Christa de Ella Sorani

Titlul: Christa

Autoare: Ella Sorani

Editura: Stylished Books

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 208

”Christa, victima unei confuzii, este răpită și dusă la moșia lui Goian, unde reușește să-și lase amprenta asupra inimii nevindecate a tânărului boier. Cu ani în urmă, el își pierduse soția și copilul, devenind reticent la a-și reface viața, dar ochii mari și întunecați ai fetei îi tulbură iremediabil planurile. Teama pierderii unei noi iubiri îl determină să țină departe de existența lui ideea unei familii, de aceea apropierea Christei îi zdruncină permanent hotărârea de a rămâne singur. Moșia sa, aflată la sud de Iași în localitatea Strunga, este des vizitată de haiducii puși de Văleanu, un boier de modă veche, care-și dorea controlul asupra izvoarelor sulfuroase aflate pe pământurile tinerilor proprietari.

Frământările locale vin ca o adăugire la forfota schimbării, Bucureștiul fiind cuprins de febra abdicării lui Cuza. Reforma nu era pe placul tuturor, iar semnele schimbării, așteptate de la capitală, veniseră mai lesne și mai trainic chiar de la oamenii locului.

Christa este prinsă în mijlocul evenimentelor și, încurajată de sentimentele față de tânărul boier, reușește să ajungă până la iatacul domnitorului Cuza pentru a-și salva omul iubit.

Va reuși să-l convingă pe Goian de dragostea ei și să-i vindece inima? Petreceți clipe blânde, în parfumul de lavandă al minutelor trecute, însoțind prin lectură sufletul plin de sensibilitate și speranță al unei tinere care crede cu toată ființa ei în iubire.”

O poveste de dragoste din vechime ce are loc pe plaiurile autohtone, în dulcele târg al Iașiului… sau în apropiere. Pe vremea lui Cuza… Categoric se anunță o lectură deosebită!

“Știa că fără averea tatălui ei nu valora nici cât o ceapă degerată. Tatăl ei pierduse la cărți și ultima parte din zestre: conacul din Chilia, de lângă Neamț, și niște pământuri din aceeași zonă, pe care le primise prin căsătorie de la mama ei.”

Chiar se anunță incitantă povestea!

Christa Manole, o tânără răpită în locul verișoarei sale Vera, din fața casei unchiului ei… din greșeală! Cum a fost posibil așa ceva? Deoarece cel trimis să o răpească pe Vera a confundat fetele…

Boierul Goian, un bărbat care dorește să își recupereze datoria pe care unchiul fetei o are la el, este hotărât să o ducă înapoi pe Christa  și să o ia pe Vera…

“Privirea lui Goian se întoarse spre Christa. Domnul Preda făcu la fel și Christa observă pentru prima dată disprețul în ochii iunchiului ei. Din nou mintea i-a fost invadată de cel mai neplăcut gând: Ești fără valoare! Ești doar un pion de sacrificiu. O femeie vulnerabilă și săracă într-o lume pragmatică și rece a banului.”

Realizând că propriul ei unchi a fost capabil să o deposedeze de averea rămasă de la mama ei, asta pentru că îi era tutore, Christa  decide să își ia viața în propriile mâini. Astfel, decide să se angajeze și pornește către Strunga, o mică localitate lângă Iași, unde ar trebui să aibă grijă de doi copii.

“A ales bine să vină aici? Of, nu știa nici ea dac-a făcut bine, dar era foarte sigură că nu-și mai dorea să doarmă sub acoperișul unchiului ei. Aici, cel puțin, nimeni nu voia s-o mărite ca să câștige bani din asta. Aici ar putea fi în siguranță, așa cum nu mai fusese de când murise mama ei. Aici avea speranța că se va regăsi și-și va odihni inima atât de greu încercată până acum…”

O carte frumușică și ușoară, cu o poveste emoționantă. O lectură perfectă pentru serile reci de iarnă.

Cu copiii se înțelege bine încă de la început, iar mama celor doi micuți este o femeie caldă, ce o tratează ca pe o prietenă. Mai rar așa ceva.

Dar, parcă pentru a dovedi cât de mică este lumea, constatăm că doamna Milea, Dora, este sora boierului care a răpit-o pe Christa. 

“Avea chipul umbrit și ochii stinși. Se vedea că realitatea asta crudă ucidea orice urmă de speranță la fericire.”

Boierul Goian se trezește că fata aceasta a reușit să-i pătrundă în suflet. Și încearcă să lupte cu toată puterea pentru a nu o lăsa să-i acapareze inima…

Nici bine nu trece fata peste șocul de a afla că răpitorul ei este nimeni altul decât unchiul copiilor, că doamna Dora îi dă o scrisoare din partea unchiului său în care acesta îi comunică că i-a aranjat deja căsătoria!

Păcat că acțiunea romanului se desfășoară cu atât de multă grabă. Totul pare incredibil, pe repede-nainte, de parcă autoarea se grăbește să ajungă la final…

Boierul Goian este cel care o salvează pe Christa, de data aceasta căsătorindu-se cu ea și oferindu-i unchiului ei o sumă de bani destul de mare. Este o căsnicie aranjată, forțată de împrejurări, dar fata se simte atrasă de boier, după cum și el e atras de ea.

“Draga mea, se scrie un capitol nou în viața ta și la bătrânețe, după ce anii vor fi trecut peste toate, ar fi minunat să-ți placă să recitești ce s-a scris. Fii tu penița, Christa!”

Pe tot parcursul lecturii mi-a plăcut mult modul în care autoarea a creionat personajul Christa: o tânără puternică și curajoasă, care nu se lasă doborâtă de vitregiile sorții. Cam prea obedientă față de deciziile unchiului ei, cu toate că este de înțeles dacă ținem cont de cutumele acelor vremuri, când femeia era complet supusă bărbatului.

Dar pericolul și dorința de mai mult a altui boier își face simțită prezența. Christa este atacată în propriul iatac de un om care-și dorea să o omoare. Fata dovedește că are inițiativă și reușește să-l doboare, ba chiar îl și interoghează și scoate adevărul de la el.

Pe de altă parte, situația cu soțul ei nu stă tocmai bine. Sunt reticenți unul în fața celuilalt, fiecare dorind să ascundă ceea ce simte cu adevărat pentru a nu suferi.

Într-un final, cei doi își recunosc deschis sentimentele. Dar fericirea lor nu durează prea mult. Alex este arestat când merge la București pentru a-și înștiința prietenul — nimeni altul decât domnitorul Cuza, despre tentativa de a-l forța să abdice… Griji, gânduri, frică și iubirea unei femei puternice care poate muta munții din loc pentru a-și salva omul iubit.

O carte cu o acțiune alertă, bine scrisă, corectată destul de bine, care menține atenția cititorului de la început și până la sfârșit.

Multumesc editurii Stylished Books pentru exemplarul oferit spre recenzie.