Secret Elements • În adâncul mării de Johanna Danninger

 

Titlul original: Secret Elements — Im dunkel der see 

Autoare: Johanna Danninger

Editura: Unicart

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 326

“Descoperă lumea ce-ți e ascunsă…

Jessica are 17 ani și nu-și respectă decât propriile ei reguli. Este considerată o rebelă, își ascunde părul roșu ca focul și tenul palid îndărătul unei garderobe complet negre și pierde nopțile lucrând într-un bar. Până într-o bună zi când o străină îi dăruiește o amuletă antică. Odată ce și-a pus bijuteria, Jessica nu mai reușește s-o scoată și se trezește dintr-o dată prinsă într-un hățiș de agenți supranaturali și legi magice. Tocmai Lee cel arogant e chemat s-o protejeze. Numai de n-ar fi atât de nerușinat de atrăgător!”

Johanna Danninger s-a născut în 1985, este asistentă medicală și trăiește cu soțul ei, un câine și două pisici în frumoasa regiune a Bavariei inferioare. Încă din copilărie se imagina participând la propriile-i povești, iar în 2003 a făcut primul pas spre viața de scriitoare. Se simte plină de idei care de abia așteaptă să fie puse pe hârtie! 

“Nimic nu este mai minunat decât propria-ți imaginație. Aceasta aduce rândurile la viață și transformă povestea în aventura ta personală.”

O carte pentru adolescenți, cu o acțiune alertă, plină de magie și suspans. 

“Eram orfană și timp de șaptesprezece ani am fost nevoită să mă supun deciziilor serviciilor sociale și unor educatori oarecare. În acea toamnă urma să împlinesc optsprezece ani, primul pas spre independență. Până la absolvirea școlii mai puteam beneficia de grija statului în orfelinat. Mulțumesc mult.”

Jessica este o tânără care m-a intrigat chiar de la început. Se îmbracă doar în negru și-și ține părul roșu mereu ascuns. Nu prea interacționează cu nimeni și îi convine această situație. 

Primește o amuletă de la o doamnă stranie pe care o întâlnește în parc…

“Avea un diametru de aproximativ cinci centimetri și pe ea erau gravate patru simboluri diferite care aminteau de rune, dar erau mai alambicate. Niște petale de flori filigranate se înlănțuiau în jurul simbolurilor într-un aranjament simetric, alcătuind un foarte frumos motiv floral.”

Tânăra noastră este intrigată de această amuletă. Este curioasă în privința ei și ar dori să știe din ce este făcută și ce reprezintă. Constată că nu este o simplă amuletă atunci când o pune la gât pentru prima dată. Amuletă se conectează efectiv cu ea! O lasă amețită și speriată acest prim contact. Și nu doar atât, dar nu mai poate să-și dea jos această amuletă. 

“Închizătoarea se evaporase. Am încercat de câteva ori să-mi trag colierul peste cap, dar n-a mers. Nicio șansă. Eram prizoniera unei bijuterii misterioase care mă lovea cu șocuri electrice.”

Cu un stil de scriere simplu și cu o acțiune alertă, Johanna Danninger captează atenția cititorului indiferent de vârstă. 

Lucrează la negru într-un bar, iar colega ei Sina este șocată când vede amuleta de la gâtul ei. Iar Jessica este și mai uimită când descoperă că doi- trei tipi încearcă să ajungă cu forța la ea… E clar că această amuletă reprezintă ceva aparte! Oare ce să fie? 

Se trezește că ajunge la o Agenție ce activează la nivel global, condusă de un general de armată. 

“— În primul rând trebuie să știi că în lumea asta există lucruri care le rămân ascunse celor mai mulți oameni. Lucruri pe care oamenii nu le pot înțelege. Lucruri inexplicabile. Magie. Ființe înzestrate cu capacități deosebite. Multe lucruri pe care le cunoști poate din basme sunt în realitate cât se poate de adevărate. În fiecare legendă se ascunde un sâmbure de adevăr.”

