – delicioasă; vă va umple sufletul. O combinație de umor, de pierdere dureroasă și de speranță a revederii, Nix cel afurisit este o meditație asupra minciunilor pe care ni le spunem ca să ne protejăm și a modurilor neașteptate în care ne putem forma o familie. O poveste sclipitoare, surprinzătoare, minunată.” — Kelly Barnhill, câștigătoare a medaliei Newberry pentru cartea “Fata care a băut luna”.

” O carte rară și încântătoare. Năstrușnică și emoționantă deopotrivă, această poveste are menirea de a ajunge la sufletele tuturor cititorilor îndeajuns de norocoși să-i descopere magia. Este clar cea mai frumoasă poveste cu zâne pe care am citit-o în ultimii ani.” — Jonathan Auxier, autorul cărții Sweep: The Story of a Girl and Her Monster.

Nix cel năstrușnic, care trăiește în pădure, nu are gânduri bune. Draga lui Regină a zânelor a plecat și i-a lăsat o misiune foarte importantă: să protejeze pădurea de cei mai periculoși dușmani — oamenii.

Când un intrus încăpățânat intră fără permisiune pe teritoriul lui, abilitățile lui Nix sunt puse la încercare, astfel că născocește câteva șiretlicuri ca să-l alunge pe bietul bărbat – om. Dar când eforturile sale nu merg cum și-a imaginat, devine clar că acest intrus, dar și mica făptură a zânelor, nu prea sunt ceea ce par a fi.

Această poveste splendidă a Lenei Coakley, cu minunatele ilustrații de Jaime Zollars, explorează nemuritoarele legături de familie și bucuria de a găsi un cămin în cele mai neașteptate locuri.”

LENA COAKLEY este autoarea volumelor “Witchlanders” și “Words of Ink and Shadow”. A urmat cursurile de creative writing de la Sarah Lawrence College, iar în prezent locuiește în Toronto.

JAIME ZOLLARS este ilustratoare de cărți pentru copii. Îi plac basmele, pictorii flamanzi și fotografiile găsite în târgurile de vechituri. Locuiește în Charleston, Carolina de Sud.

O carte pentru copii perfectă pentru vacanța de vară. O poveste ce îmbină lumea reală cu lumea ființelor magice, acțiunea cărții petrecându-se într-o pădure a zânelor. O poveste frumoasă, care atrage copiii prin stilul simplu și alert, folosind propoziții scurte.

“Mai domolesc pasul când mă apropii de cabană. Ciocănitul s-a oprit. Nu văd pe nimeni, dar știu că este acolo. Îi simt mirosul sau cel puțin așa cred. Asemenea tuturor oamenilor, și el miroase a săpun și face baie și mănâncă doar cu furculița. Groaznic.”

Nix este hotărât să-l alunge din pădurea zânelor pe bătrânul care vrea să locuiască în cabană. Ba chiar îl și amenință pe bărbat. Și este cu atât mai surprins când acesta îi dă un răspuns la care nu s-ar fi așteptat:

“— Fă tot ce poți mai rău, Nix, afurisitule, cea mai odioasă făptură dintre toate zânele. Cabana asta e a mea, așa că nu voi pleca niciodată!”

După o noapte în care s-a zvârcolit când pe-o parte, când pe alta, Nix se tot gândește ce să facă să-l alunge pe om din pădure… Domnul Verde îl sfătuiește, apoi Rose cea Înțeleaptă, care este o fetiță, îi dă sfaturi utile lui Nix.

O poveste amuzantă care le vorbește tinerilor despre prietenie, înțelegere, farse, despre protejarea naturii, despre bucurie și căldura unui cămin.

Acum un an, la Solstițiul de Vară, toate zânele au dispărut, mai puțin Nix. Speră că se vor întoarce curând. Până atunci, este hotărât să aibă grijă de pădure.

De aceea îi înfundă coșul de fum bărbatului de la cabană, îi aruncă toate șindrilele de pe acoperiș și îi pune mărăcini în grădină…  doar, doar, va reuși să-l gonească de aici.

Apoi povestea se schimbă brusc atunci când Nix decide să i se arate bătrânului. Și este profund șocat când omul îi spune că el nu e zână, e un băiețel!

“Acum urlu din vârful stejarului cel bătrân. Urlu până când minciunile bărbatului – om încetează să-mi mai umple mintea. Urlu până știu din nou cine sunt. Nix. Nix cel afurisit. Cea mai odioasă făptură dintre zâne.”

Atunci când bărbatul îi spune o poveste lui Nix, o poveste care schimbă întregul fir al cărții, face cititorul să privească istoria lui Nix și din alt unghi.

O lectură captivantă din care cei mici au câte ceva de învățat. Vă las pe voi să descoperiți despre ce este vorba.

Multumesc editurii Storia Books pentru exemplarul oferit spre recenzie.

6 gânduri despre &8222;Nix cel afurisit de Lena Coakley&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.