Copilăria fermecată de Ioana Trif

Titlul: Copilăria fermecată

Autoare: Ioana Trif

Editura: Libris Editorial

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 132

”Am avut o mare problemă de-a lungul copilăriei, m-am plâns în fel și chip că nu am “țara mea”. Mi-au trebuit ani buni să înțeleg că ea s-a aflat mereu în mintea și în sufletul meu, locul în care am fugit de fiecare dată să mă încarc și să mă bucur.

Toate animăluțele care au existat în viața mea, ba unele chiar sunt încă bine-mersi, m-au rugat să le spun poveștile. Și copilul din mine a dorit acest cadou, așa că i l-am oferit cu drag.

Mici sau mari, sper ca această carte să vă aducă bucurie cu fiecare lectură!”

Stilul de scriere al autoarei Ioana Trif m-a impresionat în romanul Omul a uitat că trebuie să moară. Așa că am acceptat cu drag Copilăria fermecată, acest cumul de povești pentru copii. 

Cu o copertă plină de culoare, cu o grafică de excepție și ilustrații realiste, acest mic buchet de povești ne invită pe cărarea propriilor amintiri. E ciudat să îți spui “pe vremea mea…”, când încă nu ai realizat că timpul acela a fost cu zeci de ani în urmă… 

“Soarele bătea disperat în geamuri dis-de-dimineață. Nu mai avea răbdare să stea singur și își dorea companionii afară. Știa că sunt în vacanță și se bucura cât putea de tare  că aveau să să joace împreună.”

17 povestiri care ne emoționează, ne aduc îm memorie vremurile inocentei, ale lipsei grijilor, când ne credeam prințese și zmei sau super-eroi. 

Cuun stil lejer și ușor amuzant, autoarea Ioana Trif a reușit să scrie o carte pentru cei mici care să-i impresioneze și pe cei mari. 

Astfel, aduce în discuție copilăria, cel mai adesea petrecută la bunici, de mulți dintre noi. Jocuri și veselie care răsună pe ulițe și în curți, toate acestea parcă se desprind din paginile cărții și le vezi aievea. 

“— Ce le faci, mamă, de la tine mereu mănâncă tot cu așa mare poftă?! Eu acasă trebuie să mă rog de ei!

Asta spunea mereu mama lor, dar adevărul era că nu le făcea nimic. Pur și simplu la bunici mâncarea era mai bună, iar ei aveau poftă mereu.”

Cât de cunoscut îmi sună! Chiar așa era! La bunici, totul era altfel. 

Pe rând, autoarea ne evocă pe parcursul acestor povesti — care, fie vorba între noi, pot fi poveștile fiecăruia dintre noi— vacanța la țară, tablourile bunicului și bunicii — mamaie și tataie, cum se spune la noi în Dobrogea —; casa primitoare care-i aștepta vacanță de vacanță cu mirosul specific de aer proaspăt, nepoluat; plus o întreagă gamă de aventuri la care iau parte copiii. 

“Bunica, cea mai blândă femeie din lumea întreagă. Nimic nu se compara cu seninătatea și îmbrățișarea ei.”

“Bunicul era o minunăție adevărată! Întreaga gospodărie i se închina dis-de-dimineață.”

Pe lângă aceste două figuri emblematice, autoarea ne oferă ca personaje principale o pereche de gemeni veseli, foarte energici și mereu puși pe șotii. Au aventura în sange, ca orice copil. Ograda toată este împărăția lor, iar supuși le sunt animalele și păsările din curte. 

“— Mereu să râdeți, orice se întâmplă, căci numai râsul poate vindeca sufletele, așa le spunea.”

Copilăria fermecată este o colecție de povești care ne stârnesc o variată gamă de emoții: dor, bucurie, fericire…; este o invitație deschisă la bucurie; ca atunci când deschizi un vechi album de fotografii. Cred că fiecare dintre noi, cei care au crescut având bunici la țară știe ce vreau să spun! 

O carte care se citește ușor, dar care te invită la ore și ore de visare, de aduceri aminte. Deși este formată din mai multe povestiri, acestea curg una din alta, evocând anumite momente importante ale copilăriei, avându-i în prim plan pe gemeni— Novac și Gruia, din punctul lor de vedere fiind relatate poveștile. 

Cel mai fericit moment pentru cei mici este clipa când se mută la bunici. Cunoaștem marea majoritate dintre noi senzația aceea de libertate și fericire. 

Toate animalele curții erau personaje fantastice demne de a fi descoperite, cu care porneau în aventuri neașteptate. O întreagă lume magică le-a fost așternută la picioare atunci când părinții au luat hotărârea de a-i muta la bunici. 

”Erau tare tare curioși, voiau să știe totul despre tot ceea ce mișca. Nu le era rușine să pună întrebări, mai ales atunci când era vorba despre bunici. Știau că ei aveau să răspundă mereu la orice.”

Autoarea Ioana Trif a creionat un tablou feeric al unei copilării feerice, de neuitat, care va dăinui în sufletele micuților o viață întreagă! 

Prin intermediul acestor povestiri, micuții care vor citi cartea vor învăța să aprecieze noțiunea de familie, importanța bunicilor în viața celor mici, libertatea dată de inocență și lipsa grijilor cotidiene. 

“Când copiii râd, tot pământul îi aude și lumea întreagă crește pe lângă ei. Este cel mai de preț cadou pe care l-a primit omul. Bucuria unui copil.” 

Bucurie care te umple de speranță. Speranță în viitor, într-o lume mai bună. 

Copilăria fermecată este lectura de care avem nevoie pentru a contempla simplitatea vieții la vârsta marilor descoperiri. Este bucuria de a crede că totul este posibil! 

Mulțumesc autoarei Ioana Trif pentru exemplarul oferit spre recenzie. 

6 gânduri despre &8222;Copilăria fermecată de Ioana Trif&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.