Regele cicatricilor de Leigh Bardugo

Titlul original: King of Scars

Autoare: Leigh Bardugo

Seria: Nikolai Lantsov, volumul 1

Editura: Trei

Traducerea: Ciprian Șiulea

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 608

”Nikolai Lantsov, tânărul și chipeșul rege al Ravkăi, a trecut în timpul războiului civil printr-o încercare teribilă, care l-a schimbat pe viață — însă are de gând să țină totul secret.

Acum, când dușmanii se adună la granițe, Nikolai — Regele Cicatricilor — trebuie să încheie noi alianțe, să umple vistieria regatului și să îndepărteze pericolul ce amenință faimoasa Armată Grisha. Dar, pe zi ce trece, secretul îi este tot mai amenințat, căci puterea întunecată din adâncul său devine tot mai greu de stăpânit, riscând să distrugă regatul.

Cu ajutorul unui tânăr călugăr și al unei Furtunoase legendare, Nikolai pornește prin ținuturile ravkane, în care se ascund cele mai tainice puteri magice, sperând să afle cum să învingă întunericul ce pune stăpânire pe el. Regele Cicatricilor e gata să riște totul pentru a-și salva țara și pe el însuși. Dar poate că anumite răni nu se vindecă niciodată…”

De aceeași autoare, au apărut la Editura Trei, volumele seriei Grisha: Regatul Umbrelor, Regatul Furtunilor și Regatul Luminilor, precum și duologia Banda celor șase ciori.

“Cu răsturnări de situație și revelații care se țin lanț, Regele Cicatricilor nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă. Personajele vii și dialogurile spumoase îți rămân în minte multă vreme după ce ai citit ultima pagină.” — SCHOOL LIBRARY JOURNAL

“În Regele Cicatricilor, Bardugo îmbină cu talent și ingeniozitate o intrigă politică palpitantă, personaje memorabile și aventuri care te țin în priză non-stop. Steaua lui Bardugo strălucește tot mai puternic!” — BOOKLIST

“Bardugo descrie în detaliu o lume captivantă și diversă, populată de personaje care, în ciuda puterilor magice pe care le dețin, rămân cât se poate de umane. Le îndrăgești de la primele pagini și stai cu sufletul la gură pentru soarta lor până la final.” — THE WASHINGTON POST

Regele Cicatricilor este o carte din universul Grisha, a cărei acțiune se petrece după lupta cu Întunecatul, când regele Nikolai încearcă să readucă Ravka pe linia de plutire.

O lectură captivantă, cu multe răsturnări de situație, cu pericole ce pândesc la tot pasul din diferite direcții neașteptate. Cu personaje puternice și curajoase, pline de magie și în același timp umane, Leigh Bardugo reușește și de această dată să ne ofere o aventură de neuitat!

Nikolai Lantsov se pare că are secrete despre care știu foarte puține persoane… din păcate, secretele sale tenebroase riscă să pună în pericol siguranța tuturor celor din jurul său.

Chiar dacă războiul cu Întunecatul s-a încheiat, se pare că acesta și-a lăsat urme asupra lui. Nikolai are întunericul în el, acea parte de monstru care iese la suprafață pe timpul nopții, avidă de sânge…

Zoya, prietena și confidenta lui, în același timp, generalul Armatei a Doua, este cea însărcinată să-l găsească atunci când regele reușește să scape din lanțurile în care este legat noapte de noapte…

“Vântul scăzu și aripile monstrului se umflară.

Monstrul deschise gura — și vorbi.

— Zoya.

Zoya tresări. Monstrul nu vorbea. Nu putea. Dar ceea ce o speria atât de tare nu era șocul de a vedea buzele făpturii rostind cuvinte. Nu era vocea lui Nikolai — era o voce moale, rece ca sticla și familiară. 

Nu! Nu era posibil. Frica îi încețoșă mintea.”

Acțiunea cărții de față se petrece pe mai multe planuri. Pe de-o parte este regele și Triumviratul său, pe de alta sunt spionii trimiși în Fjerda pentru a recupera magicienii Grisha pe care Fjerda își dorește să îi anihileze… aceștia sunt: Leoni, Adrik și Nina.

“Era singura Grisha cunoscută care supraviețuise unei doze din acel drog.”

Drogul se numea parem, iar o tulpină de jurda parem a fost cea care i-a schimbat soarta. Și nu doar atât! Acum, aude glasurile celor morți. Deși, această schimbare a talentului său nu este cunoscută de nimeni, Nina preferând să păstreze secretul.

