Aripi frânte de Alina Cosma

Titlul: Aripi frânte

Autoare: Alina Cosma

Editura: Petale Scrise

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 250

”De ce s-ar sinucide Flavius, un tânăr medic cardiolog aflat la început de carieră, sclipitor de inteligent și fără probleme financiare sau de sănătate?

Darius, fratele sinucigașului, devine manager la același spital unde acesta a profesat, în încercarea de a-i înțelege gestul. Ancheta sa îl va aduce față în față cu una dintre colegele lui Flavius, singura lui prietenă, dar și cu multe dezvăluiri șocante din trecutul acestuia, pe care ar fi preferat să nu le cunoască…

Cât de pregătiți suntem — oricare dintre noi — să aflăm totul despre cei dragi?” 

“Un roman impresionant despre tarele psihologice din societatea modernă (depresie, criză de panică sau de identitate, dependență de droguri, sinucidere), despre curajul de a fi diferit, despre iubirea înfiripată în saloane de spital, sub spectrul morții, și o reflecție profundă despre ce înseamnă aparenta normalitate într-o veritabilă nebunie.” — Marius Andrei, Analogii — Antologii

”Un roman tulburător, aflat la granița dintre realitate și ficțiune, ce abordează subiecte spinoase, de actualitate, precum problemele din sistemul sanitar, lipsurile, neajunsurile, dar și tensiunile din sala de operație, totul pe fundalul unei povești de dragoste cu suișuri și coborâșuri, de o suavitate înduioșătoare.” — Alina Geambașu, Literatura pe tocuri

Autoarea Alina Cosma m-a frapat prin subiectele cărților sale, cu fiecare carte mai descoperind câte ceva. În Aripi frânte acțiunea se petrece într-un spital, iar aici aflăm despre ceea ce mulți dintre noi știm din auzite sau din propriile experiențe: problemele și carențele sistemului sanitar, concurențe și dușmănii între medici sau între membrii secțiilor spitalelor; despre problemele considerate tabu care sunt de actualitate: sinuciderea, consumul de stupefiante sau depresia; dar și despre emoții și bunătate. 

Un roman plin de suspans, învăluit în mister, care-și ține cititorii cu sufletul la gură. 

Un medic cardiolog tânăr și sclipitor se sinucide iar fratele acestuia ajunge manager la spitalul respectiv, hotărât să descopere cauzele acestui gest extrem. 

Cu un stil fluid și direct, fără a cosmetiza ceva, autoarea ne introduce în dedesubturile unei lumi care stă să se prăbușească din diferite motive. O lume a orgoliilor, incompetenței, a luptelor pentru putere. 

“Aud suspine în jurul meu. Însă eu nu pot ridica privirea. Nu l-am cunoscut aproape defel și nu am motive să plâng după el. Iar acea mulțime care îl plânge pare destul de afectată încât să mă facă să mă simt în plus.”

La un an după înmormântarea lui Flavius, autoarea Alina Cosma reia acțiunea romanului Aripi frânte și ne spune că Darius a revenit… ca manager al spitalului unde a lucrat fratele său, în Dumbrava. 

Astfel, pătrundem în mediul unui spital, aflăm despre lipsuri, cereri nesoluționate, orgolii între medici și despre lipsa acută de personal și aparatură… 

În timp ce se ocupă să rezolve cererile primite, Darius este curios să descopere motivul pentru care s-a sinucis fratele său. Se pare că cei doi frați au fost despărțiți odată cu divorțul părinților, aceștia fiind doi străini de atunci. Iar ceea ce descoperă Darius îl pune pe gânduri: fratele său suferea de depresie și orientarea lui sexuală se pare că era diferită. 

“L-aș întreba dacă are cunoștință despre orientările lui sexuale, dar felul atât de admirativ și colegial în care vorbește despre Flavius mă blochează să îi pătez în vreun fel memoria. Se pare că fratele meu a fost cu adevărat apreciat.

Dacă vreau să aflu mai multe despre el, va trebui să o întreb pe ea. Se pare că îl cunoștea de multă vreme și destul de bine.”

O enigmă — reprezentată de Flavius, ce trebuie descifrată și apoi lăsată să aparțină trecutului. Darius este detectivul care este nevoit să caute printre umbre, să discearnă minciunile de adevăr, să descopere cine este cu adevărat în măsură să-l ajute să înțeleagă motivele fratelui său. 

