Prejudecăți • O iubire interzisă de Simona Lungu

 

Titlul: Prejudecăți • O iubire interzisă

Autoare: Simona Lungu

Seria: Prejudecăți, partea 1

Editura: Bookzone

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 288

Prejudecăți. O iubire interzisă este ecoul unei iubiri răscolitoare ce răsună puternic în sufletele a doi oameni și dă viață unui univers al emoțiilor în care dragostea învinge orice obstacol.

Într-o lume atât de complicată, uităm cât de simplu e să iubești omul de lângă tine. Iar Alina, o tânără învățătoare, simte asta pe propria-i piele de îndată ce-l cunoaște pe el, un avocat cu o etnie diferită care naște controverse în mintea oamenilor.

Alina are de făcut o alegere, însă la răscrucea dintre judecata altora și propriul suflet, nicio piedică nu mai contează, iar iubirea e sortită să învingă.

Povestea prinde viață sub ochii tăi și te ademenește prin puterea autoarei de a creiona o iubire pe cât de interzisă, pe atât de înfloritoare, într-un peisaj pur românesc.”

O poveste a vieții satului românesc. O poveste care ne vorbește despre iubirea sinceră, despre prejudecățile oamenilor dar și despre curajul de a lupta în numele iubirii. 

O lectură emoționantă și pe alocuri amuzantă, bine ancorată în realitatea specifică satului românesc. 

Autoarea Simona Lungu are un stil aparte de a ne capta atenția asupra poveștilor sale. De data aceasta avem parte de interacțiunea dintre două etnii: rromă și română. Un băiat rrom se îndrăgostește de o româncă. 

“— Ți-am spus să nu alegi această meserie! Pe lângă faptul că ai stat mai tot timpul cu nasul în cărți, nici măcar n-ai cine știe ce beneficii! Intensitatea vocii mă obligă să îndepărtez telefonul de ureche.”

Totul începe cu o discuție în contradictoriu, cu nemulțumirile unei mame… o mamă sufocantă de-a dreptul. 

O întâlnim pe Alina, o tânără absolventă care a obținut un post de învățătoare undeva în zona rurală. Nou sosită în localitate, tânăra face cunoștință cu celelalte cadre didactice și este nevoită să își caute o gazdă. Astfel o cunoaște pe Dana, colega ce-i va deveni bună prietenă. 

Prima sâmbătă, cele două fete o petrec la discoteca care este în Căminul Cultural. 

“— A venit Cristi! Ies puțin, da? se ridică fără a-mi da posibilitatea să adaug ceva.

Care Cristi? O fi tipul de aseară? Și eu ce fac acum, singură, într-un loc în care nu cunosc pe nimeni, la ora unsprezece noaptea, îmbrăcată și machiată strident?”

Alina este o tânără timidă, nesigură pe ea, care încă învață să trăiască pe propriile picioare. Este cu atât mai timorată cu cât nu cunoaște locul și pe nimeni în afara Danei. 

Rămasă singură, după ce o caută pe Dana și nu o găsește, Alina își face curaj și roagă un tânăr să o conducă acasă… E nevoie de curaj să-i ceri așa ceva unui necunoscut! 

Prima întâlnire dintre Alina și Roland nu este tocmai bună, bărbatul crezând că tânăra este o prostituată, iar fata trăgând sperietura vieții ei… 

“Încui cu mâinile tremurânde, mă preling pe ușă și abia după vreo două minute mă târăsc de-a bușilea până în cameră, incapabilă de a mă ține pe picioare. Urc cu greu în pat, îmi cuprind genunchii în brațe și-i mulțumesc cu voce tare divinității că am scăpat ca prin urechile acului de un viol. În stare de șoc, dau frâu liber lacrimilor, repetând întruna că a trecut, doar sunetul vocii mă poate liniști.”

Timpul trece, școala reîncepe, iar Alina nu-l mai reîntâlnește pe Roland … până în prima zi de școală când acesta reușește din nou să o enerveze, atât de tare că-l și pălmuiește. 

Se tot întâlnesc, iar tânărul reușește de fiecare dată să o irite. Schimburile de replici dintre cei doi sunt amuzante, de multe ori stârnesc hohote de râs. În timp ce Alina simte că explodează de nervi, Roly se distrează pe seama agitației ei. 

“— Am o curiozitate mare, și anume, cât e tariful tău? Știi, de la început mi-am pus această întrebare, continuă însă să mă irite. Probabil aceasta este misiunea din această seară.

— Și eu am o curiozitate, ești bătut în cap de la naștere, sau pe parcurs ai dobândit vreo afecțiune cerebrală? explodez.

— Dacă ți-am oferit un suc, faci o reducere?”

Șicanări, înțepături, o atractie ce mocnește între ei, toate acestea oferă un plus de atenție din partea cititorului. 

Pe de altă parte, e tristă constatarea că mama ei este o frustrată care nu știe decât să-i facă reproșuri și să-și arate nemulțumirea la adresa ei. Pe de altă parte, tatăl pare un om bun. 

Prima revenire acasă a Alinei se soldează cu lacrimi și durere din pricina atitudinii mamei, dar are parte și de surprize atunci când Roland o caută. Petrec împreună o noapte de pasiune fierbinte, dar șocul descoperirii că este rrom o blochează pe fată. Apoi urmează o adevărată luptă a orgoliilor și mândriei, fiecare rănindu-se fără a fi conștient de durerea pe care o provoacă. 

