Bad romance de Heather Demetrios

Titlul original: Bad romance

Autoare: Heather Demetrios

Editura: Herg Benet

Traducerea: Cristina Nemerovschi & Alexandru Voicescu

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 400

”Grace vrea să iasă. Să iasă afară din casă, de acolo de unde tatăl ei vitreg tună și fulgeră, paralizând-o de frică, iar mama ei o pune să frece noroi închipuit de pe podele. Să iasă din orășelul ei din California, prea mic pentru a-i cuprinde visurile despre o metropolă cu freamăt neîncetat. Să iasă din propria piele și să intre în cea a unui artist parizian, regizor din New York, orice, orice altceva, numai să nu mai fie speriată și singură.

Și iată-l pe Gavin: fermecător, talentat, adorat. Obsedat de control. Periculos. Atunci când Grace și Gavin se îndrăgostesc, Grace e convinsă că e prea minunat totul ca să mai fie și adevărat. Însă nu are nici cea mai vagă idee că relația lor va deveni o închisoare din care îi va fi imposibil să scape.

De o intensitate emoțională apăsătoare și cu o neîndurătoare sinceritate, aceasta este povestea alunecării în întuneric și a revenirii în forța luminii: BAD ROMSNCE.”

”O imagine vie a felului în care o fată inteligentă și aparent sigură pe sine poate să cadă în capcana unei relații abuzive… Personajele foarte bine conturate de către Demetrios sunt captivante, iar descoperirea de către Grace a puterii sale interioare nebănuite va determina pe cititori să capete propriul curaj.” — Booklist

O lectură intensă, plină de suspans și durere, de suferință și abuzuri, ce suscită interesul cititorilor încă de la început și care, te ține prins ca într-o pânză de păianjen până la final. 

Heather Demetrios este o autoare care redă emoții profunde, care-și trece personajul prin toate furcile caudine. Dar, după o bătălie ce pare fără sorți de izbândă, speranța se vede la orizont! 

“Așa începe cel mai groaznic an al vieții mele: într-o mașină mustang cu geamuri aburite, alături de un băiat superb care plânge.”

Încă de la începutul romanului, autoarea ne lasă să pătrundem în mintea lui Grace și aflăm astfel, despre Gavin. 

“Cinci sute douăzeci și cinci de milioane nouă sute patruzeci și opt de mii șapte sute șaizeci și șase de minute în care buzele tale le-au atins pe ale mele, în care șoapte s-au scurs în întuneric, în care m-ai luat în brațe și m-ai învârtit în aer, mi-ai răpit virginitatea și te-ai jucat cu mintea mea și mi-ai spus că nu valorez nimic, nimic, nimic.”

O relație toxică, abuz emoțional cu consecințe pe termen lung… Dependența emoțională duce la gelozie și posesivitate. Iar Bad romance a autoarei Heather Demetrios ne vorbește chiar despre aceste probleme. 

Grace este o tânără ai cărei părinți o tratează ca pe o sclavă, iar refugiul și-l găsește la școală, unde regizează o piesă de teatru. Ba mai mult, un tânăr rocker rebel pe nume Gavin devine visul ei, gândul la el îi dă puterea să meargă mai departe… 

Le-am apreciat mult pe prietenele ei, Nat și Lys, două tinere exuberante, prietene sincere, sprijin la nevoie. Împreună cu Grace, formează un trio aparte. Tinerele sunt complet diferite, dar foarte unite. 

Este dificil să citești o poveste precum aceasta, suferi și speri alături de Grace și te intrebi cum este posibil să ai parte în viață de asemenea părinți și nimeni să nu facă nimic pentru a proteja un copil… 

“A încercat să se sinucidă. Clopoțelul sună din nou și noi rămânem acolo, pierduți.

Nu poate fi adevărat.

Cei ca tine nu se sinucid, poate doar după ce ajung faimoși. Atunci, și numai atunci, poate că iau o supradoză de heroină, sau merg prea repede cu o mașină scumpă pe Mulholland, sau fac ceea ce fac de obicei zeitățile rock de o termină cu viața.”

Îmi place mult modul în care este scrisă cartea. Tip jurnal, începe cu sfârșitul apoi ne prezintă trecutul și cum a ajuns Grace la despărțirea de Gavin. Autoarea a reușit să transmită emoțiile într-un stil simplu, direct, redate din perspectiva lui Grace. 

