Lady Smoke de Laura Sebastian

Titlul original: Lady Smoke

Autoare: Laura Sebastian

Seria: Prințesa de Cenușă, volumul 2

Editura: Storia Books

Traducerea: Anca Zaharia

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 464

”Lady Smoke, continuarea romanului Prințesa de cenușă, este un dark fantasy despre un tron furat cu violență și o fată care trebuie să lupte pentru a-l înapoia poporului ei.”

”Kaiserul a omorât-o pe mama Theodosiei, Regina de Foc, când Theo avea doar șase ani. A pus stăpânire pe țara ei și a ținut-o prizonieră, încoronând-o drept Prințesa de Cenușă — un animal de companie cu care să se joace și pe care să-l umilească vreme de zece ani. Dar s-a terminat. Kaiserul și-a considerat prizoniera slabă și lipsită de apărare. Nu și-a dat seama că o minte ascuțită este cea mai letală armă.

Theo nu mai poartă o coroană de cenușă. Și-a luat înapoi titlul de drept și un ostatic — pe prințul Soren. Dar poporul ei rămâne înrobit Kaiserului, iar ea e acum la mii de kilometri distanță de ei și de tronul său.

Pentru a recupera totul, va avea nevoie de o armată. Doar că, pentru a face rost de o armată, trebuie să aibă încredere în mătușa ei, temutul pirat Dragonsbane. Și conform lui Dragonsbane, o armată se poate obține doar dacă Theo se căsătorește. Ceva ce o regină astreană nu a făcut niciodată. Theo știe că libertatea vine cu un preț, dar e determinată să găsească o cale prin care să-și salveze țara, fără să se piardă pe sine însăși.”

”Povestea se învârte ca o spadasină, iar lama ei cioplește personajele și le întoarce pe unele împotriva altora. O examinare captivantă a complexității răului și luptei împotriva acestuia.” — Sarah Porter, autoarea cărții Vassa și Noaptea

Povestea din volumul de față ne poartă și mai departe pe drumul plin de pericole și posibilități al Theodosiei. Avem parte de o aventură alertă, cu multe răsturnări de situație și alegeri care pot aduce schimbări benefice sau nu.

Autoarea Laura Sebastian reușește și de data aceasta să își înlănțuie cititorul și să-l mențină captiv prin simplul fapt că îi stârnește curiozitatea.

“Evenimentele din ultimele două zile mi se strecoară înapoi în minte. Temnița, procesul Kaiserului, Elpis murind la picioarele mele. Îmi amintesc cum m-a salvat Soren, pentru ca apoi el însuși să fie întemnițat. Imediat ce-mi vine acest gând, îl alung. Există o mulțime de lucruri de care să mă simt vinovată — luarea ca ostatic a lui Soren nu poate fi unul dintre ele.

Sunt pe vasul Smoke, îmi amintesc, în drum spre ruinele din Anglamar, ca să încep recucerirea Astreei. Sunt în cabina mea, singură și în siguranță, în vreme ce Soren este ținut în lanțuri în celulă. Închid ochii și îmi las capul în palme, dar imediat ce fac asta, îmi apare în minte chipul lui Cress, toată numai obraji roz și gropițe și ochi gri larg deschiși, exact așa cum arăta prima oară când am întâlnit-o. Inima îmi zvâcnește în piept la gândul fetei care era, al fetei care eram…”

După ce am citit Prințesa de cenușă, abia am așteptat apariția acestui volum. Eram curioasă de cum se va continua povestea. Pot spune că autoarea mi-a depășit așteptările!

Theo se luptă cu propriile sentimente și emoții, cu temerile care îi dau fiori, dar și cu neîncrederea în piratul Dragonsbane și în scopurile urmărite de aceasta…

“— Soren nu se va întoarce în temniță, îi spun lui Dragonsbane, înghițindu-mi îndoielile și întâlnindu-i privirea surprinsă. Nu știu prea multe despre lumea din afara Astreei și voi avea nevoie de ajutorul lui Soren în selectarea celui mai potrivit soț când ajungem în Sta’Crivero.”

Astfel, Theo demonstrează că are încredere în doar patru oameni: Art, Heron, Blaise și Soren.

Constat că tânăra noastră Theodosia s-a schimbat, este mai dură, nu mai e atât de înfricoșată și își dorește din tot sufletul să scape Astreea de kolovaxieni și de Kaiser.

