Detectivă de ocazie de Laura Stanci

Titlul: Detectivă de ocazie

Autoare: Laura Stanciu

Editura: Petale scrise

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 182

”Iolanda Cristoloveanu este o coafeză simpatică, recent devenită mamă, ce încearcă să îmbine plăcut responsabilitatea de proaspăt părinte cu predilecția spre aventură, pe care o menține citind romane polițiste și imaginându-se în rol de detectiv perspicace, asemeni celor dintre filele cărților. Atunci când cadavrul poștașului cartierului este găsit în scara blocului unde locuiește, impulsionată de curiozitatea sa nativă, Iolanda încearcă prin toate mijloacele disponibile oricărei vecine comunicative, care nu are autoritatea investigativă a poliției, să descopere cât mai multe indicii despre crimă și să demaște făptuitorul.” — Marius Andrei, Cărți, Analogii, Antologii

”O carte detectivistică presărată cu umor și sarcasm. O lectură cu adevărat delicioasă, numai bună pentru relaxare. Sunt sigură că orice cititor o va îndrăgi pe Iolanda și stilul ei de a fi. “Detectivă de ocazie” este o carte polițistă, completată de o poveste de dragoste, dar nu este o simplă carte pe care să o adaugi în bibliotecă și pe care o uiți după ce ai citit-o. Dimpotrivă, îți va răsări în memorie din când în când și vei vrea să o recitești!” — Eva Ancuța Hamza — Rândurile Evei

O parodie la adresa cărților polițiste!

O carte care te amuză, te relaxează și îți oferă clipe frumoase. Umor de calitate, ironii fine și o acțiune alertă fac din Detectivă de ocazie cartea perfectă pentru concediu. Nu ai cum să nu apreciezi tipologia personajelor inspirate din viața de zi cu zi. Adică, o vecină curioasă și băgăreață cred că avem mulți dintre noi.

Încă din introducere am prins drag de Iolanda, o tipă sinceră și spumoasă, pe care o adori. Mi-a plăcut modul comic în care se prezintă, fără false pretenții:

“Sunt o femeie obișnuită, zic eu. Nu am vreo super-putere, deși mi-aș dori… O, Doamne, cât mi-aș dori! Pe care să o aleg? Da… să dau timpul înapoi? Nu, nu, nu, prea banal și suntem și așa în urmă cu toate! Să mă pot teleporta? Ar intra în faliment ăia de la companiile de taxi, că aș face eu bani teleportându-i pe alții unde își doresc (contra unei sume modice, of course!)”

Cu un stil spumos și sarcastic, Iolanda se remarcă în panoplia personajelor feminine autohtone. Te face să-i savurezi fiecare replică și să-i apreciezi curiozitatea și ingeniozitatea.

”Mereu mi-am dorit să ajung și eu o mică detectivă cu super- puteri de deducție, dar neuronii mei nu au fost de acord cu mine în această privință. Ce să-i faci? Nu le poți avea pe toate — și frumusețe și deșteptăciune brici, și devreme acasă și, mai, iunie, iulie…”

Un roman care poate fi pentru cititor o doză bună de bună dispoziție.

Detectivă de ocazie se citește ușor, nu te obosește absolut deloc și are o intrigă interesantă.

Autoarea, în stilul caracteristic Iolandei, ne azvârle brusc în toiul acțiunii, cu același umor sec, plin de savoare:

“Ajungând în fața blocului, observasem, atât eu cât și flăcăul, care făcuse ochii cât cepele și deja îi sclipeau steluțe în priviri, haosul de acolo — lume multă ca la solduri de haine, unii care erau îmbrăcați în niște halate albe, parcă ginisem și vreo câțiva polițiști… Ce mai, în fața scării se turna cel mai nou episod din CSI: București!”

Dar, până să afle Iolanda noastră care-i grozăvia, se pare că vecina Mărioara se pregătește de rolul de Oscar al vieții ei… pe ocolite, ne trece și prin istoria ei în bloc, prin vecinii ce au locuit aici…

“Puneam pariu că înainte să-mi povestească care e “oroarea” asta, o să fie în stare să-mi povestească și cum se înțelegea ea cu Vlad Țepeș când a locuit aici! Cum, nu știți?! Da, avea aici, în bloc un apartament cu două camere, semidecomandat, dar după ce s-a însurat a treia oară, a turnat al cincilea copil și l-a enervat vecinul de palier, care îl reclamase deja de mai multe ori pentru deranjarea liniștii publice și mai băgase și multe strâmbe, că prea toată ziua se perindă pe la ușa lui fel de fel de turcaleți, s-a decis că mai bine își face penthouse la Târgoviște, unde poate să dea petreceri în voie.”

Povestea este simplă: poștașul Petrică este asasinat, un cuțit înfipt în spate.

“Oare cine îl ucisese pe poștașul nostru atât de banal și aparent insignifiant? Și, mai ales, de ce?”

Totul se complică atunci când draga noastră Iolanda, făcând pe detectiva de cartier, hotărăște să facă propriile investigații. Ei bine, totul capătă un sens nou sub atenta privire a fetei noastre.

Sincer, demult nu am mai citit o carte polițistă la care să râd cu gura până la urechi! Mi-aș dori să se facă un film după ea, ar fi o comedie fantastică!

În scenă își face apariția și agentul Zorilă Mihai, dar și inspectorul principal Victor Cimlea; care interoghează toți locatarii scării unde a avut loc crima, inclusiv pe Iolanda Cristoloveanu.

Iolanda este o tânără de treizeci și ceva de ani, mamă a unui băiețel de un an — Geo, o tânără energică, cu o imaginație debordantă și plină de vervă. Este genul tipic de femeie care adoră bârfa, curioasă afară din cale și extrem de hotărâtă să afle cine este autorul acestei crime care a pus pe jar capitala. Bine, fie vorba între noi, este vorba de vecinii ei din scară și cam atât, dar asta nu contează.

Prin radio șanț… bârfa ajunge la urechile Iolandei. O prietenă de-a clientei sale a auzit când aerisea că poștașul Petrică avea o amantă…

“Aflasem ceva important, poate o pistă bună.”

Zis și făcut! Cu cățel, cu copil, Iolanda pornește la drum. Află traseul fostului poștaș, apoi este ferm hotărâtă să afle mai multe detalii care ar putea elucida misterul crimei.

“Dar-ar dracii în ea de treabă! Să fii detectiv amator e treabă serioasă, nicidecum ca în filme unde se ivesc indicii oriunde te uiți.”

Și astfel, din bârfă-n bârfă, cu frânturi de informații, detectiva amatoare Iolanda Cristoloveanu este hotărâtă să rezolve misterul crimei și să găsească criminalul. Doar a citit ea prin cărți și a văzut în filme cum se procedează…

Am devorat efectiv cartea, savurând atât investigațiile neobișnuite ale Iolandei cât și straniul comic de situație. La final, nu am putut trage decât o singură concluzie: Detectivă de ocazie este romanul pe care vi-l recomand din suflet. Pentru concediu este perfect!

Mulțumesc editurii Petale Scrise pentru exemplarul oferit spre recenzie.

13 gânduri despre &8222;Detectivă de ocazie de Laura Stanci&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.