Yuri Vedenen este un tânăr călugăr care le relevă regelui Nikolai și oamenilor săi de încredere un lucru îngrijorător…

“Locurile miracolelor se apropiau de același punct central, locul în care fusese cândva Falia, acolo unde Întunecatul opusese ultima oară rezistență — unde o înfruntase pe Alina Starkov și murise de mâna ei. Victorie. Cel puțin așa păruse la acel moment— o țară unită, posibilitatea păcii, iar Nikolai curățat subit și rapid de demonul care se luptase cu el pentru a dobândi controlul. Crezuse că întunericul dinăuntrul lui fusese învins în momentul morții Întunecatului. Crezuse că războiul se terminase.

Și totuși, monstrul venise pentru a pune iar stăpânire pe el. Oare demonul fusese întotdeauna acolo, tulburându-i visele, ca un însoțitor constant care își aștepta momentul? Sau îl trezise ceva?”

Bună întrebare! Asta ne rămâne de descoperit. Astfel, pornesc într-o călătorie spre Falie, trecând prin locurile unde au avut loc miracole…

Avem parte de soldați Kerguud, cu piele ranforsată cu oțel Grisha și ruteniu, cu aripi metalice, care încearcă să răpească luptătorii Grisha aflați în slujba regelui Nikolai. Dacă mai adăugăm și faptul că monstrul din Nikolai iese la lumina zilei tocmai pentru a o salva pe Zoya, totul capătă noi proporții.

“— Ce ai de gând să faci în privința călugărului?

— Am câteva ore la dispoziție ca să-mi dau seama ce să-i spun. O să găsesc eu ceva.

— Tu chiar ai o înclinație către absurd, spuse Zoya, dând pinteni calului la galop. Și țării ăsteia blestemate pare să-i placă asta.”

Noua dimensiune a acestui univers Grisha creionat de Bardugo în Regele Cicatricilor este uimitoare și înspăimântătoare în același timp. Toate sacrificiile de până acum au fost în van? Sau Întunecatul s-a retrezit la viață datorită dorinței și avidității unora de putere absolută?

Cele două echipe formate din Leoni, Adrik și Nina pe de-o parte, și Nikolai, Zoya, călugărul Yuri și Tolya și Tamar pe de alta, se luptă fiecare cu pericole pe care mai mult le intuiesc decât le cunosc; speră că totul va fi bine, chiar dacă este nevoie de răbdare… Dar, odată porniți pe drumul aflării răspunsurilor, descoperă că totul este o iluzie!

“Se auzi încă un țipăt, apoi încă unul, urmat de un huruit de tunet, în timp ce din palat păreau să se desprindă niște forme întunecate care avansau spre ei cu o viteză incredibilă.

— Nu e un miracol, spuse Nikolai ducând mâinile spre revolvere. E o capcană.”

O capcană a cui? Oare Întunecatul nu a murit? Alina nu a reușit să stârpească acel rău vechi?

Autoarea Leigh Bardugo a creat o continuare a acestui univers care duce suspansul la cote maxime, reușind să ne țină cu respirația tăiată, cu teama în suflet că bătălia Alinei nu a avut rezultatul scontat.

După cum merg lucrurile și după câte pericole pândesc la granițele Ravkăi, cine știe ce ne așteaptă în cea de-a doua parte a cărții…

Fiecare dintre cele două echipe face propriile descoperiri, șocante. Nikolai și Zoya împreună cu Yuri descoperă că Sfinții Ravkăi există. Și sunt dispuși să încerce să-l vindece pe rege. Însă nu garantează reușită procedurii, ceea ce înseamnă că moartea este una dintre posibilități.

Pe de altă parte, ceea ce descoperă Nina este de-a dreptul grotesc. Măicuțele Primăverii droghează femeile Grisha cât timp acestea sunt însărcinate…

Cu siguranță povestea nu se termină aici. Mai sunt lupte de purtat și oameni de salvat. Ceea ce rămâne de descoperit sunt sacrificiile necesare luptelor și persoanele dispuse să-și asume riscurile.

O lectură care te consumă emoțional, te face să trăiești fiecare pagină și să speri că personajele preferate sunt destul de puternice încât să facă față provocărilor.

Dacă Nikolai scapă de monstrul care sălășluiește în el sau dacă Ravka este salvată de pericolele ce-i bat la granițe vă invit să descoperiți citind Regele Cicatricilor. 

Nota mea pentru carte este 10.

11 gânduri despre &8222;Regele cicatricilor de Leigh Bardugo&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.