Biblioteca din Paris de Janet Skeslien Charles

Titlul original: The Paris Library

Autoare: Janet Skeslien Charles

Editura: Litera

Colecția: Blue Moon

Traducerea: Simona Săsărman 

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 400

”Paris, 1939. Tânăra și ambițioasa Odile Souchet are tot ce și-a dorit: iubitul ei este un ofițer de poliție arătos, iar slujba de la Biblioteca Americană din Paris este visul vieții ei profesionale. Dar când naziștii mărșăluiesc în orașul ei, Odile poate pierde tot ce are mai drag, inclusiv mult iubita ei bibliotecă. Împreună cu mai multe bibliotecare, Odile devine membră a Rezistenței și luptă cu armele pe care le are la îndemână: cărțile. Dar când războiul se termină, în loc de libertate, Odile are parte de amărăciunea unei trădări incredibile.

Montana, 1983. Lily este o adolescentă singuratică, în căutarea unei vieți mai palpitante în orășelul ei din Montana. O vecină în vârstă, care trăiește izolată, îi stârnește interesul. Pe când Lily descoperă mai multe despre trecutul misterios al vecinei, află că împărtășesc amândouă dragostea pentru literatură, că au aceleași visuri și că sunt geloase pe aceleași lucruri, fără să bănuiască secretul întunecat care le leagă.

Un roman foarte bine scris, care explorează consecințele alegerilor noastre și ale relațiilor care ne fac să fim cine suntem, “Biblioteca din Paris” prezintă eroismul extraordinar care se poate regăsi uneori în locurile cele mai liniștite.” 

“O imagine mai puțin cunoscută a Franței în timpul celui de-al Doilea Război Mondial care le va plăcea bibliofililor din întreaga lume. Chiar de la primele pagini m-am îndrăgostit de personajele Odile și Lily, cu luptele interioare și succesele lor. Produsul unei cercetări meticuloase, “Biblioteca din Paris” este o lectură irezistibilă, extrem de convingătoare.” — Fiona Davis

Două povești ce au în centrul lor două femei puternice și curajoase, ce se petrec la o distanță temporală de jumătate de veac, în colțuri diferite ale globului. Biblioteca din Paris este o lectură absolut incitantă, care-și prinde cititorul în mreje chiar de la prima pagină. 

Romanul alternează povestea lui Odile cu cea a lui Lily, de la un capitol la altul schimbând punctele de vedere, țările, momentele. Astfel, obținem o vedere asupra celui de-al Doilea Război Mondial mai largă, obținând un context socio-politic aparte. 

Autoarea reușește să lege cele două povești, doamna Gustafson, cea de care Lily se arată atât de interesată, primește scrisori din Franța … având-o ca destinatar pe Odile Souchet, acum Gustafson. 

“Îmi băgăm nasul în cutia ei poștală, unde corespondența venită din locuri îndepărtate, cum ar fi Chicago, o avea ca destinatar pe madame Odile Gustafson.”

Avem parte de trecutul ca bibliotecar al Bibliotecii din Paris, cât și de prezentul american, aflat la atâția ani distanță… Entuziasmul din momentul în care a devenit bibliotecară, magia pe care o creează cărțile, felul în care ajută ele oamenii să treacă peste probleme. 

Mi-a plăcut modul în care Odile descrie momentul primului salariu ca bibliotecară: 

“Fiecare franc reprezenta victoria unui răspuns corect, stinghereala unei încurcături, zilele vorbite într-o limbă străină, nopțile petrecute citind ca să pot recomanda cărți. Știusem că avea să-mi placă munca mea, dar m-am mirat să constat cât de provocatoare putea să fie.”

Datorită tinerei Odile cunoaștem angajații Bibliotecii Americane din Paris, aflăm o mulțime de povești de viață captivante care învăluie fiecare angajat în parte, asistăm la iluzii și speranțe ce iau naștere, dar și la dezamăgiri care produc suferință. Vedem cum, treptat, tânăra se maturizează, devine un observator mai atent al lumii înconjurătoare, deși încă preferă cărțile, oamenilor. 

În 1939 vedem un Paris plin de idei preconcepute, de bărbați care-și doresc să fie singurii susținători ai familiei, femei neobișnuite să ia cuvântul. O perioadă de dinaintea războiului care este în schimbare. 

“Morți… răniți… mutilați… Evitasem să vorbesc despre război, schimbasem subiectul atunci când Remy adusese vorba. Mă refugiasem în camera copiilor atunci când domnul Pryce- Jones îi dădea înainte despre asta. Dar acum colecția bibliotecii părea în pericol. Trebuia să accept faptul că războiul era aproape.”

Autoarea Janet Skeslien Charles a reușit prin intermediul romanului Biblioteca din Paris să pună în același context cărțile, războiul și oamenii. Ne-a conturat tabloul unui război nevăzut, dus de bibliotecari pentru salvarea valorilor reprezentate de cărți. 

Pe lângă povestea lui Odile, aflăm povestea micuței Lily, rămasă orfană de mamă, care luptă atât cu durerea pierderii mamei, cât și cu acceptarea faptului că tatăl ei iese la întâlniri. Tânăra se apropie din ce în ce mai mult de Odile, de la care învață multe lucruri noi. 

Odată cu intrarea Franței în război, Odile face cunoștință cu răniți, cu oameni tineri care mor fără a avea nici o vină… fratele ei este luat prizonier de război, nemții interzic bibliotecilor să permită accesul evreilor în incinta lor, iar anumite cărți sunt interzise. 

“— Anumiți oameni nu mai pot intra, a repetat ea. Câțiva dintre ei sunt abonații noștri cei mai loiali. Trebuie să existe o cale prin care să ținem legătura cu ei.

— Gândiți-vă la povestea cu muntele și Mahomed! a spus contesa. Am o pereche de picioare, la fel și Boris și Odile. Sunt dornică și pregătită să livrez cărți abonaților și sunt sigură că fiecare membru va fi fericit să facă la fel.”

Un roman captivant, dur, care ne zugrăvește o imagine tristă a unei perioade îngrozitoare. Cu toate acestea, speranța se întrevede cu fiecare pagină citită. Eroii sunt cei nevazuti, care nu au abandonat lupta indiferent de riscuri. 

Biblioteca din Paris este o carte despre bucuria cărților, despre dreptul fiecărui om de a se bucura de lectură, de a avea acces la aceste lumi neprețuite care sunt puse la dispoziția cititorului. 

Este o carte despre curajul bibliotecarilor, despre rezistența pe care au opus-o așa cum au putut unor opresori ai drepturilor și libertăților.

O lectură care sigur vă va încânta! 

10 gânduri despre &8222;Biblioteca din Paris de Janet Skeslien Charles&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.