Jocul de-a V-ați ascunselea de Em Madara

Titlul: Jocul de-a V-ați ascunselea

Autoare: Em Madara

Editura: Universitară

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 312

”Trei fire narative se împletesc într-un incitant  joc de-a “V-ați ascunselea”, întrebarea care trenează pe fundal fiind: “Va reuși ultimul să scape turma?”

Jo-Jo este cea care “decide să joace”, luptând pentru dreptul de a alege altfel decât părinții săi. Când viața îi e dată peste cap de un “prădător” fără scrupule, tânăra găsește pentru prima oară curajul să riște.

Ada duce jocul mai departe, încercând să facă față unei complicate rupturi de relație. Eroina întârzie rezolvarea conflictelor tot mai dese cu soțul ei, sub pretextul unei călătorii amânate de mult timp. Degradarea căsătoriei lor pare însă fără cale de întoarcere și, așa cum ne previne vocea “Jocului”:

“Cine nu e gata, e luat cu lopata!”

Ultimul fir narativ se insinuează prin gânduri scurte, înfipte ca niște fitile între celelalte două povești, dar conține grăuntele de speranță spre care bâjbâie protagoniștii.

Așadar, “ultimul scapă turma”, sau…?”

Un labirint alambicat pe care-l străbați cu ușurință, complicându-se pe măsură ce realizezi că nu poți întrezări finalul.

Jocul de-a V-ați ascunselea este viața însăși!

Jo-Jo și Ada reprezintă două dintre cele trei etape ale romanului. Două povești care se conectează direct cu ultima parte a cărții: speranța.

O lectură previzibilă și în același timp imprevizibilă. Plină de energie, emoții și totuși, o călătorie plină de învățături.

Pe autoarea Em Madara am descoperit-o prin intermediul fascinantului sau blog. Iar Jocul de-a V-ați ascunselea a fost lectura care a crescut cu fiecare postare.

O introspecție în viața a două femei, o invitație spre a le cunoaște pe acestea ca persoane, ne fac nerăbdători să descoperim la finalul aventurii dacă există sau nu speranță ori dacă noi, la final, mai avem puterea de a crede în ea.

Romanul ne readuce aminte de jocul copilăriei noastre, într-o formă actualizată. De ce spun asta? Deoarece este vorba despre viață și alegeri, despre posibilități și șanse ratate, despre faptul că putem câștiga dar putem să ieșim și pe locul doi la acest joc dur al destinului.

O galerie de personaje impresionantă prin ceea ce reprezintă fiecare dintre ei: oameni normali, supuși greșelii.

Întâmplările descrise în carte sunt atât de bine ancorate în realitatea cotidiană încât am avut senzația că personajele erau oameni din jurul meu.

“—Pot întreba, informal, despre acel contract. Dar nu intenționez să-mi presez prietena.

Dacă aș putea să fac să dispară masca de bunăvoință rănită de pe fața mea…

— Păcat. Sunt mulți bani la mijloc, pe care i-am primi lunar un an întreg. Cu prelungire — poate chiar mai mulți ani. Ne-ar scoate dintr-o situație financiară și internă… destul de delicate, concluzionează ea, scoțându-și portofelul din geantă. Criza n-a fost blândă cu noi, după cum știi.”

Cu o lejeritate aparte, autoarea Em Madara ne poartă de la povestea lui Jo-Jo la cea a Adei, reușind să stârnească interesul și curiozitatea asupra personajelor acestea. În ciuda frânturilor de informații pe care abia le primim, suntem captivi între file, încercând să dezlegăm misterul.

“Mai este timp…

Curând…”

Strecurând informații de cultură generală printre acțiunile personajelor, punctând locuri numai bune de vizitat, autoarea ne oferă o vastă imagine de ansamblu asupra tinereții, maturizării și cunoașterii. Putem savura fiecare propoziție și rămânem cu senzații, emoții și imagini ce rămân întipărite în sufletul nostru.