Bad romance este acel gen de carte care te stoarce emoțional și care îți oferă o lecție de viață gratuită. Depinde doar de tine dacă vrei sau nu să o asimilezi. O carte despre maturizare, curajul de a tăia răul de la rădăcină, de a-ți întinde aripile și a zbura, despre încrederea în sine. 

O carte pentru tineri și nu numai. Care ar trebui citită și discutată, dezbătută și trase anumite învățături, concluzii ce pot fi folositoare. 

Totul începe cu o scrisoare: 

Știu că nu ne cunoaștem foarte bine…

Dacă vreodată vei avea nevoie de cineva cu care să vorbești…

Sunt aici pentru tine.”

E momentul în care viața tinerei se va schimba complet, fără să realizeze acest fapt decât atunci cand aproape că este prea târziu… 

De data aceasta nu vă voi da foarte multe detalii. Doar voi scoate în evidență anumite aspecte. 

Gavin este un tânăr cool, interesant, care-i depășește pe ceilalți băieți din școală prin atitudine, cel puțin în ochii lui Grace. Este interesant de observat pe măsură ce pătrundem în toiul acțiunii, ce a determinat schimbările în fiecare dintre acești tineri și ce consecințe pe termen lung lasă propriile lor fapte. 

Câți tineri din ziua de astăzi găsesc puterea de a ieși dintr-o relație toxică? Câți conștientizează că o relație este toxică? 

Un subiect despre care adolescenții din ziua de astăzi ar trebui să învețe, să cunoască anumite probleme și să le poată descoperi din timp. 

Momentul în care restul vieții care mi-a mai rămas de petrecut în liceu — restul întregii mele vieți, poate — se va schimba radical. Clipa în care încep să pierd o parte din mine, pentru care va trebui să lupt cu dinții s-o iau înapoi.”

Romanul de față poate fi considerat un curs intensiv de întărire a caracterului, o întărire psihică contra unui partener instabil, nesigur pe propriile puteri, care ajunge să își rănească perechea tocmai pentru a putea face față propriei neputințe. 

Gavin a reprezentat pentru Grace oaza de bucurie și fericire după viața pe care o duce acasă alături de propria familie. O familie care o consideră mai mult o servitoare decât un membru important. 

Cu o mamă obsedată de microbi și un tată vitreg rău, Gavin a reprezentat pentru ea o doză de bucurie de care avea nevoie pentru a face față celorlalte probleme.

“— Te-ai simțit vreodată atât de prins în cursă încât să nici nu mai poți respira?, te întreb într-o după-amiază.

Suntem acasă la tine, ne prefacem că lucrăm la teme, dar în realitate ne sărutăm tot timpul cât mama ta nu e în cameră.

— Mai mereu, îmi răspunzi.”

Relația tinerilor noștri începe ușor, totul pare să meargă bine până când Gavin aruncă cuvinte negândite despre Grace. Cuvinte care o rănesc, care o fac să-și țină o parte dintre gânduri doar pentru ea.

Ușor, ușor, cititorul devine martorul neputincios al abuzului exercitat de tânăr. Observă cum fata începe să se piardă pe sine din dorința de a-i fii pe plac tânărului. 

În ceea ce îl privește pe Gavin, nu știu dacă ceea ce face este făcut conștient sau nu, dar este clar că Grace nu mai este aceeași pe măsură ce relația celor doi avansează. 

Bad romance este un roman despre problemele cu care se confruntă tinerii, despre necesitatea unui ajutor specializat. 

Grace maschează suferința pe care i-o provoacă Gavin, cedează de fiecare dată doar ca să nu se certe, alege să-l iubească și preferă să nu-și urmeze visele. Ba mai mult, se îndepărtează de prietenele ei, nu mai comunică la fel cum o făcea înainte. 

“Nu știu ce naiba tocmai s-a întâmplat. Tremur și sunt speriată și confuză. Știu doar că obișnuiam să mă simt în siguranță cu tine — iar acum nu mai e așa.”

O lectură de neratat! 

8 gânduri despre &8222;Bad romance de Heather Demetrios&8221;

  1. Este un roman foarte realist, din ce imi dau eu seama. Din pacate, sunt destule cazuri cand tinerele fug de niste parinti autoritari sau intoleranti si dau tocmai peste alti tirani. Foarte bine l-ai prezentat, felicitari!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.