Castelul din infern de Yasmine I. Bonciu

Titlul: Castelul din infern

Autoare: Yasmine I. Bonciu

Seria: Castelul din infern, volumul 1

Editura: Libris Editorial

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 630

”O experiență din copilărie te poate marca pe viață. Același lucru l-a pățit și Avril. Încă din primii ani de viață, ea și-a impus să dezlege cel mai mare mister al omenirii, un mister pe care îl dezlegi atunci când mori… Pentru ea, moartea reprezintă o poartă spre un univers de cunoaștere. Mânată de curiozitate își construiește viața în jurul acestui lucru. Nu a îndrăznit niciodată să se gândească că va reuși. Cu siguranță nu s-a gândit că regele Infernului, în persoană, o va duce în tărâmul celor morți și îi va arăta ceea ce niciun om viu nu ar aspira să știe.

Avril are de făcut mai multe alegeri. Care este mai importantă: dreptatea sau dorința de a scăpa pe cineva drag din ghearele morții, chiar dacă asta înseamnă trădare? Cine are dreptate: inima sau rațiunea? Poate să se îndrăgostească de o ființă superioară la care niciun muritor nu ar trebui să râvnească? Care sunt adevăratele intenții ale stăpânului Infernului?

Este o călătorie a redescoperirii de sine și a speranței de a schimba ceva în lume, de a te lăsa pradă sentimentelor, de a învinge granițele morții…”

”Lasă-mă să văd dacă am înțeles… În ultimele trei zile am fost răpită de un zeu, am luat cina cu unul, am fost meditată de el, am încercat să-i dau cu o solniță în cap și am avut două crize de isterie… Am omis ceva?” — Avril, partea a doua, capitolul 2

Yasmine I. Bonciu: M-am născut în Roman pe 17 septembrie 1996. Castelul din infern este volumul meu de debut pe care l-am scris la doar 17 ani. În această carte am dus pasiunea mea pentru scris la un alt nivel punându-mi crâmpeie din suflet în această creație. Dorința mea este să ajung la inimile cititorilor și să-i îndemn să-și depășească limitele cum o face Avril.

Aș spune că a reușit!

O carte impresionantă! O îmbinare de mitologie greacă cu poveste modernă, scrisă într-un stil lejer, tineresc. Cu mici scăpări pe ici și colo, scăpări care se pot corecta cu timpul, maturizarea și experiența. O lectură captivantă și alertă, care te ține cu sufletul la gură.

Eroina principală a cărții de față este Avril, o fetiță de doar 5 anișori care face cunoștință cu moartea pentru prima dată în viața ei. Însoțindu-și tatăl, care este medic, descoperă pe plajă o femeie moartă. Nu conștientizează partea fantastică a acestei întâmplări, că este urmărită de cineva de după copaci sau că spiritul femeii îi cere acestuia să-i poarte de grijă…

“O să capete ea răspunsul și va afla, în cele din urmă, de ce a avut acel sentiment ciudat cu câteva clipe înainte. Ceva era în neregulă, putea să o simtă în fiecare celulă din corpul ei firav.” 

Curiozitatea și dorința de cunoaștere a micuței au fost stârnite de acea întâmplare. De atunci și-a dorit să afle ce este moartea…

“… dar niciunul dintre ei nu știe că mai este cineva care nu poate uita ziua aceea și, în plus, a făcut o promisiune, de care intenționează să se țină…

Ea avea întrebarea, el avea răspunsul…” 

După acest prolog incitant, acțiunea romanului se continuă 10 ani mai târziu, când Avril avea deja 15 ani… pe 28 mai…

Cu mulți ani în urmă, un dezastru natural a schimbat cursul omenirii, provocând schimbări drastice. De exemplu, tinerii la 18 ani terminau deja facultatea.

“În lupta pentru supraviețuire, majoritatea oamenilor și-au găsit altă casă, uitând de unde au plecat și de istoria lor națională. Acum există doar nume de țări, regiuni, orașe care descriu o zonă geografică ce în trecut descria doar un anumit popor. Globalizarea a atins nivelul ei maxim.” 

Se vorbește doar limba engleză, doar în cadrul familiei mai vorbindu-se limba maternă. Partea rea este că totul a revenit cu vreo două secole în urmă în ce privește tehnologia, în schimb, partea bună este că se protejează planeta și resursele ei epuizabile. De aici și faptul că omenirea se maturizează mai repede, copiii încep pregătirea pentru carieră încă de la 12 ani, la 19 deja terminând facultatea.

“Datorită carierei, vârsta medie la care se efectuează căsătoriile a ajuns de 17 ani și rata divorțurilor este foarte mică.” 

Povestea aceasta inedită începe în Grecia. Iar influența acestei țări se poate observa pe tot parcursul cărții, fie că vorbim de inspirație, mitologie sau teritoriu ca loc de desfășurare al acțiunii.

Avril este o tânără hotărâtă să devină medic legist. Iar viața parcă s-a încăpățânat să-i arate că această meserie îi este destinată.

“Moartea este un fenomen care ne este menit încă de la naștere și noi trebuie să facem tot posibilul să folosim timpul dintre cele două evenimente, astfel încât să ne trăim viața la maximum, ca să nu avem regrete mai târziu.”

