Perfect de Judith McNaught

 

Titlul original: Perfect

Autoare: Judith McNaught

Editura: Miron 

Traducerea: Mihnea Columbeanu

Anul apariției: 2006

Număr de pagini: 736

“Zachary Benedict este un celebru actor și regizor, a cărui carieră încununată de glorie și bogăție se spulberă când este condamnat pentru uciderea soției sale.

Evadează și în fuga lui disperată o ia ostatecă pe Julie, o frumoasă profesoară dintr-un oraș de provincie.

Julie este indignată, precaută și încearcă să ignore vocea instinctului care îi spune că Zack este nevinovat…” 

“Perfect este un roman dens, de acțiune, plin de dorințe și de pericole…” — New York Times

“Cu șapte milioane de exemplare ale romanelor ei romantice tipărite, Judith McNaught știe câte ceva despre iubire… Perfect este o escapadă romantică toridă.” — Dallas Morning News

Judith McNaught este una dintre autoarele mele de suflet atunci când vine vorba despre romane romance contemporan sau historical romance. Cărțile sale au povești de impact, emoționante, intense și pline de pasiune. 

Perfect este una dintre cărțile mele preferate, citită și recitită de foarte multe ori de-a lungul anilor. Atât de des încât nici nu se mai vede bine titlul cărții pe coperta principală. 🙂 

O poveste de dragoste plină de adrenalină și suspans, unde cititorul stă cu sufletul la gură de la început și până la sfârșit. Cu personaje puternice și curajoase, adevărate modele pentru cititori și o intrigă intensă și pe muchie de cuțit, romanul de față reprezintă tot ce ți-ai putea dori să citești. Iar în aceste vremuri de izolare este perfectă pentru evadarea din terna realitate. 

Margaret Stanhope, bunica a trei adolescenți — Alex, Elizabeth și Zachary — după moartea soțului ia decizii drastice în privința lor: 

“Întorcându-se spre Zachary, ca să-l poată privi în față, spuse răstit:

— Ieși afară! Ieși din casa asta și să nu te mai întorci niciodată. Nu vreau să-ți mai văd fața, nici să-ți mai aud numele.”

Se întâmpla în 1976 când tânărul avea numai 18 ani. Este obligat să plece doar cu hainele de pe el. 

Instantaneu am început să o urăsc pe această bătrână ranchiunoasă și fără nici un pic de afecțiune față de nepoții ei. Și nu am reușit să îmi schimb părerea despre ea până la finalul cărții. 

Acțiunea se mută doi ani mai târziu, 1978, și o cunoaștem pe tânăra Julie, un caz aparte al celor de la adopție: 

“— Ai auzit vreodată de Robin Hood?

— Sigur c-am auzit. De ce?

— Fiindcă ai în față o versiune adolescentină a lui Robin Hood în zilele noastre. Julie îți poate șterpeli dinții de aur din gură fără să te prinzi, atât e de iute de mână.”

Cu ajutorul doamnei doctor Wilmer, Julie este adoptată de soții Mathison. Aici, micuța descoperă o adevărată familie care reușește să îi umple sufletul. 

Acțiunea romanului se mută în 1988, unde îl descoperim pe Zachary Benedict ca actor și regizor al filmului Destiny. Pe platoul de filmare situația devine din ce în ce mai încordată, până când explodează: actrița principală, care este și soția sa, moare în urma unei împușcături în timpul filmării, iar Zack este cel acuzat, declarat vinovat și condamnat… Înainte de a fi condamnat îi lasă prietenului său Matt Farrell o procură ce-i permite acestuia să îi administreze toate bunurile. Îi dă o singură indicație: 

“— Încearcă doar să nu mă lași falit, atâta tot.”

Autoarea mută acțiunea peste cinci ani de la momentul condamnării lui Zack, având-o în prim plan pe Julie de data aceasta. Este învățătoare în Keaton, pe punctul de a se căsători cu Greg, dar…

“Atâta doar că, uneori, noaptea, nu putea alunga complet senzația că ceva nu era tocmai în regulă. Ceva era fals, sau lipsea, sau nu se afla la locul potrivit. Simțea că-și crease un rol și nu era sigură ce avea de făcut în continuare.”

Însă destinul are grijă să îi rezolve această dilemă într-un mod cu totul și cu totul neașteptat! 

Perfect este romanul emoțiilor puternice, al răsturnărilor de situație care te țin cu sufletul la gură și al unei povesti de dragoste puse din greu la încercare. 

Zack evadează, dar cum planul nu funcționează perfect, ajunge să o ia ostatică pe Julie. De aici începe acțiunea reală a romanului, cu momente pline de teamă și tensiune. Teroare și tentative eșuate de evadare, frică și suspans, ne sunt oferite de autoare în următoarele pagini ale romanului. 

“— N-o să ți se întâmple nimic, Julie. Dacă faci ce-ți spun, o să fie totul bine. Trebuie să ajung la granița statului, iar tu ai mașină — nimic mai simplu. Dacă mașina asta nu e atât de importantă pentru tine, încât să-ți riști viața ca să mă dai jos, nu trebuie decât să conduci, fără să atragi atenția nimănui. Dacă ne vede vreun polițist, o să se tragă, iar tu vei fi prinsă la mijloc. Așa că fii cuminte și relaxează-te.”

