Pentru totdeauna de Lorena Lenn

Titlul: Pentru totdeauna

Autoare: Lorena Lenn

Editura: Stylished Books

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 224

”Clyde este un tânăr șofer de taxi care încearcă să-și facă meseria cât mai bine, indiferent de situație. Crede că viața lui este ordonată după reguli bine stabilite, însă într-o dimineață ploioasă de vară, în mașina lui se urcă o tânără mireasă care îi cere ajutorul. Din acel moment, viața lui Clyde pare că urmează să se schimbe pentru totdeauna… Ce se poate întâmpla între doi necunoscuți aduși împreună într-un mod total întâmplător, într-o zi ploioasă de vară? Care va fi destinul lui Clyde?

Oare între două persoane atât de diferite se poate înfiripa o frumoasă și savuroasă poveste de dragoste sau chiar diversitatea va fi cea care îi va separa pentru totdeauna?”

Au trecut câteva luni bune de când am citit ultima carte scrisă de această autoare. Pentru totdeauna mi-a stârnit curiozitatea de ceva vreme, iar acum, la sfârșit de vară, a sosit și vremea ei. 

Acțiunea romanului se desfășoară în Malta, un loc pe care întotdeauna mi-am dorit să-l vizitez. 

Clyde Borg este un tânăr șofer de taxi care abia așteaptă să-și încheie ziua de lucru, zi care s-a dovedit urâtă nu doar datorită ploii constante. Dar nici nu-i trece lui prin cap că totul se va schimba radical… 

“— Pornește! Îți spun pe drum, numai haide să plecăm. Nu vreau să mă ajungă din urmă, i-a spus tânăra, privindu-l rugător.

Clyde a pornit motorul și a plecat de acolo, rulând pe străzile capitalei fără vreo țintă anume.

— Ce s-a întâmplat și unde vrei să te duc? Mergem de vreo cinci minute, fără să știu exact unde să te las, i-a zis el, privind-o pentru câteva secunde prin oglinda retrovizoare.”

Tânăra mireasă pe care Clyde ajunge să o adăpostească în propria locuință are 18 ani, este de etnie rromă și a fugit de la propria nuntă aranjată de părinți. Alma este decisă să nu se căsătorească cu un bărbat pentru care nu simte nimic. 

La un moment dat tipa pleacă din casa lui lăsându-i un bilet de mulțumire. O caută dar nu reușește să o găsească decât câteva zile mai târziu lucrând într-un club ca ospătară… E îngrijorat pentru locul ei de muncă care nu i se pare tocmai potrivit, așa că o ia și o duce acasă la el. 

Apariția Almei în viața lui Clyde, după cum putem observa pe parcursul cărții, schimbă ceva în el: modul de a privi viața, gândurile și emoțiile pe care i le stârnește, își dorește să o protejeze. 

Pe de altă parte, Alma își găsește un loc de muncă într-o florărie, e hotărâtă să își caute și o locuință pentru a nu-l mai deranja pe bărbat cu prezența ei. Vrea să facă tot ce îi stă în putere pentru a reuși în viață. 

“I se părea ei sau și el a făcut același lucru? Cu siguranță, avea nevoie de un somn bun. Și trebuia să lase deoparte ceea ce i se părea că vine din partea lui. Interpreta greșit amabilitatea lui, asta era tot.”

Pentru totdeauna este o lectură drăguță și ușoară, plină de pozitivitate, de speranță. Mi-a plăcut că autoarea a reușit să ne poarte prin capitala Maltei, să ne ofere crâmpeie de informații despre oraș, despre construcția acestuia, despre atmosfera și culoarea locală.  

O lectură cu o traiectorie oarecum previzibilă, liniară chiar. Cu toate acestea, se observă o evoluție în stilul autoarei, o emoție în plus. În ciuda inadvertențelor în ce privește hainele fetei: la început ni s-a dat de înțeles că nu avea decât rochia de mireasă, iar apoi se pare că are o întreagă garderobă…

Mi-a plăcut mult personajul Alma, o tânără matură în gândire, care cunoaște realitatea vieții și rasismul de care pot da dovadă unii oameni. Dar, în ciuda acestui fapt sau tocmai datorită lui, este de apreciat că nu și-a pierdut capacitatea de a visa, de a spera. Și este dispusă să muncească pentru a-și vedea visul îndeplinit. 

Clyde este un om săritor, protector, chiar dacă are anumite asperități. Un tânăr cu un trecut care a lăsat ceva urme. 

Observăm lupta constantă a celor doi cu propriile sentimente, neîncrederea în ceea ce simt. Amândoi încearcă să mențină relația lor strict la nivelul de prietenie, fiecare din propriile sale motive. 

“Nu îi era permis să o vrea numai pentru el. Dacă ea ar ști ce secrete ascunde, nu ar mai rămâne lângă el, în casa lui, nici măcar o secundă. Secretele acelea îi torturau sufletul de ani întregi. Alma merita pe cineva curat lângă ea. Pe cineva fără secrete, fără minciuni. Ea merita cele mai bune ingrediente, asezonate cu inima ei, nu cicatricile lui…”

Să nu vă închipuiți că totul este doar roz. 

Cei doi se descoperă unul pe altul, se îndrăgostesc, dar când un anumit aspect al vieții lui Clyde iese la lumină, tânăra Alma se simte mințită, trădacă, folosită… și nu se simte capabilă să îl ierte. Așa că îl părăsește. 

Astfel, suntem martorii suferinței lor, ai lacrimilor ce rup sufletul, al sentimentelor ce se luptă cu rațiunea. 

O poveste frumoasă, al cărei final vă invit să îl descoperiți. 

Mulțumesc editurii Stylished Books pentru exemplarul oferit spre recenzie. 

Publicitate

6 gânduri despre &8222;Pentru totdeauna de Lorena Lenn&8221;

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.