O poveste care îmbină elemente de suspans cu cele ce țin de literatura fantastică, captivantă și pe care nu o poți lăsa din mână. Autoarea Yasmine I. Bonciu a reușit, la doar 17 ani, crearea unei povești pe care putini  autori romani cu mai multe cărți la activ reușesc să o facă. O scriitură tânără, care mă face să sper că, odată cu experiența, va veni și tehnica.

Revenind la poveste, mi-a plăcut modul în care a introdus mitologia greacă, aducând în prim plan fii zeilor arhicunoscuți de noi. Este un plus pentru carte!

O vizită la ferma fostului ei profesor de facultate o aduce în preajma unui lac care o uimește: l-a visat!

“Aici era locul, eram sigură de asta! Aici era locul unde pașii mei epuizați din vis m-au adus și aici era locul unde am căzut lăsându-mă în voia unui străin, pierzându-mi conștiența.” 

Tot aici, în pădurea de lângă lac, Avril găsește portalul de trecere între lumi, mai precis, spre lumea celor morți…

Avem parte de momente pline de emoții diverse, dialoguri spumoase și o poveste de dragoste între o muritoare și un nemuritor!

Castelul din infern este o carte frumoasă! Am citit-o cu plăcere și încă nu-mi vine să cred ce imaginație bogată au tinerii din ziua de azi!

Tărâmul celor morți este un loc trist. Dar castelul unde locuiește Avril când ajunge aici, deși plin de secrete, mă duce cu gândul la Anglia anilor 1800, atât ca arhitectură cât și datorită hainelor pe care le poartă personajele! Și avem parte de o întreagă galerie impresionantă de personaje pe care ajungem ușor să le îndrăgim.

Prima întâlnire cu misteriosul domn de la castel, al cărui nume este Hayes, este frustrantă, plină de răspunsuri care mai mult te pierd decât să te lămurească, aceeași părere având și Avril. Ba chiar, frustrată, aceasta aruncă cu o solniță în el….

“— Nu uita că mintea este cea care controlează inima și ceea ce simți. Ai grijă, o dată ce ți-ai deschis mintea, nu tu ești cea care are de suferit, ci sufletul.”

Discuțiile despre suflet, viață, moarte și imortalitatea ce au loc între Avril și Hayes sunt interesante. Te pun pe gânduri anumite aspecte, iar autoarea vine cu informații de cultură generală, ceea ce este un plus. Cu toate acestea, în urma fiecărei discuții între cei doi, am impresia că ceva rămâne nespus.

Un minus al cărții îl constituie repetițiile, mult prea multe, care taie puțin din plăcerea lecturii. Cuvântul “conștiență” mi-a rămas gravat în minte până la final.

Personajele principale sunt două puzzle-uri pe care ești nerăbdător să le descoperi. Cu cât afli mai mult, cu atât vrei mai mult.

Când în sfârșit conștientizează realitatea dimensiunii în care a ajuns, Avril este șocată. Ce muritor poate spune că a vizitat infernul și că a fost oaspetele stăpânului acestuia?! Dar, ceea ce descoperă este impresionant: Hayes are probleme cu teritoriul pe care îl conduce. Fenomene ciudate au loc și par a schimba echilibrul tărâmului.

Ca să nu mai spunem că aici îl întâlnește pe Ray — vărul ei decedat la doar 17 ani. Sau că acesta a găsit o cale prin care se poate întoarce la suprafață dar ar avea nevoie de ajutorul ei…

“Totul și-a pierdut echilibrul. Nu ar trebui să fie o diferență atât de pronunțată între bine și rău… Nu mai am soluții….” 

Avril duce o luptă constantă între dorința de a-l ajuta pe Ray și sinceritatea pe care i-o datorează lui Hayes. Avem parte de o întreagă serie de aventuri, întâlniri cu diverse ființe ce aparțin mitologiei grecești, precum și cu încercarea de a salva o parte din infernul condus de Hayes.

“Timiditate, reținere, rușine, toate aceste sentimente îmi vuiau în cap, dar pentru prima dată le-am ignorat și am făcut exact ce simțeam că ar trebui. M-am lăsat condusă de sentimente, nu de rațiune. Cine are nevoie de rațiune când în astfel de momente simți că totul e permis, că nimic nu poate fi ruinat?”

O luptă continuă între minte și suflet. Suntem martorii luptei pe care o duce Avril cu atracția pe care o simte pentru Hayes.

Castelul din infern s-a dovedit a fi o lectură incitantă, o continuă surpriză, o aventură care te prinde în mreje.

Mulțumesc autoarei pentru exemplarul oferit spre recenzie.

8 gânduri despre &8222;Castelul din infern de Yasmine I. Bonciu&8221;

  1. Stii parerea mea, mi-a placut mult povestea si pasiunea care emana din scrierea Yasminei Bonciu, nefiind eu chiar fan YA. A aratat un bun potential care, odata slefuit, va face seria din ce in ce mai promitatoare. Foarte frumoasa recenzia, felicitari! ❤ Eram sigura ca iti va placea.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.