Aflăm că acest Kaiser, la două zile după fuga ei și a lui Soren, s-a căsătorit cu Cress, fosta prietenă a lui Theo, care a devenit dușmanul ei de moarte la finalul primului volum al seriei.

Ajunși la adăpost, la Sta’Crivero, Theo se vede pusă în fața unui lung șir de întrebări mai mult decât personale, se simte interogată fără pic de respect. Este și uimită de luxul de aici, o combinație de știință și tehnologie care-i situează pe acești locuitori mult deasupra celor din Astreea, chiar și pe vremea când aceasta era condusă de mama ei.

Nu am putut să nu observ cuvintele lipsă, dublările unor cuvinte sau apariția în text a unor cuvinte care nu își au rostul… este deranjant pentru cititor. Cu toate acestea, povestea în sine este suficient de captivantă, uimind cititorul, astfel că aceste greșeli de corectare sunt destul de repede date uitării.

“—Știu, spun, frecându-mi templele. Regele Etristo mi-a spus că pețitorii vor veni mâine, așa că sunt sigură că vor apărea și mai multe probleme.”

Când vizitează tabăra refugiaților, fără acordul regelui, este șocată de mizeria și sărăcia în care trăiesc acești oameni, de faptul că cei din Sta’Crivero nu fac nimic pentru binele acestora.

“Atât de multe s-au întâmplat în viața mea fără să-mi dau consimțământul. Senzația că nu am control nici chiar acum mă face să mă sufoc.”

Și întreaga paradă a petitorilor ce o pot ajuta să elibereze Astreea continuă.

În aceste momente, acțiunea este mai lentă, trenează. Nu pot spune că nu are rostul ei această acalmie, dar sunt curioasă ce se întâmplă până la urmă. Și se întâmplă destule! Reapare Erik și mama lui— Hoa, Theo ia lecții de la Artemisia despre mânuirea sabiei, discuții diverse, planuri și încercări… Avem parte de destule!

“— Îmi pasă de Soren în măsura în care îmi este folositor, îmi spune. Dacă vrei să vorbești despre alianțe pe care ar putea să le aibă cu alte țări sau despre informații pe care ar putea să le dețină în legătură cu strategia de luptă kalovaxiană, mă bucur să te ascult. Dar dacă vrei să o ardem poetic despre mușchii sau ochii lui sau orice altă prostie pe care o găsești frumoasă la el, îți recomand să găsești pe altcineva. Sau, mai bine, păstrează totul pentru tine. Te face să pari ca o adolescentă slabă de 16 ani și asta nu prea e imaginea pe care vrei să o prezinți celor care te-ar vedea potrivită să conduci.”

Un complot pus la cale de Kaiser se soldează cu moartea unui Arhiduce care ar fi avut forța militară suficient de puternică pentru a elibera Astreea. La final, prințul Soren este arestat…

Conflictul dintre Theodosia și mătușa ei, renumitul pirat Dragonsbane, se adâncește din ce în ce mai mult.

“— Nu e un aliatul nostru, îi zic. Dacă ar fi fost, ne-ar fi dat chiar el trupe. Se aliază cu cine îi aduce cei mai mulți bani. În cazul în care Kaiserul era dispus să plătească suficient, ne-ar fi dat pe mâna lui într-o clipă. Acum, zestrea mea valorează mai mult, așa că am ceva putere. O să mă folosesc de asta cât de bine pot și, dacă nu faci la fel, tu ești fraiera.”

Alegeri grele, comploturi și planuri încurcate, sacrificii, dureri care trebuiesc depășite. De toate acestea avem parte din plin. Theodosia se află în mijlocul lor și este singura care poate, cu adevărat, să facă ceva sau să găsească o soluție.

Lady Smoke este o continuare intensă, deși nu atât de dureroasă și plină de pericole cum a fost primul volum al seriei. Dar, cu siguranță, găsim aici o Theodosia mai matură, mai curajoasă și dispusă la orice sacrificiu pentru eliberarea țării sale. Iar dacă este posibil fără a-i abandona pe cei care au ajutat-o încă de la început, cu atât mai bine.

O lectură care aduce un plus de adrenalină, o lecție despre diplomație, dorințe ascunse și puteri nebănuite.

Mulțumesc editurii Storia Books pentru exemplarul oferit spre recenzie.

15 gânduri despre &8222;Lady Smoke de Laura Sebastian&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.