Profeția de Nora Roberts

 

Titlul original: Of Blood and Bone

Autoare: Nora Roberts

Seria: Abis și tenebre, volumul 2

Editura: Litera

Traducerea: Alina Rogojan

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 496

”Familia lor pare una obișnuită, iar viața lor nu are nimic ieșit din comun la prima vedere. Dar dincolo de granițele acestei ferme pașnice, s-a dezlănțuit o adevărată bătălie între forțele binelui și răului.

Fallon Swift, care are aproape 13 ani, nu știe mare lucru despre lumea dinainte — orașul în care au locuit părinții ei este acum o ruină și natura l-a copleșit, de când marea molimă a îmbolnăvit și a ucis miliarde de oameni. Călătoriile sunt periculoase, deoarece bande de rangeri ticăloșiți și de fanatici numiți Războinicii Purității sunt mereu în căutare de noi victime. Cei asemenea lui Fallon, înzestrați cu puteri supranaturale, sunt vânați peste tot, dar pentru ea a venit momentul să-și arate adevărata față — este Aleasa, salvatoarea omenirii.”

”Roberts continuă povestea post-apocaliptică din seria Abis și tenebre cu întâmplări care sunt în același timp îndrăznețe și captivante (…) Este o încântare pentru cititor să facă cunoștință cu o nouă generație de personaje și să o urmărească pe eroină cum își dezvoltă puterile și cum devine o adevărată conducătoare.” — Kirkus Reviews

“Roberts este o povestitoare înnăscută și este o plăcere să descoperi ce se întâmplă cu personajele. Romanul (…) este foarte potrivit pentru fanii distopiilor cu ritm alert și eroine principale puternice.” — Publishers Weekly

“Roberts spune povestea cu o asemenea pasiune, încât toate frazele pe care le citești îți învie în fața ochilor, (…) personajele sunt compuse din umbre și lumini și pot reprezenta fie binele, fie răul, ceea ce face ca Profeția să fie continuarea perfectă a primului volum din această trilogie.” — Shelf Life

Eclipsa a fost un prim volum plin de prevestiri dacă e să ne gândim la ceea ce se întâmplă în prezent pe plan mondial…

O distopie fantasy gotic, o relevare a Apocalipsei într-un mod aparte, care ne înfățișează bunătatea și răutatea oamenilor. O carte care ne înfățișează un tablou sinistru din mai multe perspective. Cu toate acestea avem parte de o speranță. Speranță care îndeamnă la luptă, dă curajul de a merge mai departe după ce ai fost trântit la pământ. 

Lana și Max sunt doi tineri cu puteri speciale care se iubesc. Când vine sfârșitul lumii, puterile lor cresc, devin vrăjitori aflați în slujba binelui. Dar, cum viața se sfărâmă bucăți în jurul lor, destinul este hotărât să îi facă să sufere înainte de a putea găsi liniștea… Astfel, Max moare salvând-o pe Lana și pe fiica lor încă nenăscută…

Eclipsa este cartea care ne prezintă începutul funebru și plin de răutate, dar și speranța într-un viitor liniștit. 

Lana găsește alinare în Simon, eroul care îi aduce pe lume minunea. 

O carte alertă, care te face să simți fiecare schimbare de acțiune. Superbă! Bravo, Nora! 

Volumul de față, Profeția, este o continuare superbă a seriei, cu personaje pline de curaj, luptătoare, care-și doresc să salveze lumea. 

Tânăra Fallon, de numai 13 ani, este speranța omenirii. Iar în ziua în care a împlinit 13 ani, Mallick apare la ferma familiei. Tânăra pleacă să se antreneze, să învețe timp de doi ani de zile…

”— Nu-mi e teamă de ciori.

— Să-ți fie teamă de puterea căreia îi slujesc. Frica poate fi o armă, la fel — curajul. Fără teamă nu e loc de prudență. Fără prudență, ești nesocotită. Iar nesocotința atrage înfrângere.”

Fallon este o copilă cu minte de adult, maturizată mult prea rapid din cauza vremurilor pe care le trăiește. Iar faptul că este Aleasa, că are o responsabilitate, toate atârnă pe umerii ei. Ca să nu mai spunem nimic de grijile pe care și le face pentru familia ei. 

Autoarea Nora Roberts ne arată încă o dată, dacă mai era nevoie, magnitudinea imaginației sale, forța peniței care conferă cărții suspansul și intriga închegate, rapiditatea derulării acțiunii și acuratețea creării unor personaje care-ți devin adevărate modele. 

“Apoi am dormit, anii au trecut și lumea s-a schimbat, iar magia s-a ascuns sau a murit, căci cei înzestrați cu ea au fost persecutați, ostracizați sau pur și simplu ignorați. Până în noaptea în care m-a trezit o singură picătură de sânge căzând pe-acel prim scut. M-a trezit trosnetul înfiorat din clipa în care scutul s-a spart sub povara sacrificiului. Iar timpul meu a început din nou să se depene, căci urma să vină vremea ta.”

Mallick se dovedește a fi fiul unei vrăjitoare străvechi și al unui soldat cu sânge de elf. Un antrenor care o va învăța timp de doi ani de zile cum să se lupte cu Războinicii Purității și cu molima care a decimat omenirea. 