O lectură intensă, captivantă. O lectură care ne confruntă cu prejudecățile, care se împart în două categorii: ai lui și ai ei. 

“— De ce ți-ar păsa, oricum mă ascunzi de ochii lumii. Ce sunt eu, distracția de noapte? Pierzi timpul cu mine până te însori cu una a voastră, de asta nu vrei să ne vadă nimeni? Sunt bună noaptea, iar ziua, doar când nu e nimeni prin preajmă? glasul se frânge, iar lacrimile curg în neștire pe obrajii înfierbântați.

— Și ce vrei? Să recunosc că ești iubita mea și de mâine să vină peste tine? Cum ai tăi exclud relația cu un țigan, ei bine, și ai mei sunt de aceeași părere! răbufnește și rostește realitatea pe care am ținut-o ferecată, deși o cunoșteam amândoi.”

Autoarea Simona Lungu ne prezintă o poveste de dragoste netolerată de niciuna dintre cele două etnii. 

Prejudecăți. O iubire interzisă ne oferă posibilitatea de a pătrunde în lumea și mentalitatea locuitorilor de la sat. Și nu doar atât, putem face cunoștință cu obiceiurile și credințele rromilor, cu legile lor nescrise, care sunt total diferite de ale noastre. Astfel, realizam că povestea de dragoste dintre Alina și Roly este imposibilă. Practic, interzisă. 

Avem parte de fericire dar și de multe lacrimi și suferințe pe parcursul acestui roman. Putem observa cum dragostea înflorește fără a ține cont de diferențe etnice, dar și lupta constantă pe care cei doi se văd nevoiți să o ducă cu propriile neamuri pentru a-i face să accepte iubirea lor.

“— Sunt prejudecăți, de-o parte și de alta, micuțo! Au existat dintotdeauna și încerc să le elimin…”

Tinerețea Alinei și impetuozitatea ei sunt și ele un impediment. Din păcate, reușește să se rănească singură… Iar în vacanța intersemestrială are parte de o nouă lovitură: propria mamă o dă afară din casă! 

“Indicat ar fi ca un tânăr să-și ia viața în propriile mâini, iar părinții să-i fie alături, ca suport moral, să-l îndrume prin experiența lor, nu să-l constrângă, pentru că atunci se va îndepărta.”

Foarte adevărat! Din păcate nu fiecare părinte face asta. 

Pași înainte, pași înapoi… până când se hotărăște și Alina să lupte alături de el pentru relația lor. Momentul acesta este important, se vede că au acceptat amândoi că nu pot trăi unul fără celălalt. Dar, greul de abia acum urmează! 

Prietenia Alinei cu Dana, deși începe cu pași mici, devine una durabilă și sinceră. Ambele fete au parte de iubiri interzise. Dana este iubita lui Cristi, deși acesta i-a spus că la oraș are o logodnică… o situație care-i produce multă suferință, pe care încearcă să o ascundă de Cristi. 

Nici situația Alinei nu e mult deosebită. Refuză relația cu unul dintre colegi — Nicu, care-i devine brusc total antipatic atunci când acesta îl jignește pe Roly. 

Acțiunea romanului se precipită în direcții neașteptate. Roland se ceartă cu unchiul său atunci când îi comunică acestuia că nu se căsătorește cu cea aleasă de ei. Pe drum spre casa Alinei are un accident și e dus la spital. Fata află de accident când trece prin sat spre locul unde este semnal la telefon. Și asta nu este totul, nici pe departe. 

La spital are parte de o ceartă cu mama sa, apoi de o discuție sinceră cu mătușa lui Roland, Zina. Iar când descoperă că mama ei are o aventură cu un doctor este dărâmată complet. Singurul care nu-i judecă relația cu Roland este tatăl ei. 

Complicate sunt căile iubirii! 

“— Importantă este iubirea dintre voi, nu? spune încet, de parcă s-ar convinge singur de acest lucru. Și cum a reacționat când a auzit-o pe maică-ta? mustăcește deodată, imaginându-și probabil istericalele nevestei sale.”

Bătălia abia de acum începe! 

O lectură care nu-ți permite nici un moment de pauză, savurezi povestea pe nerăsuflate, sperând ca problemele celor doi să se termine curând. În același timp, am fost conștientă că acest cuplu va avea de luptat cu prejudecățile celor din jur, cu obiceiurile și legile rrome, cu privirile dezaprobatoare ale celor din jur. 

“Nu mai conștientizăm razele de soare care străpung norii negri și uităm să sperăm. A spera e ca un pansament pentru inima încercată, e un dar care face totul posibil. Ne dă puterea să căutăm soluții pentru realizarea dorințelor, să visăm cu ochii deschiși, să încercăm la nesfârșit.”

O poveste care ți se lipește de suflet, care-ți arată că merită să lupți contra tuturor pentru dragostea adevărată! Vă recomand cartea, cu speranța v-am trezit interesul pentru această poveste deosebită! 

Nota mea pentru carte este 10. 

Publicitate

10 gânduri despre &8222;Prejudecăți • O iubire interzisă de Simona Lungu&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.