Regina fără regat de Holly Black

Titlul original: Queen of nothing

Autoare: Holly Black

Seria: Făpturile văzduhului, volumul 3

Editura: Storia Books

Traducerea: Bogdan Voiculescu & Ruxandra Tudor

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 344

”O spune încet, iar eu fac greșeala de a privi în ochii lui negri și la buzele lui arcuite jucăuș.

— Dar frumusețea ta va păli, spune el în continuare, pe același ton dulce, vorbindu-mi ca un iubit. Și toate care îți aparțin, toată ființa ta va putrezi și va dispărea în nimic. Nu vei mai fi nimic. Ești un nimic.” 

Mult așteptatul final al trilogiei Făpturile Văzduhului. 

“Puterea este mult mai ușor de dobândit decât de păstrat — iată o lecție pe care Jude a învățat-o când a renunțat la controlul asupra Regelui malefic, Cardan, în schimbul unei puteri nemăsurate.

Acum, când este regina muritoare și exilată a Tărâmului Zânelor, Jude e lipsită de putere și devastată de trădarea lui Cardan. Așteaptă răbdătoare momentul în care să-i ceară înapoi tot ce a luat de la ea. Iar oportunitatea se ivește în persoana înșelătoarei sale surori, a cărei viață de muritoare este în primejdie. Ca să o salveze, Jude trebuie să se aventureze în periculoasa Curte a Zânelor și să dea piept cu sentimentele pe care le are de ceva vreme pentru Cardan.

Dar Regatul Elfhame nu mai este așa cum l-a lăsat. Un război e pe cale să izbucnească și Jude este prinsă în intrigile sângeroase ale acestui conflict. Iar când un blestem vechi și puternic se dezlănțuie, răspândind panica în tot regatul, Jude este nevoită să aleagă între ambiție și umanitate…”

”O ultimă piesă irezistibilă, dintr-o serie impresionantă.” — Booklist

“Ni se promite un final care să ne lase cu gura căscată… Bazându-ne pe călătoria în care și-a dus cititorii până acum, nici nu ne așteptăm la mai puțin.” — Entertainment Weekly

“Indiferent ce cauți, cunoașterea sau dragostea, vei găsi perfecțiunea.” — Kiskus

Am așteptat ceva vreme până să iau această carte la citit și nu pentru că nu mi-ar fi plăcut seria, ci pentru că am vrut să amân finalul… Dar, curiozitatea a învins! 

Când te gândești că totul a pornit de la o profeție la nașterea prințului Cardan… 

“— Prințul Cardan va fi ultimul tău născut, a spus Astrologul Regal. Va aduce distrugerea coroanei și ruinarea tronului.

— Numai din sângele lui vărsat se va putea înălța un mare conducător, dar nu înainte să se petreacă cele pe care vi le-am descris.”

Aceste profeții, educația nepăsătoare sau lipsa acesteia, au condus către situația actuală. 

Revenind pe tărâmul oamenilor, unde Jude este exilată, aceasta duce dorul magiei și intrigilor de la curtea zânelor. Aici nu face altceva decât să își antreneze fratele pentru a face față provocărilor atunci când va deveni rege… ceea ce micuțul Oak nu își dorește. 

Jude se vede nevoită să accepte diferite slujbe pentru a câștiga bani, slujbe pe care nimeni altcineva nu le-ar accepta. De ce? Răspunsul este unul simplu: nu are identitate în lumea oamenilor, deci, e ca și când nu există. 

“Unul dintre motivele pentru care Bryern preferă să mă angajeze e că pot să mă apropii de zâne. Ele nu se așteaptă ca o muritoare să le fure din buzunare sau să le înfigă un cuțit în coaste. Nu se așteaptă ca o muritoare să nu fie afectată de vrăji și să le cunoască sau să descifreze târgurile lor groaznice.”

E clar că viața este grea pentru Jude. 

Dar, apariția surorii ei gemene Taryn, care-i spune că l-a omorât pe Locke și că are nevoie ca Jude să joace rolul ei pe Tărâmul Zânelor pentru o perioadă o șochează. Pe lângă asta, între cele două surori rămân secrete tăinuite, chiar dacă Jude decide să o ajute pe Taryn… Sub nici o formă Jude nu-și dorește să-i spună că este căsătorită cu Cardan și că este Marea Regină din Elfhame. 

Acțiunea se mută în Elfhame, unde Jude se vede nevoită să joace rolul lui Taryn. 

“Deschid fereastra, mă așez la biroul lui Taryn și sorb din ceaiul de urzici, inspirând cu nesaț aroma sărată și înțepătoare a mării, parfumul caprifoiului sălbatic și briza care vine de departe, printre brazi. Inspir adânc, simțind că m-am întors acasă, și totuși cuprinsă de dor după ea.”

Cardan o recunoaște pe Jude. Are loc o explozie iar Madoc și alți soldați aleși pe sprânceană de acesta, o răpesc de sub ochii regelui. Să fie oare o conspirație între Madoc și Taryn? Încă nu am aflat. 

Odată ajunsă în tabăra lui Madoc, fata constată că se pune la cale un întreg complot contra regelui Cardan, iar cei care complotează sunt destul de mulți. Iar Jude este hotărâtă să descopere care le sunt planurile și să le dejoace, asta în timp ce se preface a fi geamăna ei — situație deloc ușoară. 

Autoarea Holly Black a reușit să îmi ofere un final de serie absolut superb! Plin de comploturi și intrigi, de emoții puternice, de pericole și scopuri ascunse. O lectură plină de suspans care îți oferă surprize peste surprize. Întorsăturile de situație sunt surprinzătoare, cu toate că te aștepți la ele. 

Regina fără regat este o lectură care te ia prin surprindere, deși te aștepți la diferite răsturnări de situație. Recunosc că nu mă asteptam la multe dintre întâmplări, deși finalul a fost cel pe care îl speram. 

“— Dacă vrei să afli motivele pentru care te-a dezamăgit, spune Oriana, din câte se știe, Prințul Cardan a fost o dezamăgire încă de la început.”

Reapariția Stafiei ca prizonier în tabăra lui Madoc, faptul că Oriana o recunoaște pe Jude și că este dispusă să o ajute, secretele pe care le descoperă tânăra, toate acestea măresc suspansul volumului de față. 

Căzută în capcana mortală a lui Madoc, salvată brusc din ea, într-o clipită Jude devine adevărata Regină a regatului. Acceptată de pământ. Rănită, se îndreaptă spre palat și pune la cale răzbunarea. 

Ce urmează? Momente de tensiune, pericole la tot pasul, comploturi și șantaje dejucate, o luptă pe viață și pe moarte din care scapă cine poate. Iar când profeția făcută la nașterea lui Cardan se adeverește, Jude se vede pusă brusc în situația de a lupta contra unui blestem care, îl poate sau nu, salva pe acest Prinț. 

“Am fost protejata lui Madoc și supusa lui Dain. Nu știu să câștig decât prin metodele lor. Nu e o rețetă pentru eroism, dar e o rețetă pentru succes. Știu cum e să-mi înfig un cuțit în palmă. Știu cum e să urăsc și să fiu urâtă. Și știu cum să ies victorioasă, cu condiția să fiu dispusă să sacrific tot ce e bun în mine.

Am spus că dacă nu voi putea deveni mai bună decât dușmanii mei, atunci voi deveni mai rea. Mult, mult mai rea.” 

O lectură pe care o recomand cu drag. 

4 gânduri despre &8222;Regina fără regat de Holly Black&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.