Jocul de-a V-ați ascunselea nu reprezintă doar trecerea prin viață, ci și capacitatea fiecăruia de a se camufla sau de a fi sincer cu el însuși.

Problemele Adei și ale lui Anton, răceala intervenită în relația lor, distanțarea unuia de celălalt, se observă, ba chiar produce durere în sufletul tinerei…

Situații și realități ale cuplurilor de pretutindeni sunt prezentate prin intermediul poveștii celor doi. Ce vor face? Vor reuși sau nu să își salveze relația?

“Inima mi se strânge dureros, fiindcă este imposibil să nu fi participat și eu în vreun fel… Cât de mult este oare vina mea că acel Anton de care m-am îndrăgostit cu mai bine de opt ani în urmă, se usucă văzând cu ochii?”

Pe de altă parte, Jo-Jo este diferită de Ada, o voleibalistă sigură pe ea, cu prietene pentru fiecare tip de stare pe care o poate încerca: prietene pe dispoziții:

“Are doar patru prietene. Prietene în adevăratul sens al cuvântului. Ana este amica ei de parc și de arte marțiale; Suzana — este prietena cu care poate fi zuză împreună; Ami — este exercițiul ei de complet altruism; dar Ela — ea este singurul suflet care o înțelege cu adevărat, chiar și fără cuvinte.”

Viața lui Jo-Jo este complexă, plină de curajul tinereții, de timpul experimentelor, de vâltoarea anilor nebuni ai studenției. Și totuși, cu un tată obișnuit să controleze totul și pe toți — pe ea și pe mama ei, în cazul de față, rebeliunea nu întârzie să apară.

Într-un mod unic, autoarea ne pune față-n față cu problemele anumitor vârste, cu modul în care sunt gestionate în funcție de puterea și capacitatea fiecăruia.

“Nu-i mai folosește la nimic, dar nici nu scapă de ea. O fantomă a trecutului care-l bântuie și lasă urme tot mai adânci în asfalt.” 

Pași ce lasă urme, decizii care nu mai pot fi schimbate, lupte interioare… viața! Un joc pe care fiecare dintre personajele autoarei îl poartă cu sine, dar și cu cei din jurul lor. Înfățișează doar o mică parte din ceea ce sunt, doar un aspect al personalității, o bucățică din sufletul lor.

Jocul de-a V-ați ascunselea este romanul metaforic al vieții, este rolul pe care fiecare dintre noi îl are de purtat cu propria viață.

“… RENUNȚAREA:

La timpul în doi.

La timpul pentru lucrurile care-mi plac.

La un proiect început cu entuziasm.

La locurile pe care-mi doream să le văd.

La urcatul pe munte.

La a fi EU.

Renunțarea a devenit aerul pe care-l respir.” 

Anton și Ada — un cuplu a cărui rutină pare să-i fi îndepărtat. Par a se fi pierdut unul pe celălalt, absorbiți de îndatoriri. Singurul liant care le-a mai rămas fiind fiul lor: Vladu. Oare acest liant va fi suficient pentru a-i ține împreună?

O lectură ușoară și grea deopotrivă! Care te face să gândești, să pui în balanță fapte și reacții, să diseci fiecare întâmplare și să scanezi sufletul fiecărui personaj în căutarea anticipării unui final.

Em Madara este o autoare talentată, profundă, care nu oferă totul de la bun început. Ne pune la dispoziție, aleatoriu, fiecare piesă de puzzle și ne lasă posibilitatea să ne formăm noi tabloul integral.

“— Viața există ca să fie jucată până la capăt și atât, spune el apăsat. Este un joc și în același timp o poveste. Contează doar să fii eroul propriei tale vieți, să faci din ea una interesantă.”

Mulțumesc autoarei Em Madara pentru exemplarul oferit spre recenzie.

Publicitate

22 de gânduri despre &8222;Jocul de-a V-ați ascunselea de Em Madara&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.