Începe antrenamentul alături de Mallick. Sau mai bine zis, fac un schimb de cunoștințe reciproce, iar Fallon luptă din toate puterile pentru a accepta soarta care i-a fost desemnată cu multe secole în urmă. 

“— Ceea ce faci aici, sacrificiul pe care-l faci, cunoștințele și abilitățile pe care le dobandești — toate astea le faci pentru ei. Pentru lume, iar lumea îi include și pe ei. Toate cele făcute pentru ca tu să fii protejată — făcute de mama ta, de tatăl tău biologic și de tatăl care te-a crescut. Ei ți-au oferit o viață, o bază. Frați, familie. Un motiv, Fallon, mai presus de purul simț al datoriei, ca să ajungi în stare să înfrunți ceea ce urmează să vină. Te-au învățat bine, ți-au transmis cunoștințe folositoare.”

Mere de aur păzite de o bufniță care trebuie convinsă să i-l dea de bunăvoie, amulete simple, antrenamente fizice și psihice… și câte și mai câte aventuri ne așteaptă în volumul de față. Vedem o tânără care se maturizează treptat și care conștientizează că în mâinile ei stă viitorul omenirii. 

Prima parte a cărții reprezintă alegerea pe care o face Fallon, în continuare, suntem martorii devenirii ei depline ca Aleasa, cea care va salva lumea. Ritualuri magice, vise și premoniții care arată trecutul și prezentul, antrenamente și cunoaștere ocupă zilele tinerei noastre pline de curaj. 

“— Și astfel, mă leg prin jurământ. Și astfel, aduc ofrandă un simbol, copilul devenind războinic.”

Un întreg univers aparte ne este dezvăluit de autoarea Nora Roberts în stilul inconfundabil, învăluit în mister și suspans. Cu o întreagă pleiadă de personaje bune și rele, cu dorința de a salva omenirea sau de a o înfrânge, Profeția ne oferă un moment aparte, câteva ore de lectură pline de curaj și sacrificii, de încredere și credință. 

În paralel, autoarea ne prezintă viața în New Hope și pe toți prietenii lăsați în urmă de Max și Lana. Iar Fallon îi vede prin viziunile sale. Astfel aflăm despre gemenii Duncan și Antonia/ Tonia, precum și despre tânăra Hannah, micuță adoptată de Katie. 

Aceștia continuă să caute supraviețuitori, își duc viața având grijă unul de celălalt, și sperând că totul se va termina… Nu au vreme de regrete, doar de griji și speranță. 

“— Sunt trei spirite. Și sunt pure și puternice. Sunt ca unul, dar sunt și separate. Aleg să-și ofere loialitatea și supunerea sau să o refuze. Există credință, există curaj, există compasiune? Și acestea toate sunt una, și totuși — separate. Când cele trei spirite se contopesc, când cele trei spirite i se alătură Alesei, devin o sabie arzând încinsă, lovind în noaptea necuprinsă, fulger bezna spintecând, lumii lumină dăruind.”

Premoniții și viziuni trecute și viitoare, lecții și antrenamente, maturizare și înțelepciune. Toate acestea fac parte din menirea lui Fallon. 

Primul contact dintre Fallon și cei din New Hope are loc atunci când tânăra îi salvează de o capcană în care erau cât pe ce să pice. Astfel, aceștia se întorc acasă plini de speranță. 

Autoarea Nora Roberts a reușit să mă facă să-mi doresc o ecranizare a acestei serii. Chiar cred că ar fi ceva deosebit. 

“— Vin acum să aleg, destinul să mi-l leg. Flăcări și lumină mă privesc jurând, darul zeilor îmbrățișând. Sunt fiica voastră, din vânt și din flăcări născută, în apă și pământ crescută. Magia luminoasă-mi va servi în lupta grea ce va veni. Sabie și scut primesc, ca în luptă să răzbesc.”

Și astfel…

“Din lumină și din foc se ridică Aleasa.”

O tânără în ale cărei forțe se întâlnesc lumina și întunericul, inocența și maturizarea. 

Odată împlinită Profeția, totul se precipită, suspansul crește direct proporțional cu avansarea acțiunii, iar cititorul este captiv în această aventură. 

Sosește și momentul plecării tinerei Fallon, însoțită de întreaga familie, pe drum organizând tabere militare de antrenament, cu destinația New Hope. 

Încep pregătirile, luptele preliminarii și sfârșitul lui Eric Fallon… 

“Aleasa călărește ca să-și onoreze sângele, ca să protejeze lumina, se gândi el pe când se ridica în picioare.

Și așa are să fie până la sfârșitul veacurilor.”

O aventură care te lasă cu dorința de a vedea deznodământul. 

O carte plină de magie, o luptă continuă între Bine și Rău. 

Nota mea pentru carte este 10. 

13 gânduri despre &8222;Profeția de Nora Roberts&8221;

  1. Si eu am fost impresionata de aceasta carte si de seria din care face parte, de „magia” pe care o detine Nora in a contura povesti care au ca fundatie SPERANTA ! Minunata recenzie, Geo! Felicitari! ❤

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.