Dialogul celor doi este incitant, tânăra dând dovadă de suficient curaj încât să-l înfrunte chiar dacă se teme pentru propria viață. Astfel, cei doi ajung în Colorado, în plină iarnă, singuri pe un vârf de munte. Iar Zack este hotărât să o țină ostatică până când va fi momentul să plece spre Mexic. 

O captivitate care-i pune nervii la încercare tinerei Julie, care este hotărâtă să nu cadă pradă emoțiilor pe care i le stârnește bărbatul. Cu toate acestea, traiul împreună schimbă relația celor doi, încep să interacționeze mai mult, se simte atracția care apare între ei și care pare pe punctul de a da în clocot. 

În același timp, firul romanului se ramifică, astfel că aflăm mai multe și despre frații lui Julie, chiar suntem martorii poveștii de dragoste dintre Ted și Katherine. 

O lectură captivantă, impresionantă, care ne oferă o poveste de dragoste de neuitat! Încă o dată, Judith McNaught ne arată dovada talentului său inepuizabil. 

Julie este o tânără adorabilă, pe care nu ai cum să nu o îndrăgești. Este puternică și curajoasă, luptă din tot sufletul pentru cei pe care-i iubește. 

Zack, pe de altă parte, este un bărbat care a luptat singur în viață încă de la 18 ani. Cu toate acestea, nimic nu l-a doborât, a muncit pentru ceea ce are. 

“— Dintre toate femeile din Texas, comentă Zack clătinând din cap, am reușit s-o răpesc pe sora unui șerif și fiica unui pastor. Presa va fi într-al nouălea cer când o să afle cine ești.

Dând din cap încântată, Julie îi promise:

— Oamenii legii de peste tot te urmăresc cu câinii și armele, iar americanii cu frica lui Dumnezeu se roagă să fii găsit cât mai repede!”

Colorado reprezintă atât pentru Julie, cât și pentru Zack, perioada cunoașterii, a prieteniei, a certurilor și a neînțelegerilor, a dragostei care a înflorit în sufletele lor. O amintire prețioasă! 

Spune-mi că mă crezi nevinovat! îi ordonase el în seara trecută — și, în acel moment, Julie știu fără nici o umbră de îndoială că omul care voia să moară pentru că-i cauzase propria ei “moarte” nu putea fi altfel decât nevinovat.”

De aici, Julie lasă jos barierele realizând că Zack nu poate fi vinovat de acea crimă monstruoasă de care a fost acuzat. Din acest moment putem observa cum emoțiile și sentimentele celor doi se amplifică pe măsură ce se cunosc mai bine unul pe altul. Povestea lor de dragoste, deși se desfășoară sub auspicii nefaste, se dezvoltă. 

Pasiunea care a mocnit între ei încă de la început, explodează! Pur și simplu își lasă emoțiile și dorința să preia controlul. Relația lor devine din ce în ce mai solidă, au mai multă încredere unul în celălalt, chiar dacă sunt conștienți că se vor despărți curând. 

“— Ai calitatea, Julie, de a fi singura femeie în viață care a reușit vreodată să mă facă să mă simt ca un yo-yo emoțional pe care-l joacă pe deget, la capătul unei sfori.”

Perfect este o poveste plină de romantism și adrenalină. Emoții, pasiune și suspans împletite într-o poveste care-ți rămâne întipărită în suflet. 

Zack și Julie, povestea lor, ne arată că dragostea nu este întotdeauna ușoară, de cele mai multe ori iubirea presupune unele lupte pentru depășirea piedicilor ce apar în calea cuplurilor. 

Autoarea Judith McNaught a reușit să ofere cititorilor un roman complex, cu multe răsturnări de situație și piedici ce apar în calea acestor eroi curajoși. 

Momentul despărțirii lor, cel în care Zack o eliberează pe Julie, este plin de durere, dramatic, care le rupe sufletul în bucăți celor doi. 

“— Nimeni, spuse el, nu are vreodată o a doua șansă cu mine, Julie. Niciodată.”

Capacitatea aceasta a lui Zack de a nu oferi o a doua șansă unei persoane, de a o scoate complet din viața lui, nu este o dovadă de intransigență ci o formă de protecție contra suferinței provocate de respingere. 

Urmează dureroasa despărțire, apoi viața Juliei continuă cu interogatoriile celor de la FBI, cu decizia de a i se alătura lui Zack în Mexic, dar și dubiile care-și fac loc în mintea ei după ce discută cu bunica acestuia… 

Într-un final, toate aceste demersuri se soldează cu un dezastru de proporții: Zack este arestat și ajunge să creadă că Julie este cea care a orchestrat prinderea lui… 

Din acest moment asistăm la suferința Juliei, la depresia acesteia în urma conștientizării faptului că bărbatul nu o va ierta niciodată, nici nu îi va acorda o a doua șansă…. 

Un roman pe care mi-aș dori să îl văd ecranizat! 

“Te iubesc, Julie. Te-am iubit și în Colorado. Te iubesc și de aici, unde mă aflu. Te voi iubi întotdeauna. Oriunde. Oricând.”

Momentele de suspans se țin lanț, neîncrederea își face simțită prezența și fiecare dintre ei se lasă influențați de aparențe la un moment dat. Toate acestea nu reușesc decât să le producă suferință. 

Cum își vor rezolva până la urmă aceste probleme vă invit să descoperiți. 

Nota mea pentru carte este 10. 

 

8 gânduri despre &8222;Perfect de Judith McNaught&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.