Dragostea e scrisă în semne de Kate Clayborn

Titlul original: Love lettering

Autoare: Kate Clayborn

Editura: Litera

Colecția: Blue Moon

Traducerea: Simona Tatu

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 352

”Meg este o caligrafă talentată, cunoscută ca Planificatoarea din Park Slope. Ea concepe și desenează jurnale, invitații și mici opere de artă pentru elita new-yorkeză, dar mai are și un alt dar: înțelege semne pe care alții le trec cu vederea. De exemplu, când a stat față în față cu Reid și frumoasa lui logodnică, și-a dat seama că mariajul lor nu avea să dureze. E adevărat că nu prea s-a comportat ca o profesionistă când a ascuns un mesaj în programul lor pentru nuntă, dar era sigură că nu-l va descoperi nimeni. Nu avea de unde să știe cât de atent și obsedat de modele matematice era Reid.

După un an, Reid o găsește pe Meg în magazinul ei și vine să o întrebe de unde a știut că viitorul lui, atât de atent planificat, se prăvălise ca un castel de nisip. Meg, însă, are de terminat o lucrare, de salvat o prietenie care este în pericol și mai suferă și de un blocaj artistic, așa că nu prea are vreme pentru întrebările lui Reid — decât dacă el este de acord să o ajute să-și recapete inspirația. Mergând prin New York în căutare de semne, cei doi își deschid sufletele și povestesc despre viață, muncă și regrete, încercând să ignore sentimentele care înfloresc între ei. Oricât de diferiți ar fi cei doi, semnele sunt clare — irezistibile, indiscutabile și prezente în toate mesajele pe care și le trimit unul altuia.” 

“Kate Clayborn este o scriitoare atentă și foarte talentată.” — BookPage 

“Personajele lui Clayborn sunt luminoase și nuanțate, dialogurile sunt rapide și inteligente, iar lumea pe care o construiește este caldă și primitoare.” — Washington Post

O lectură plină de viață, de energie și emoție! Asta am simțit citind Dragostea e scrisă în semne a autoarei Kate Clayborn. O lectură complexă, asemănătoare unui puzzle în care fiecare piesă nou descoperită pare a releva cititorului o nouă enigmă. 

Prin intermediul lui Meg, care este personajul principal feminin al romanului, pătrundem într-un domeniu nou, necunoscut pentru mine și totuși, captivant: cel al caligrafiei! Am aflat termeni noi, semnificații ce-mi erau necunoscute până acum, modele ascunse în această tehnică aparte. 

Întâlnirea cu Reid și logodnica acestuia, din urmă cu un an, a marcat-o pe Meg. Acum… 

“Dar acum arată diferit. Același chip, bineînțeles — un obraz colțuros, proaspăt bărbierit; pomeți proeminenți, care păreau că sculptează linii unduitoare, întunecate în josul bărbiei; gura cu buze cărnoase și colțurile lăsate abia perceptibil în jos; un nas suficient de proeminent pentru a fi în armonie cu restul trăsăturilor sale puternice; ochi albaștri senini și strălucitori sub o pereche de sprâncene într-o nuanță mai deschisă decât părul său blond-roșcat închis.”

O aparență diferită față de prima dată când l-a întâlnit. Iar atunci când a ascuns un mesaj codificat în programul lor de nuntă, nici prin cap nu i-ar fi trecut că cineva îl va descoperi… Reid îl descoperă. Acum vrea explicații. 

Dar ce explicație veridică îi poate da Meg? 

“Literele preiau câteodată controlul asupra mea. Când sunt stresată, când sunt obosită, când mă simt singură. Când nu am inspirație… Nu îmi iese nici un desen, iar când mă străduiesc… sfârșesc prin a spune prea multe.”

Cu siguranță această explicație nu sună bine, nu? Și nici nu își dorește să înceapă să circule zvonuri despre ea. 

Pe lângă această problemă și lipsa ei de inspirație din ultimul timp, Meg primește o veste șocantă de la prietena ei, care o anunță că se mută. Sybbyl și Meg s-au îndepărtat una de cealaltă cu ceva timp în urmă și nu prea își mai vorbesc. Sunt curioasă dacă prietenia lor va rezista. 

Îmi place mult stilul de scriere al autoarei Kate Clayborn, simplu și direct, condimentat cu informații ce țin de știința caligrafiei. 

Printr-un straniu concurs de împrejurări, Meg și Reid ajung să pornească prin New York într-o călătorie stranie, inițiatică, de redescoperire… nu doar a orașului. Iar noi suntem martorii acestui drum aparte prin unul dintre orașele faimoase ale lumii. Putem vedea călătoria celor doi prin oraș drept redescoperire urbană, drept cunoaștere a celuilalt sau de sine. Orice variantă alegem, avem parte de o călătorie deosebită. 

“Când vorbim, mă face să mă simt în siguranță, îmi acordă atenție — mă întreabă cum se cheamă un anumit stil de scriere sau ce înseamnă vreun termen pe care îl folosesc pentru a desemna o anumită parte a literei.”

Deși sunt două firi diferite ce par a nu avea nimic în comun, el fiind matematician iar ea caligrafă, cei doi m-au uimit. Ea este o tânără visătoare și deschisă, agitată din fire, căreia îi place să vorbească. El, pe de altă parte, este un tânăr care vorbește puțin și gândește mult. Ea desenează, el găsește modele și tipare în desenele ei. 

“— Ai potrivit literele cu sentimentul, spune el răsucind ceașca de ceai.“

Deși te vezi nevoit să acorzi atenție atunci când citești, ba chiar să cauți în dicționar anumiți termeni, romanul acesta te prinde în mreje. Vezi cum evoluează relația celor doi, rămâi uimit de modul simplu în care se acceptă unul pe celălalt și felul în care Reid reușește să-i stimuleze imaginația lui Meg. 

Autoarea a reușit să transmită prin Dragostea e scrisă în semne o gamă variată de emoții printre care pot enumera doar câteva: nerăbdare, încredere, optimism, entuziasm, și o voioșie aparte. 

“… în anumite cazuri, cearta nu este despre cum să pleci, ci despre cum să rămâi. Trebuie mult Exercițiu ca să o nimerești corect și e dureros, dar dacă vrei să rămâi alături de oameni, atunci o faci.”

Aceasta este una dintre lecțiile de viață pe care le învață Meg pe propria piele. O lecție care îi va fi tot timpul de folos. O lecție pe care o putem și noi învăța, asta dacă nu am făcut-o deja. 

Momentul în care cei doi se deschid cu adevărat unul în fața celuilalt nu este unul deosebit decât ca semnificație: urmează după o bătaie într-un bar și o vizită la camera de gardă a unui spital. Dar, din acea clipă, relația lor devine mai deschisă, își permit cu adevărat să se cunoască unul pe celălalt, iar emoțiile par să plutească în jurul lor atunci când sunt împreună. 

O poveste plină de romantism, vibrantă, duioasă. Un cuplu care nu se grăbește spre partea erotică, ci se cunosc mai întâi. Meg și Reid sunt două personaje pe care ajungi să le descoperi și să le îndrăgești treptat, iar povestea lor de dragoste ți se lipește de suflet. 

O poveste care are de depășit o multitudine de piedici, dar care poate deveni o cale sigură spre noi începuturi! 

 

8 gânduri despre &8222;Dragostea e scrisă în semne de Kate Clayborn&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.