Farmecul mării de Marina Costa

Titlul: Farmecul mării

Autoare: Marina Costa

Editura: Amanda Edit

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 214

”Așadar, cu o copilărie îmbogățită prin romanele lui Jules Verne și prin episoadele filmului serial “Toate pânzele sus”, — după spusele autoarei —, care i-au deschis apetitul pentru crearea propriei lumi ficționale, Marina Costa se distinge deja printre romancieri, stabilindu-se, bine poziționată de altfel, pe linia romanelor de aventuri. De aceea, așteptăm cu sufletul la gură o nouă carte, care ne ține cu respirația tăiată, dar și cu bucuria alegerii unor finaluri pline de iubire și speranță.” — drd. Mihaela – Mariana Cazimirovici

Autoarea Marina Costa și cărțile sale mi-au fost recomandate de prietena mea Ana, care a știut să-mi stârnească interesul.

Vara aceasta a fost momentul perfect să încep una dintre creațiile domniei sale, ce au ca temă comună marea.

Farmecul mării m-a impresionat și datorită coperții deosebite, o pictură superbă a unui port: nave, muncitori, apă!

Romanul este scris din punctul de vedere al eroinei principale, pe numele său Marina. Este un roman de aventuri, tineresc, plin de viață, culoare și energie. O carte pe care am citit-o cu plăcere, am savurat fiecare aventură care m-a îndemnat la visare.

O poveste de viață. Asemănătoare mării, această poveste cuprinde și tragedii dar și bucurii.

“M-am născut pe mare și farmecul ei a avut întotdeauna un efect puternic asupra mea. Marea mi-a dat numele ei, odată cu puterea de a rezista la încercările sorții, sădindu-mi iubirea în suflet. Nu m-am putut despărți de ea. Chiar dacă am încercat, pentru o vreme, din diferite motive, tot la marea mea iubită m-am întors de fiecare dată.”

Marina ne prezintă și restul personajelor cărții: tatăl aromân, pe unchiul său pe nume Costa, dar și pe Diamandis — un grec însurat cu o venețiană pe nume Ma’Zanna și pe copiii acestora: Andrea și Lemoni.

Aventurile Marinei sunt tragice. Tatăl ei și Ma’Zanna mor, Diamandis și unchiul dispar brusc într-un voiaj spre America… Astfel, Marina, Andrea și Lemoni se văd nevoiți să-și poarte de grijă unul altuia, nevoiți fiind să se descurce singuri.

Și totuși, destinul încă nu a terminat cu ei! De parcă necazurile de până acum nu erau suficiente, fetele au fost capturate și vândute ca roabe în harem Pașei Hussein.

“În harem, prieteniile se legau greu, însă erau trainice, pe tot timpul cât sărmanele prizoniere rămâneau împreună. Despărțirea putea surveni prin moarte, ori prin sărbătoarea Bayramului, când datina turcească cerea ca oamenii să-și facă daruri, nu arareori acestea constând, la casele nobile, în roabe frumoase și cai iuți.”

Farmecul mării ne oferă o aventură de neuitat, plină de griji, emoții și peisaje aparte. Mai ales că întreaga poveste se desfășoară în secolul al XVIII-lea, când întregul nostru continent se afla în zbucium continuu.

Autoarea Marina Costa ne oferă răsturnări de situație peste răsturnări de situație, ne ține mereu cu sufletul la gură și, când să respirăm ușurați, ne lovește din nou cu o altă întorsătură de maestru.

O poveste care aduce lacrimi și tristețe, dar și bucurie în ochii și sufletul cititorului. O luptă plină de curaj pentru tânăra Marina, dorința de libertate și lupta constantă pentru aceasta.

“M-am smuls din încleștarea lui, sperând că reușesc să mă pierd în întuneric, până la răscrucea unde aștepta o căruță asemănătoare cu cea de mai devreme, doar cu alte mărfuri. Ghinionul mă urmărea. Vânzoleala i-a adus pe soldați. După câțiva pași am simțit o arsură crâncenă în spate. Am continuat să alerg spre libertate, până m-am prăbușit. Simțeam că nu mai pot respira.”

O carte care se citește atât de ușor încât, captivată fiind de evenimentele relatate, am ajuns la final fără să-mi dau seama.

Eroi foarte bine conturați, personaje pline de curaj, puternice. Și o întreagă perspectivă asupra Europei acelor vremuri zbuciumate, pline de schimbări.

Liantul dintre toate acestea este marea, care, asemeni unei sirene îi atrage prin cântecul ei, iar și iar…

Farmecul mării este un roman perfect pentru cititorul de orice vârstă, oferind aventuri, eroism, curaj sau durere, pierderi sau informații istorice despre vremea respectivă.

Ce pot spune? Marina Costa scrie cu talent, are darul de a împinge cititorul spre visare, purtându-l într-o aventură deosebită.

O lectură incitantă! O recomand cu căldură.

Multumesc autoarei pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Publicitate

19 gânduri despre &8222;Farmecul mării de Marina Costa&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.