Lara este medic cardiolog în spital, fostă colegă și prietenă cu Flavius… O tânără care are propriile probleme, care își face meseria cu dăruire. Dar, cererea ei de demisie îl ia prin surprindere pe Darius. 

“Râd cu amar, străduindu-mă să nu izbucnesc în plâns. Îmi vine să plâng de dorul lui Flavius, dar și de furie pe șeful de secție și pe individul din fața mea. Nu am încredere în el și cred că e timpul să plec din acest spital. Amintirile de multe ori mă copleșesc și simt că mă sufoc sub greutatea lor.”

O lectură dură, cu un puternic impact psihologic, un semnal de alarmă din anumite puncte de vedere. Cunoaștem un sistem medical unde medicii așteaptă șpagă, au orgolii mult prea mari și pilele și relațiile conduc. Ceea ce îi dă mult de furcă managerului. 

Intre Lara și Darius se observă atracția, deși nici unul dintre ei nu încearcă să flirteze. Darius este logodit cu Raisa, care are o tumoare pe creier pe care refuză să o opereze a doua oară. 

Ambii au un trecut care a lăsat cicatrici în sufletele lor, peste care încearcă să treacă. Rămâne de văzut dacă și reușesc. 

Mi-a plăcut mult faptul că, din loc în loc, autoarea a inserat fragmente din jurnalul lui Flavius, ceea ce ne permite nouă, cititorilor, să îl cunoaștem fie și numai prin intermediul gândurilor sale scrise. 

Tot ceea ce aflăm despre Flavius și dependențele lui mă convinge că era un suflet rănit care și-a pierdut direcția la un moment dat, iar apoi nu și-a mai dorit să schimbe ceva. 

“— Lara Damian, continuă el în timp ce se îmbracă, ești o femeie foarte interesantă! Sunt convins că te voi descoperi până la urmă!”

Vom vedea dacă o descoperă sau nu, cert este că îi sare în ajutor atunci când află că a fost agresată de un pacient recalcitrant după ce a întârziat la urgență încercând să salveze un tânăr ajuns în stare gravă. Tânăra intră în comă hipoglicemică, apoi mai are și o reacție alergică la pătura de lână cu care a fost acoperită. Darius își face o mulțime de griji în legătură cu Lara. 

“Dar eu ce doresc de la ea?

Dacă ar fi altfel de femeie, totul ar fi simplu. Dar ea e deosebită. Nu știu să definesc diferențele pe care le văd la ea față de celelalte femei. E enigmatică, ciudată, nu pot să îmi dau seama ce gândește. Nici măcar nu știu dacă mă place sau nu. Dar nu trebuie să trec cu vederea faptul că a venit să se adăpostească în brațele mele în acea noapte.”

Aripi frânte este o carte care ne vorbește despre diferite tipuri de abuz, despre dependență și depresie, despre eliberare. Suntem martorii unei povești de dragoste dulci, ce evoluează treptat prin noianul de piedici ce le apar în cale. Cele două personaje sunt suficient de puternice încât să facă față greutăților, să se cunoască și să se înțeleagă unul pe celălalt. 

Lara este timidă și extrem de circumspectă în privința bărbaților, retrasă, care suferă pentru cei la care ține. Darius este atras de aceasta, dar mai întâi trebuie să înțeleagă relația pe care tânăra a avut-o cu fratele său. Și să își rezolve propriile probleme pe care le are cu logodnica lui bolnavă. 

Îți voi deveni înger păzitor, de acolo, din eternitate. Îți voi vindeca aripile frânte și îți voi oferi tot ce am visat pentru tine, ca să fii fericită!”

Ce se întâmplă cu Lara și Darius vă invit să descoperiți citind acest roman emoționant. 

Mulțumesc editurii Petale Scrise pentru exemplarul oferit spre recenzie. 

11 gânduri despre &8222;Aripi frânte de Alina Cosma&8221;

  1. E chiar interesanta cartea! Intotdeauna cartile care au in prim-plan lumea medicilor au ceva atractiv, iar aceasta chiar pare suficient de complexa. Sincer, nu m-a atras pana acum din cauza titlului, dar continutul chiar nu suna rau deloc.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.