O lume care pare ireală, te face să crezi că tânăra Jessica a nimerit într-o casă de nebuni. Se pare că ființele magice din basme trăiesc într-un univers paralel numit “Lumea Celorlalți”, iar Agenția supraveghează ca din această lume să nu evadeze anumite persoane. 

“— Dar ce sunteți? Vrăjitori și vrăjitoare?

— Nu, suntem Tuatha de Dannan, ceea ce în traducere înseamnă “poporul lui Danu”.”

Destul de des întâlnit acest popor al lui Danu prin ultimele mele lecturi, cum ar fi în seria “Abis și Tenebre” a Norei Roberts. 

“— Amuleta este un orinion, un artefact străvechi creat de Danu însăși. Orinionul este arma cea mai puternică ce poate exista pe lumea asta.”

Se pare că Danu o trimite pe Pământ atunci că acesta are cu adevărat nevoie de ea. Astfel, suntem introduși în dimensiunea magică și asistăm la o luptă aprigă între bine și rău. 

O întreagă echipă este desemnată să o protejeze: Joe, Samira, Colin și Lee. Cu Lee are o altercație și, după câte se pare, se înțeleg precum șoarecele și pisica. 

Odată ajunși în Agenție, ai impresia că ai pășit într-un film SF. Totul este tehnologizat, avansat, cu spații matematice și linii drepte, culori monotone… ceea ce te debusolează oarecum. 

Jessica este circumspectă, neîncrezătoare, încă nu crede în existența acestei dimensiuni paralele. Iar după prima noapte are șocul conștientizării că nu a visat: 

“Va să zică nu visasem. Eram în continuare captivă într-o lume supertehnologizată în care pisicile vorbeau.”

Ivan se numește această pisică vorbitoare! 

Secret Elements • În adâncul mării este o lectură originală. O carte care îmbină basmul cu fantasticul, universul science- fiction cu realismul cotidian. Autoarea Johanna Danninger reprezintă o gură de aer proaspăt în literatura fantasy pentru adolescenți. Oferă cititorului mult suspans, situații incredibile și basmele magice ale copilăriei aduse la un alt nivel. 

Pe măsură ce Jessica descoperă Agenția și află despre puternice și gradele celor din echipa care o protejează se simte ca scăpată dintr-o tornadă. Sincer, aceeași senzație am avut-o și eu pe măsură ce am conturat tabloul acțiunii.

O poveste incitantă, cu un potențial aparte. Misterul și suspansul împletite cu puterile paranormale, ființe mitice și lupta eternă dintre bine și rău. O lectură frumoasă, care odată începută nu-ți permite să o mai lași din mână. 

Făcând cercetări despre orinionul pe care-l poartă, Jay descoperă că Regele Arthur a fost unul dintre purtători, că l-a putut mânui cu ajutorul celor patru elemente: foc, aer, apă și pământ. 

“Spiritul Pământului cutreiera pe vremea aia printr-un deșert care-mi amintea de Sahara. Focul locuia în craterul unui vulcan pe nume Varäoga, iar aerul se distra pe o insulă bântuită de furtuni care nu exista pe nicio hartă. Ultimul element mi-a atras imediat atenția. Apa se scălda într-un lac din Pădurea de Smarald.”

Și astfel începe să se pregătească. Face descoperiri pe cont propriu. Și învață. 

Apoi pornește în călătorie spre Atlantida — orașul scufundat, unde primul element, apa, este de acord să-și împartă puterile cu ea. Astfel că, orinionul primește puterea spiritului apă. 

Întoarcerea la Agenție este dată peste cap de apariția unor grifoni demonici care o răpesc pe Jay…

Ce se întâmplă mai departe pe drumul spre bătălia finală? Citiți cartea și aflați! 

Un mărțișor literar oferit de Marilena, căreia îi mulțumesc mult. 

14 gânduri despre &8222;Secret Elements • În adâncul mării de Johanna Danninger&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.